Now Reading:
Ministar Beroš pohvalio organizaciju u čakovečkoj bolnici, otkrio i zašto je Međimurje postalo žarište
Full Article 6 minutes read

Ministar Beroš pohvalio organizaciju u čakovečkoj bolnici, otkrio i zašto je Međimurje postalo žarište

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je posjetio Međimursku županiju i obišao zdravstvene institucije u krugu Županijske bolnice Čakovec.

-Ovo su vremena kada jedino zajedno možemo svi skupa dati odgovor na ovu veliku ugrozu i krizu, što i radimo. S obzirom na specifičnu situaciju u Međimurju, zahtjev je kompleksan, stoga ćemo kao i uvijek do sada uključiti okolne regije, okolne bolnice, angažirati i kadrovske, ali i stacionarne kapacitete da bi omogućili adekvatnu zdravstvenu zaštitu za sve one pacijente koji su u potrebi – rekao je ministar Beroš, naglasivši kako je ono što su vidjeli danas u Međimurju impresivno.

Pohvalio je način organizacije rada, kao npr. situaciju da je formiran pozivni centar s četiri djelatnika koja odgovaraju na sve upite stanovnika Međimurja glede covid-19 problematike.

-To je samo jedan od elemenata koji pokazuje da se u Međimurju promišljalo o problematici i da se pokušalo odgovoriti na adekvatan način – kazao je Beroš te obećao ispred Ministarstva maksimalan suport, kako kadrovski, tako i materijalno-tehnički.

Komentirao je i situaciju s medicinskim sestrama na području RH.

Razgovarali smo o kadrovskim potrebama i danas tu jer, kao što znate, već su u Čakovec i došle određene medicinske sestre koje se bave liječenjem intenzivnih bolesnika, a trebat će ih još. Situacija je takva u RH kakva je. Jedno internom preraspodjelom, a to je ono što Ministarstvo zdravstva radi u regijama koje su manje zahvaćene u ovom trenutku, što ne znači da sutra neće biti, mobilizirat ćemo dodatne kadrove, domaćini nude smještaj i organizaciju boravka i to je način na koji ćemo odgovoriti na kadrovske zahtjeve – pojasnio je.

Rekao je kako trendovi pokazuju da su mjere polučile rezultate, no pričekat će još neko vrijeme prije nego što zaključe definitivno o čemu se radi.

-Mi smo, između ostalog, razgovarali i o potencijalnim razlozima zašto je Međimurje, nakon što je dugo, dugo bilo u jako dobroj situaciji, odjednom postalo na neki način žarište. Razlog je u specifičnom položaju i činjenici da su mnogi ljudi u transportu prema susjednim zemljama gdje rade, prema Zagrebu, a isto tako, lokalni epidemiolozi primjećuju pojačanu incidenciju nakon početka i škole i veleučilišne sezone – rekao je ministar.

Na pitanje razmišlja li se o zatvaranju tvornica, kao što je situacija u nekim slovenskim pokrajinama, Beroš je odgovorio da bi samo u nekakvim ekstremnim slučajevima mogli o tome razgovarati, no dodao je da se iskreno nada da do toga neće doći.

Župan Matija Posavec istaknuo je da se u ovoj situaciji koja epidemiološki nije sjajna, radi mnogo, ali bez drame i bez želje za širenjem panike, kako bi se našla i neka zajednička rješenja.

-Mi smo u našoj strategiji borbe s COVIDom odabrali tri načina. Prvi je brza, pouzdana dijagnostika, drugi je veliki broj testiranja i treći je možda najvažniji održivost zdravstvenog sustava – kazao je Posavec.

U posljednje vrijeme kada se govori o Međimurju govori se o visokim brojkama, odnosno velikom broju novih zaraženih, a župan smatra da su dva razloga zbog kojih je do toga došlo.

