Now Reading:
U Zagrebu najavili masovno testiranje i strože mjere
Full Article 2 minutes read

U Zagrebu najavili masovno testiranje i strože mjere

U Zagrebu su jučer potvrđena 653 nova slučaja zaraze koronavirusom, a gradski stožer razmatra mogućnost masovnijeg testiranja.

“Mi još uvijek imamo nekakav plato s kojim možemo biti zadovoljni da nema velikog povećanja brojki, ali jesmo li zadovoljni – sasvim sigurno nismo”, istaknuo je na ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u petak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Šostar kaže da u Nastavnom zavodu uopće neće početi upotrebljavati brze testove, te će nastaviti sa PCR testovima. Rekao je da su validirali nekoliko brzih testova, provjeravali su njihovu kvalitetu i ono što je najvažnije njihovu pouzdanost. Istaknuo je da još uvijek uspijevaju da u 24 sata svi pacijenti dobiju nalaze i da na vrijeme obavijeste ljude, a što je najvažnije jer se epidemija može suzbiti pravodobnim testiranjem i detekcijom kontakata pozitivnih osoba. Najavio je da će opet produžiti radno vrijeme uzimanja uzoraka do 16 sati. Rekao je i da će brzo testiranje preuzeti domovi zdravlja.

Na pitanje novinara o najavljivanim novim mjerama u Zagrebu, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da su razmatrali mogućnost masovnijeg testiranja i u tom smislu varijacije antigenskih testova su napravljene, a također pokrenuta je i nabava.

Najavio je da će vjerojatno sljedeći tjedan imati tematsku konferenciju za novinare vezano za to, a “na stolu je nekoliko raznih koncepata”.

“Situacija nije dobra i traži određena rješenja i mi ćemo sasvim sigurno ponuditi ta rješenja”, poručio je Jeleč.

Koristit će, kaže, najnovije spoznaje koje se nude i u skladu s tim vući će poteze da građanima Zagreba omoguće što je moguće raniju detekciju virusa, a time i mogućnost da se epidemija spriječi.

“Onog momenta kad budemo spremni za takav projekt, bit ćete upoznati sa svim pojedinostima, lokalitetima i ostalim”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da osim testiranja ima još “nekoliko stvari” koje su u pripremi, koje razrađuju i za koje će im trebati vremena da ih stave u funkciju, a koje će, kaže, trajno bitno poboljšati i primarnu zdravstvenu zaštitu i cijeli sustav.

sjever.hr 14.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.