Now Reading:
Čačić: „Osjećam se prozvanim, ali predsjednik države se slikovito izražava, to je njegov stil i način”
Full Article 3 minutes read

Čačić: „Osjećam se prozvanim, ali predsjednik države se slikovito izražava, to je njegov stil i način”

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas izjavio da „misli da one koji spominju policijski sat treba strpati u maricu”, odgovor varaždinskog župana Radimira Čačića nije trebalo dugo čekati.

-Ja sam prvi rekao da treba uvesti policijski sat i naravno da se osjećam prozvanim. Predsjednik države se slikovito izražava, to je njegov stil i način. To što se on ne slaže s mojim mišljenjem niti je prvi put niti je zadnji. Objektivno, ja sam odlično surađivao s gospodinom Milanovićem kad je bio na poziciji premijera, a ja prvog potpredsjednika, i prije i nakon toga i siguran sam da će to biti tako i dalje. Postoji puno stvari gdje dijelim njegovo mišljenje, smatram da govori istinu i da je u pravu, a postoje stvari u kojima se uopće ne slažemo i ovo je jedna od takvih stvari. Ako 80 posto europskih zemalja misli ovako kao što ja preporučam da i mi počnemo postupati, i sva struka, skloniji sam vjerovati tome, nego ovome što kaže Zoran – rekao je Čačić.

Dodao je da su sve zemlje koje su do jučer imale lošije rezultate od nas, sada u boljoj situaciji,jer smo ih uspjeli stići.
-Negativni rezultati u ovoj pandemiji, su u Europi donijeli puno strože mjere koje je jasno i bez ostatka komunicirao i naš najpoznatiji u EU razmjerima stručnjak upravo za te bolesti virusne, koji se nije pojavljivao u javnosti, Stipan Jonjić. Jasno je rekao da je prošlo vrijeme preporuka i da je ovo vrijeme za jasne odredbe i uredbe. Jednostavno smo u situaciji kad moramo postupati na način da nam se ne događaju situacije kakva je npr. bio Split, a da nitko ne zna da će se tisuće ljudi okupiti bez ikakve zaštite i poštivanja bilo kakvih mjera. To se ne smije događati u jednoj ozbiljno organiziranoj zemlji i ozbiljno organizirane zemlje, počevši od Slovenije, su tako postupile. Zabrana kretanja, u Sloveniji od 9 do 6 i tijekom dana bilo kakva okupljanja. Idete na svoje radno mjesto i to je to, u nekom roku. Da l’ je to mjesec dana ili 21 dan, sasvim svejedno, ovisno o tome što struka kaže – istaknuo je Čačić i dodao:

-Osobno nemam nikakve ni želje ni ambicije da budem pametniji od onih od kojih bi mi trebali učiti, koji su organiziraniji, i toga smo duboko svjesni. Ovog trenutka 80 posto građana EU je u takvim mjerama i mislim da je zadnji trenutak da to učinimo i mi. Kad sam rekao da se raspao sustav, jasan sam bio, sustav kontrole praćenja i samoizolacije i o tome nema više nikakve dvojbe. Ne postoji nitko u Hrvatskoj tko tvrdi drugačije jer mi danas više ne znamo što su nositelji i to je naš najveći problem i zato treba stati na loptu i cijelu priču zaustaviti dok još možemo. Na drugoj strani su problemi pucanja zdravstvenog sustava, nama u Varaždinskoj županiji na dnevnoj razini se povećava broj teže i teško oboljelih koji pune našu bolnicu preko svih kapaciteta već danas i naravno, koji su na kisiku i na respiratorima. Ista situacija je i u cijeloj Hrvatskoj i zato sam rekao to što sam rekao.

ak/sjever.hr

30.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.