Now Reading:
Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta
Full Article 6 minutes read

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

U Varaždinu je danas, 19. listopada 2020., javno predstavljen projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code.

Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal. Nakon Varaždina javna događanja održat će se u Osijeku, Puli i Splitu.

Sudionike je uvodno pozdravila saborska zastupnica, ujedno i predstavnica Hrvatske zajednice županija partnerske organizacije na projektu, Natalija Martinčević koja je istaknula: „Formalno jesmo potpuno ravnopravne s muškarcima, no u stvarnosti je naše društvo još puno predrasuda. Kod nas očevi još uvijek nedovoljno koriste rodiljni i roditeljski dopust, njih svega 3 posto. Kao Županija provodimo cijeli niz projekta kako bismo olakšali ovaj balans: 96% djece nam pohađa jednosmjensku nastavu, prvi smo uveli besplatni, a sad sufinancirani prijevoz, osigurali besplatno pohađanje Centara izvrsnosti za djecu, potičemo širenje mreže dječjih vrtića, produženi boravak te promoviramo žensko poduzetništvo, a krenut ćemo s uvođenjem MAMFORCE standarda. Kod nas 65 posto rukovodećih radnih mjesta obavljaju žene i sigurno možemo poslužiti kao primjer drugim tijelima javne uprave te gradovima i općinama.“

rekreiraj posao projekt (3)

Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osvrnula se na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu: „Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100%, s 2400,00 na 5600,00 kn, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji.“

Predstavljene su i mogućnosti europskim sredstvima financiranog uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat kreiranja organizacijske kulture koja omogućuje usklađenje profesionalnih i obiteljskih obaveza te jednake mogućnosti razvoja karijera muškaraca i žena. „Smanjene stope bolovanja, veće zadovoljstvo zaposlenih, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama – rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje.“ – istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.

rekreiraj posao projekt (9)

U isticanju važnosti ravnoteže privatnog i poslovnog života pridružila se i profesorica menadžmenta i upravljanja ljudskim potencijalima s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Nina Pološki Vokić koja je istaknula da su za ravnotežu važni društvena i organizacijska podrška, ali i pojedinac svojim odgovornim odnosom prema poslu i privatnom vremenu.

Kakvo je stanje po pitanju harmonije između privatnog i poslovnog života u susjednoj nam Sloveniji otkrila je Petra Hartman iz Ekvilib Instituta koji se tim područjem uspješno bavi već od 2007. godine zahvaljujući čemu Slovenija ima 280 certificiranih organizacija u području ravnoteže privatnog i poslovnog života.

Svrha projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. Projektom se povećava svijest o nejednakoj raspodjeli odgovornosti unutar obitelji i o nesvjesnoj pristranosti poslodavaca uslijed stereotipnih očekivanja. Tako se pri zaposlenju i napredovanju daje prednost mladim muškarcima iako su žene jednako obrazovane i sposobne. Postojanje razlika potvrđuju i službeni podaci o obrazovanju i nezaposlenosti. Od 3,8% nezaposlenih u Varaždinskoj županiji u prošloj godini, žene čine 56% svih nezaposlenih. O nedovoljnoj iskorištenosti potencijala najbolje govori podatak HZZ-a da je prema obrazovnoj strukturi najviše nezaposlenih žena visokog obrazovanja (11,7%) u odnosu na muškarce visokog obrazovanja kojih je među nezaposlenima gotovo duplo manje (5,6%). Isti trend razlike nezaposlenih po spolu je prisutan u svim županijama, s time da je najmanja razlika u Gradu Zagrebu (48,5 % muškaraca u odnosu na 51,5 % žena, odnosno 3%). dok je najveća razlika u Posavini i Slavoniji, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji (38,3% muškaraca u odnosu na 61,7 % žena; 23,4%).

rekreiraj posao projekt (5)

U sklopu javnog predstavljanja projekta prikazani su dijelovi predstave „Posao i život za žene i muškarce“ Udruge Riječi/Prave/Predstave, u prilagođenom video formatu zbog aktualne pandemije.

Nakon Varaždina, javna događanja održat će se u Osijeku, Puli i Splitu. Uz ostale projektne aktivnosti provest će se MAMFORCE audit i edukacije za poslodavce i zaposlenike u 20 organizacija.

Uz pomoć MAMFORCE metode, koja usmjerava promjenu organizacijske kulture prema uključivom i rodno balansiranom radnom okruženju, u tvrtkama će se identificirati postojeće pristranosti, uvesti organizacijske promjene i prakse koje omogućuju ravnotežu između privatnog i poslovnog života zaposlenih. Pozitivni pomaci i najbolje prakse će dobiti priznanje u obliku MAMFORCE standarda kao znaka kvalitete za organizacije prijatelje obitelji i žena.

Na kraju konferencije je upućen javni poziv tvrtkama za uključenje u MAMFORCE SOCIETY o čemu više informacija možete naći na web stranici www.mamforce.hr, gdje se nalaze sve informacije o projektu.

Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada , mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.

Vrijednost projekta je 324,518.06 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje sa 241,675.13 EUR. Projekt se provodi u periodu od 1. lipnja 2020. do 31. svibnja 2022.

rekreiraj posao projekt (1)
rekreiraj posao projekt (10)
rekreiraj posao projekt (7)
rekreiraj posao projekt (8)
rekreiraj posao projekt (2)

sjever.hr 19.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.