Now Reading:
Urban lab Aspern – testno polje gradova budućnosti
Full Article 3 minutes read

Urban lab Aspern – testno polje gradova budućnosti

„Smart city Wien“ cilj je bečkog stanovništva koji treba biti ostvaren do 2030. godine na način da se pokuša realizirati poboljšanje kvalitete života građana, optimalno korištenje raspoloživih resursa te digitalizacija svih inovacija u segmentima globalizacije i urbanizacije, pri čemu koordinatori projekta smatraju da je glavno polazište napretka kvalitetna i funkcionalna infrastruktura.

Također, grad Beč vođen je misijom smanjenja prijevoza automobilima na manje od 15%, generiranje energije iz obnovljivih izvora za 50% te ukupno povećanje zelenih površina. Navedeni ciljevi postavljeni su okvirnom strategijom razvoja grada koja polazi od inovativnosti i daje prioritete po pitanju energije i mobilnosti koji vode do čistog okoliša i smanjenja emisije CO2.

Smart City Wien – what is it about? from UIV Urban Innovation Vienna on Vimeo.

Prema studijama njemačke konzultantske tvrtke Roland Berger, grad Beč zauzeo je svoje mjesto pri samom vrhu ljestvice najpametnijih gradova svijeta i to nekoliko godina zaredom, pri čemu svoj uspjeh duguje pilot-projektima koji se provode na području grada. Jedan od takvih projekata odnosi se na rast i razvoj jezerskog naselja Aspern koji se na nalazi u bečkom okrugu Donaustadt na sjeveroistoku grada. Urban lab ili testno polje, kako ga mnogi nazivaju, ispunjava sve potencijale grada budućnosti za čiji su napredak zaslužna samoodrživa rješenja.

Trenutno u gradu živi oko 6.000 stanovnika, no kako projekt mora biti završen do 2030. godine, u planu je da se ta brojka proširi i do 20.000 stanovnika koji moraju naučiti funkcionirati na klimatski prihvatljiv način. Istraživanja koja se provode u gradu nisu ograničena na pojedina područja, nego promatraju sustav kao cjelinu kako bi se postigao sklad između stanovništva i grada. Oko 50% područja grada odvojeno je za zelene površine, parkove i središnje jezero, dok ostatak čine visokokvalitetne stambene četvrti, poslovne zgrade ili studentski smještaji s različitim oblicima vrtova, bazena i komunalnih prostora. Navedeni inteligentno planirani i dizajnirani javni prostori doprinose ravnoteži između poslovnog i privatnog života u zelenom okruženju, a usred živahnog grada sa svim elementima urbanog života.

Dizajniran kao grad za kratke udaljenosti u kojem se prednost daje biciklizmu, pješačenju i javnom prijevozu, samo 20% motoriziranog prometa predviđeni je način mobilnosti stanovništva. Visokokvalitetna arhitektura gradnje, pametna građevinska logistika, ekološko prihvatljivo poslovanje temelj su istraživanja energetske učinkovitosti na ovom testnom polju s ciljem optimalne potrošnje energije i smanjenja emisije CO2. Visoka kvaliteta života koju nudi grad temelji se na jasnoj viziji, kvalitetnom planiranju i upravljačkoj strukturi koja dugoročno razmišlja i brine o stanovništvu i okolišu, a to je najvažniji temelj dobre koordinacije cjelokupnog procesa urbanizacije.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/)

aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.