Now Reading:
VARAŽDIN Varkomova ulaganja u poboljšanje vodoopskrbe i sustava odvodnje
Full Article 5 minutes read

VARAŽDIN Varkomova ulaganja u poboljšanje vodoopskrbe i sustava odvodnje

Na vodocrpilištu Bartolovec u pogon je pušten filter s aktivnim ugljenom vrijedan 2,5 milijuna kuna koji će osiguravati još kvalitetniju vodu građanima Varaždina.

Vodocrpilišta Bartolovec danas je centralno vodocrpilište vodoopskrbnog sustava Varaždinke županije, podsjetio je Marijan Cesarec, tehnički direktor Varkoma.
-S danas izgrađenih devet zdenaca, upoznati ste iz ranijih naših informaciji da na lokaciji Bartolovca imamo dublji vodonosni sloj koji nam osigurava eksploataciju zdrave, čiste, nezagađene pitke vode. Četiri od tih devet zdenaca izgrađeno je do dubine 100 metara, pet zdenaca iz prvog vodonosnog sloja do dubine 50 metara. Početkom 2014. godine smo na lokaciji ovog vodocrpilišta imali jedno havarijsko zagađenje tetrakloretenom. To je izazvalo dosta panike oko eksploatacije podzemlja ove lokacije, ali zagađenje se primijetilo samo na jednom zdencu i na nekoliko bušotina iz okruženja vodocrpilišta gdje se konstantno prati kvaliteta pitke vode – rekao je Cesarec dodavši da su te godine poduzeti koraci u suradnju s Vodovodom Zagreb, posudila se od njih određena oprema, filterska postrojenja na bazi aktivnog ugljena i koja su na približnoj lokaciji bila instalirana.

-Taj je uređaj vraćen. Unazad godine dana, mi smo kroz vlastiti projekt, vlastitim tehnički-tehnološkim rješenjima izgradili novo postrojenje koje je u našem vlasništvu kapaciteta do 100 litara vode u sekundi, na bazi aktivnog ugljena. Aktivni ugljen apsorbira zagađenje i rezultat je čista pitka voda bez tragova zagađenja. Danas ovi filteri nisu u konstantnom pogonu jer nam vodocrpilište Bartolovec osigurava dovoljnu količinu čiste nezagađene vode bez korištenja ovog uređaja.
Ali ono je izgrađeno radi naše sigurnosti, naše brige za osiguranje dovoljne količine pitke zdrave vode i kod eventualne pojave nekog zagađenja, ono će biti u punom pogonu.

Vrijedi istaknuti da je dizajn uređaja Varkomov, strojarski dio su radile lokalne tvrtke, a vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna kuna i to je vlastito ulaganje Varkoma.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok čestitao je Varkomu zbog činjenice da je projekt njihovo djelo i njihova pamet.
-2014. smo imali ovdje prijetnju, zagađenje, pojavilo se nedavno u Zagrebu, prema tome treba biti spreman. Ovo je jedno rješenje koje nam osigurava sigurnost od tetrakloretena, ali može se prilagoditi i za druge potrebe. Vodocrpilište Bartolovec nam osigurava kvalitetnu pitku vodu, a Varaždinci piju kvalitetnu vodu, nema nikakvih štetnih utjecaja – rekao je Čehok i zaključio:
-Ovakve tehnološke inovacije i investicije samo potvrđuju da Varkom brine o kvaliteti naše vode i da možemo sa sigurnošću reći da kad bi se i pojavilo kao 2014., mi bismo zapravo to mogli prevenirati.

Radovi u Biškupcu – uskoro novo stambeno i umirovljeničko naselje?

-Sustav odvodnje grada Varaždina razvija se u nekoliko pravaca. Prvi pravac je to da ćemo kroz projekt aglomeracije obuhvatiti pet naselja s kompletnom kanalizacijom. Međutim na postojećem sustavu odvodnje postoji nekoliko neuralgičnih točaka, primjerice u Hrašćici, Kućanu, Korzo…manje-više sve te točke rješavamo ili ćemo riješiti – rekao je Željko Bunić direktor Varkoma.

Dodao je da je jedna od najkompleksinijih točaka u Brezju, gdje je proteklih godina, naročito u Plitvičkoj ulici, dolazilo do poplavljivanja kad su bile ekstremne oborine.
-Iz toga razloga mi smo odlučili taj problem riješiti, ali na način da ga riješimo kad smo napravili spoj na južni kolektor, dakle južni kolektor koji se radi u sklopu aglomeracije je napravljen i sad je vrijeme da mi napravimo spojni kanal od Ulice Tomislava Miškulina do ovdje. Na taj način mi ćemo rasteretiti kompletno naselje Brezje od oborinskih voda, a u budućnosti ni Plitvička ulica ne bi smjela imati problema – kazao je Bunić dodavši da je projekt napravljen u suradnji s Gradom Varaždinom, ukupni iznos investicije je oko 1,8 milijuna kuna, a predviđa izgradnju kolektorske mreže od 600 dužnih metara.

Radovi bi trebali završiti u roku od 30 dana.

Sa završetkom obuhvatnog kolektora, sa spajanjem svih dijelova grada, idemo i na one točke koje su dosad stvarale velike probleme građanima, naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok.
-To je Plitvička ulica koja će se ovime rasteretiti. Nije samo riječ o postojećim kućama, mi smo na zahtjev građana produžili Sajmišnu ulicu s 400 metara dalje, gdje ćemo imati s jedne i s druge strane individualne stambene objekte, a imamo i ponude za izgradnju velikog umirovljeničkog naselja. Da bismo mogli položiti infrastrukturu u tom produžetku, moramo dovući do tamo i kanalizaciju, vodovod i sve ostalo, ovo su najveći radovi u Biškupcu u posljednjih 30 godina i ovime stvaramo infrastrukturu za južni dio grada općenito. Nakon toga ostat će nam još nekoliko točaka gdje kad su velike oborine dolazi do prelijevanja i do poplava cesta, a to su Omladinska ulica u Kućanu, Zelengajska, i to ćemo nastojati srediti u proljeće – rekao je Čehok.

Dodao je da nakon svih ovih radova u gradu više neće biti takvih točaka te zaključio:

-Ovdje ćemo iskoristiti da otvorimo potpuno novo naselje jer u ovom trenutku u Varaždinu nedostaje individualnih stambenih gradilišta, odnosno objekata.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

11.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.