-Prvi razlog je veliki broj testiranja. S današnjim danom u Međimurju je testirano 31 posto stanovništva. Drugim riječima kad bi sveli sve na prosjek Hrvatske, Hrvatska danas treba testirati i pola milijuna stanovništva da bi došla na prosjek testiranja u Međimurskoj županiji. Druga stvar koju želim istaknuti je da brzi antigens testovi, a ne samo PCR i kliničke slike bez testiranja, ulaze u službenu statistiku koju mediji i javnost dnevno dobivaju. Prema tome, kad bi možda radili kao neki drugi, taj broj bi bio puno manji, ali upravo sa stručnog epidemiološkog i zdravstvenog pogleda mi naprosto želimo imati što jasniju, racionalniju i transparentniju sliku o oboljelima od COVIDA – 19, kako bi na vrijeme pohvatali sve kontakte i kako bi taj veliki broj testiranja mogli istog dana dobiti rezultate i oni biti kod liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Je li to trend ili ne, još uvijek mi je teško tvrditi, međutim krivulja zadnjih šest dana pokazuje da broj novopozitivnih slučajeva u našoj županiji pada – rekao je Posavec.

U proteklih sedam dana u Međimurju je testirano više od 2 500 tisuće ljudi, bila su 1.184 pozitivna slučaja, što je 45 posto broja pozitivnih u odnosu na broj testiranja, dok je prošlog tjedna postotak bio veći od 50, kazao je župan i dodao:

-Danas će biti rekord u broju testiranja, čak 580 i ako zadržimo taj trend onda smo na dobrom putu da imamo razloga za optimizam. Međutim u ovom trenutku je vrlo važna održivost sustava jer želimo prije svega i djelomično rasteretiti liječnike, medicinske sestre.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal naglasila je kako nema nikakvog zastoja ni prekida u testiranju.

-Mi redovito svakodnevno testiramo, nedjeljom uvijek kada za to postoji potreba. Ukoliko postoje pacijenti koji su u potrebi testirat se nedjeljom, naš laboratorij ZZJZ će to učiniti. Brojke koje smo čuli ukazuju da je zaista taj broj vrlo velik i u usporedbi s Hrvatskom, gdje na 100.000 stanovnika se testira 240 osoba, u Međimurju je taj broj 340. Prednjačimo u tome, a samim time i u broju pozitivnih osoba. O trendovima bih još bila suzdržana jer puno jasniju sliku daje taj 7-dnevni i 14-dnevni trend, odnos broj, u odnosu na pojedinačni dnevni broj testiranja – rekla je.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak istaknuo je da su u bolnici svih ovih mjeseci korak do dva ispred virusa.

-Organizirali smo sustav, izgradili, kupili, nabavili, posložili i bez obzira što smo ranije bili manjih brojki, sada većih brojki, kontroliramo situaciju, pružamo hitnu, akutnu, neodgodivu pomoć. Naravno da ne možemo obavljati hladan program u onom opsegu kao prije, kada je zauzetost svih kapaciteta na jučerašnji dan 140 od 294. ali imamo i tercijarni respiratorni centar, imamo ih još nekoliko spremnih, ako zatreba, 21 pacijent je trenutno tamo i vjerujem da će nam i aktualni podaci o možebitno silaznom trendu dati novi zanos da sve to skupa prebrodimo – rekao je Novinščak dodavši da krizama treba upravljati, što se u Međimurskoj županiji i radi.

Govoreći o kliničkoj slici pacijenata u ŽBČ, Novinščak je istaknuo da je su u bolnici uglavnom pacijenti s teškom kliničkom slikom, nekoliko ih je kritično u intenzivnom liječenju, a svega nekoliko pacijenata ima srednje tešku sliku.

-Mi nemamo blagih pacijenata. U tercijarni centar idu oni koji su pri završetku svog liječenja, kada im je potrebna još određena medicinska skrb, ali tamo nisu na respiratorima ili ventilatorima, ali svakako na kisiku i liječenju antibioticima ili drugim lijekovima. Za sada to funkcionira – zaključio je ravnatelj bolnice.

Uskoro opširnije…

sjever.hr 08.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.