Now Reading:
Vugrin: „Zabrinjavajuća, alarmantna i opasna situacija, broj osoba na liječenju se usedmerostručio”
Full Article 5 minutes read

Vugrin: „Zabrinjavajuća, alarmantna i opasna situacija, broj osoba na liječenju se usedmerostručio”

Kao što smo već izvijestili, tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 389 uzoraka.

Zbog iz dana u dan sve lošije epidemiološke slike u Varaždinskoj županiji, danas su se novinarima obratili zamjenik župana Robert Vugrin, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

-Situaciju bih nazvao zabrinjavajućom, alarmantnom pa čak i opasnom. Još 6. listopada su Varaždinsku županiju svrstavali među regije koja se najbolje bori protiv virusa. A samo dva i pol tjedna kasnije priznati instituti nas deklariraju kao regiju povišenog rizika i za povratnike u Njemačku određuju dvotjednu karantenu – rekao je Vugrin i dodao:
-Još prije dva i pol tjedna u bolnici smo svega imali pet osoba na liječenju, a sada se taj broj usedmerostručio. Povećava se broj pacijenata s težom kliničkom slikom i na respiratoru. Broj testiranih uzoraka se nije toliko povećao koliko pojavnost virusa. Proteklih mjeseci imali smo pojavnost od 3-4 posto, danas je 30 posto svih uzetih uzoraka pozitivno.
Imamo sve učestaliju pojavnost u zdravstvenom sustavu, odgojno-obrazovnom, u gospodarstvu. Nitko nije imun na virus i posljedice koje gospodarstvo i zdravstvo imaju. Imamo 811 slučajeva od početka pandemije, 1. ožujka. Posebno je zabrinjavajuće da je skoro 50 posto unazad sedam dana. Bili smo druga najbolja županija, a sada smo među četiri najgore, s najvišom incidencijom u sedam dana na 100.000 stanovnika. Moramo brzo reagirati, ne možemo čekati mjere s nacionalne razine!

Vugrin je komentirao i informaciju koju je jučer iznio ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera, da Ravnateljstvo civilne zaštite priprema tercijarne izvanbolničke smještajne kapacitete za oboljele u pet gradova te da su određene četiri lokacije u Varaždinu. Rekao je da su četiri lokacije za izvanbolnički smještaj pregledane i da one imaju više desetaka ležajeva. To su lokacije koje su u privatnom vlasništvu, ali zasada nije htio reći koje su dok se ne postigne dogovor.

O iznimno složenoj situaciji u varaždinskoj bolnici, ravnatelj Kudelić je kazao:
-Trenutno su 33 bolesnika u bolnici, dva na respiratoru. Možemo primiti još desetak bolesnika. Povećavamo kapacitet za dodatnih 20. Imamo 15 respiratora koji se mogu staviti u funkciju, nadamo se da neće trebati. Ako gledamo statistiku, 1 posto zaraženih završi na respiratoru i OBV bi trebala imati dovoljan broj respiratora. Ako se nastavi povećanje neće biti problem respiratori nego zdravstveno osoblje.

Kudelić je dodao da je poznata činjenica da čak do 20 posto zaraženih bolesnika u konačnici završi na bolničkom liječenju.
-Postoji sve veći pritisak na bolnički zdravstveni sustav i sve veći priljev zaraženih pacijenata. U ovim uvjetima već sada preopterećenog bolničkog sustava, prvenstveno objedinjenog hitnog bolničkog prijema i potrebe za osiguranjem dodatnih bolničkih kapaciteta za liječenje Covid-19 bolesnika, primorani smo napraviti određene organizacijske promjene. Dva odjela iseljena su iz zgrade Interne, da bi se Odjel za infektivne bolesti i izolacijski odjel proširio. Izrazito je povećan pritisak na objedinjeni hitni bolnički prijem, pogotovo s febrilnim pacijentima – rekao je ravnatelj bolnice.

Dodao je da se drastično povećava i broj zaraženih djelatnika.
-Možemo govoriti o proboju virusa u bolnicu. Imamo nekoliko žarišta unutar bolnice, a to su Interna, Psihijatrija, Uprava, tehničko-uslužni odjel i Kirurgija, a među žarištima su i Urologija i Otorinolaringologija. Dakle, imamo široku diseminaciju bolesti unutar bolnice. Oboljelo je 30 zdravstvenih djelatnika, a 51 u samoizolaciji. To je 4,5 posto, osam puta više u odnosu na opću populaciju. Tome treba dodati i ostala bolovanja. To znači da s tako smanjenim brojem djelatnika i sa širenjem zaraze unutar bolnice, Opća bolnica Varaždin više ne može raditi u punom opsegu kao do sada. Stoga se smanjuje opseg rada. Situaciju dodatno otežava činjenica da su veledrogerije prestale s isporukom lijekova, da u bolnici ima još uvijek lijekova za sljedećih desetak dana i nadamo se da će se situacija s nestašicom lijekova riješiti uskoro – napomenuo je ravnatelj.

U reorganizaciji rada bolnice ukinut će se određeni dijagnostičko-terapijski postupci, a određeni hladni zahvati morat će se prolongirati. Zbrinjavat će se akutni pacijenti, sva hitna stanja i onkološki pacijenti i djeca, a sve stalo po pitanju hladnog programa i ostalih specijalističko-konzilijarnih djelatnosti će se radit prema mogućnostima. Privremeno se odgađaju i pratnje pri porodu. S obzirom da je prodor i na fizikalnu medicinu, odgađa se i obavljanje fizikalne medicine.

-Svi djelatnici Opće bolnice Varaždin će se truditi da maksimalno održe zdravstveni sustav. Još jednom naglašavam da održanje i opstojnost zdravstvenog sustava u najvećoj mjeri ovisi o odgovornom ponašanju naših sugrađana – naglasio je Kudelić.

foto:s.kalajdžija

nk i ak/sjever.hr

23.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.