Now Reading:
D. Pleško: „Obrtništvo u Zagorju uspjelo se održati zahvaljujući mjerama Vlade, ali i pomoći Županije. Nadam se da ćemo svi izaći živi i zdravi iz ove situacije”
Full Article 4 minutes read

D. Pleško: „Obrtništvo u Zagorju uspjelo se održati zahvaljujući mjerama Vlade, ali i pomoći Županije. Nadam se da ćemo svi izaći živi i zdravi iz ove situacije”

Već punih 26 godina Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije uspješno zastupa interese obrtnika – nositelja i pokretača gospodarstva Krapinsko-zagorske županije.

Kako bi im omogućili opstanak na tržištu i tijekom krize izazvane pandemijom koronavirusa, Hrvatska obrtnička komora, Područna obrtnička komora i devet pripadajućih Udruženja obrtnika Krapinsko-zagorske županije učinili su mnogo toga. Hrvatska obrtnička komora značajno je utjecala na donošenje povoljnijih uvjeta poslovanja i zalagala se da korištenje mjera za očuvanje radnih mjesta bude dostupno svim obrtnicima, osobito misleći na one najmanje i najranjivije te se izborila da obrtnik ima ista prava kao i radnik.

Svojim je obrtnicima uvelike pomogla i Krapinsko-zagorska županija koja je, primjerice, prihvatila inicijativu Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ i dodijelila ukupno 215.000,00 kuna bespovratnih sredstava, a u tri su navrata najugroženijim obrtničkim djelatnostima poput trgovine, ugostiteljstva te frizera i kozmetičara, donirana sredstva zaštite od bolesti covid-19.

Osim toga, zahvaljujući inicijativi Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ, Obrtničke komore KZŽ, HOK-a i županijskog Stožera civilne zaštite, Nacionalni je stožer donio Odluku temeljem koje se tradicijskim i umjetničkim obrtima dopušta rad nedjeljom, blagdanom i neradnim danima.

-Situacija je obrtništvu zasad je relativno dobra, ali ne znamo kolike će biti štete do kraja godine jer će neke djelatnosti osjetiti daleko veći pad proizvoda i usluga. Ljudi su, naime, postali oprezniji i štedljiviji, ne znaju što donosi sutra – rekao je za Sjever.hr Davor Pleško, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

Dodao je kako tijekom korona krize nije bilo prevelikog otpuštanja, a bilo je čak i novog zapošljavanja, tako da se obrtništvo ipak uspjelo održati.
-Pomogle su nam mjere hrvatske vlade, ali moram svakako zahvaliti i Krapinsko-zagorskoj županiji s kojom imamo odličnu dugoročnu suradnju i bez čije pomoći ne bismo mogli provoditi naše aktivnosti. Zajedno provodimo niz projekata, od edukacije naših obrtnika, do prezentacije deficitarnih zanimanja. Ove godine nismo to mogli raditi od škole do škole, već smo sve obavili online, ali smo i na taj način utjecali na to da učenici upisuju deficitarna zanimanja za koja i Županija daje stipendije i mislim da je to pravi potez na putu do našeg cilja, a to je osigurati dovoljno radnika za rad u obrtničkim radionicama – kazao je Pleško i dodao:

-Treba svakako spomenuti da smo mi dosta naklonjeni prerađivačkoj industriji i tu se iznimno osjeća pomanjkanje interesa za naše proizvode koji se izvoze pa bi mogli nastati problemi, ukoliko se Europska unija brzo ne oporavi.

Raditi se mora, bez obzira na sve prepreke, a Pleško poručuje:
-Nadam se da ćemo svi izaći živi i zdravi iz ove situacije i opet biti sposobni pokrenuti se, dati sve od sebe i nastaviti sa svojim aktivnostima za opstanak i razvoj obrtništva u Krapinsko-zagorskoj županiji i Republici Hrvatskoj.

Uz 26. obljetnicu svog postojanja, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije svoje je zaslužne članove odlučila nagraditi, odnosno dodijeliti im zlatne, srebrne i brončane plakete. Zbog epidemiološke situacije i važećih preporuka nije organizirano obilježavanje Dana OKKZŽ pa je samim time izostala i dodjela priznanja, ali će se upriličiti kad se popravi epidemiološka situacija, a mi ovom prilikom donosimo popis dobitnika plaketa:

ZLATNA PLAKETA OKKZŽ:

UO SV. KRIŽ ZAČRETJE: IVICA ROGINIĆ vl. obrta „STIV-elektroinstalacije i građenje“ iz Sv. Križa Začretje

SREBRNA PLAKETA OKKZŽ: – GRAD Z L A T A R

BRONČANA PLAKETA OKKZŽ:

  1. UO BEDEKOVČINA:  ANITA-ANA BAČANI, vl. obrta SALON ZAVJESA ANA, obrt za šivanje zavjesa    i trgovinu,  A. Mihanovića 38, Bedekovčina
  2. UO STUBICA: DUBRAVKO KOŠČEVIĆ, vl. obrta „Instalacije Koščević“ sa sjedištem u Donjoj Stubici.
  3. MUO KLANJEC: NIKOLA ULAMA, vl. obrta Zajednička zanatska radnja “DUNI” – Ljevaonica obojenih metala sa sjedištem u Kumrovcu
  4. UO KRAPINA: DAMIR ČUČEK, vl. obrta Ugostiteljstvo „Čuček“,  Đurmanec
  5. UO KRAPINSKE TOPLICE: MILJENKO FILIPČIĆ, vl. obrta F&B TOURS obrt za prijevoz, Mala Erpenja 126, Krapinske Toplice
  6. UO PREGRADA: JURAJ KRIVEC, vl.obrta Obrtništvo „Krivec“, podopolagački radovi, Pregrada
  7. UO SVETI KRIŽ ZAČRETJE: MARKO JELENIĆ, vl. obrta „Vrtlarija Jelenić“, Donja Pačetina 136, Sveti Križ Začretje
  8. UO ZABOK: ROBERT DEAK, vl. obrta “GRAFO” GRAFIČKI OBRT iz Zaboka, Pavlovec Zabočki 68
  9. UO ZLATAR: MARTINA KOTOLENKO, vl. obrta Foto studio „Marta“ iz Zlatara

Čestitamo svima i želimo im uspjeh u daljnjem poslovanju!

foto (nasl.): FB- HOK

ak/sjever.hr

10.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.