Now Reading:
Općina Lobor kreće s rekonstrukcijom općinske zgrade u Kulturni centar s multimedijskim prostorom
Full Article 3 minutes read

Općina Lobor kreće s rekonstrukcijom općinske zgrade u Kulturni centar s multimedijskim prostorom

Općina Lobor kreće s realizacijom jednog od najvećih projekata – rekonstrukcijom općinske zgrade u Kulturni centar s multimedijskim prostorom.

Naime, načelnica Općine Ljubica Jembrih potpisala je s tvrtkom GRAD-MONT d.o.o. ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji zgrade u vrijednosti 3.192.730,69 kuna, a trebali bi biti završeni u roku od godine dana. Također, potpisan je i ugovor o opremanju zgrade od 439.867,50 kuna s tvrtkom Primat-RD d.o.o.

Projekt sufinancira Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju s 2,6 milijuna kuna, dok ostatak osigurava Općina.

Zahvaljujući ovom projektu Općina će dobiti adekvatan multimedijski kulturni centar koji će se koristiti u svrhu provedbe aktivnosti u kulturi, podizanju kulturne svijesti te očuvanju kulturne i povijesne baštine kraja. Prostorije Općine koje su dosad bile u prizemlju, preselit će se na kat.

„Veseli me što ćemo dobiti jedan kvalitetan prostor kakav naša općina zaslužuje, a u kojem će mještani moći kvalitetno provoditi slobodno vrijeme, posebice djeca, mladi, studenti, volonteri i udruge, s obzirom na to da ovakve društvene infrastrukture trenutno nema”, naglasila je načelnica Jembrih.

Osim što će se obnovom zgrade omogućiti kvalitetniji uvjeti za rad Općini, stvoriti prostor za korištenje mještana, naglasak je i na razvoju kulturnog turizma kroz prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti.

„Dio prostorije je namijenjen za stalni postav izložbe povijesnih umjetnina kojima područje Općine Lobor obiluje, primjerice iz crkve sv. Ane i kurije župnog dvora, crkve sv. Antuna, kapele sv. Petra, Pustog Lobora, Keglevićeva mlina te rudnika Stari Golubovec. Na taj će se način i promicati vrijedne kulturne i povijesne baštine ovog ruralnog kraja poput orgulja u crkvi Marije Gorske i crkvi sv. Ane te Srednjovjekovne utvrde Loborgrada”, istaknula je načelnica.

Dodala je i kako će multifunkcionalni prostor služiti za održavanje izvannastavnih aktivnosti za učenike i djelatnike Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor te ostale obrazovne ustanove na području Krapinsko-zagorske županije. Na taj će se način podizati svijest o kulturnoj baštini, a što će uvelike podići kvalitetu života lokalnog stanovništva te stvoriti dobre temelje za daljnji razvoj kulturnog turizma i očuvanja lokalnih vrijednosti.

„Prostor će služiti i našim udrugama s područja općine poput KUD-a Lobor, Kulturno-turističkog društva Loborfest, Udruge žena Lobor te Udruge za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš. Moći će održavati razne manifestacije, programe i događanja i time podignuti standard života u općini u kulturnom, turističkom i poduzetničkom smislu”, kazala je Ljubica Jembrih.

Načelnica je naglasila kako je cilj provedbom brojnih aktivnosti potaknuti ljude na zajedništvo i druženje, u nadi da se do tada ne ćemo morati više brinuti o epidemiološkim mjerama.

„Važno je naglasiti da se korištenje multifunkcionalnog prostora neće naplaćivati, već će ga svi mještani moći koristiti besplatno”, istaknula je Jembrih.

www.sjever.hr
08.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.