Now Reading:
Proizvođačima Zagorskih mlinaca dodijeljene potpore: KZŽ jedina u Europi zaštitila glavno jelo, prilog i desert!
Full Article 4 minutes read

Proizvođačima Zagorskih mlinaca dodijeljene potpore: KZŽ jedina u Europi zaštitila glavno jelo, prilog i desert!

Zagorski mlinci oduvijek su bili simbol domaće kuhinje sjevera Hrvatske, a Krapinsko-zagorska županija radi na tome da oni postanu ne samo prepoznatljivi, već i cijenjeni u ostalim dijelovima Lijepe naše, ali i Europe i svijeta.

S tim je ciljem dosad učinjeno mnogo, ali svjesni činjenice da proizvođačima svaka pomoć itekako dobro dođe, posebno u ovoj turbulentnoj i od svih dosadašnjih drugačijoj godini, u KZŽ su odlučili i financijski potaknuti proizvodnju Zagorskih mlinaca. Raspisan je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava, a danas su u Jertovcu u općini Konjščina potpisani i ugovori s proizvođačima koji su ostvarili pravo na potporu za poticanje proizvodnje Zagorskih mlinaca.

Prošle su godine Zagorski mlinci dobili europsku zaštitu geografskog podrijetla, podsjetila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.
-Danas imamo četiri certificirana proizvođača koji trenutno na tržište plasiraju i prodaju oko 400 tona Zagorskih mlinaca. Svi zajedno imaju potrebu za jačanjem svoje konkurentnosti i oplemenjivanjem svoje proizvodnje, stoga je Krapinsko-zagorska županija raspisala natječaj vrijedan 400 tisuća kuna, a prijavila u se tri proizvođača s područja županije – kazala je pročelnica.

Poptore su dobili Centar Škudar iz Novog Golubovca u iznosu od 150 tisuća kuna, Kogutex tjestenine iz Konjščine 130 tisuća, a Zebrano 120 tisuća kuna. Dobivenim će sredstvima opremiti svoje pogone kako bi povećali svoju proizvodnju jer potražnja je sve veća, a dio proizvođača svoje proizvode nudi i na europskom području.

Domaćin današnjem potpisivanju ugovora bila je tvrtka Kogutex, čiji je direktor Tomislav Goričkii izjavio:
-Izuzetno mi je drago što je Krapinsko-zagorska županija prepoznala vrijednost ovog ručno rađenog proizvoda te nam izašla ususret i pomogla nam, posebice u ovoj godini kad smo svi zatečeni pandemijom. Zagorski mlinci su dugi niz godina bili podcijenjeni, ali mi smo ustrajali u tome da krenemo u njihovu zaštitu. Bio je to dugotrajan proces, ali smo uspjeli i na taj se način cijeni i vrednuje ovaj proizvod koji se radi od samo tri sastojka: brašna, soli i vode, ali je poseban jer se čitav proizvodni proces odvija ručno.

Danijel Škudar. Direktor Centra Škudar istaknuo je kako su svi u tvrtki ponosni na svoje postignuće, proizvod koji se iz dana u dan sve više cijeni.
-Drago nam je da nas je Županija na čelu sa županom Kolarom prepoznala kao kvalitetne proizvođače koji se ozbiljno bave svojim poslom. Naš glavni motiv je očuvati tradiciju Zagorja i njegovati dug Zagorja, da odamo počast i priznanje našim precima koji su taj proizvod oformili prije tri ili četiri stoljeća iz čiste neimaštine i siromaštva. Taj proizvod simbolizira ponos i poniznost i moramo u tom smislu spomenuti naše ljude koji su izgradili Zagorje i učinili ga ovakvim kakvo je danas – rekao je Škudar.

Uime Općine proizvođačima mlinaca s područja Konjščine, ali i svima ostalima, zahvalio je Mirko Krznar, načelnik Općine Konjščina.
-Zagorski mlinci prepoznati su širom Hrvatske i Europe i to je veliki uspjeh prvenstveno proizvođača, a onda i svih nas koji podupiremo tu proizvodnju. Vjerujem da ćemo ubuduće svi zajedno još više doprinijeti razvoju upravo takvih proizvoda na području naše županije jer kroz gastronomiju, ali i kroz poljoprivrednu proizvodnju, možemo puno toga ponuditi Europi i svijetu – zaključio je načelnik.

Uz pohvalu svim proizvođačima zahvaljujući čijem su predanom radu Zagorski mlinci prepoznati i cijenjeni, župan Željko Kolar je naglasio:
-Mi pomno pratimo sve što se događa na tržištu i kad smo zaštitili Zagorsku puricu, odmah smo krenuli s bespovratnim sredstvima na trogodišnjoj razini, kako bi dignuli njezinu proizvodnju. Naši su proizvođači i uzgajivači to dobro prihvatili, njih 36 je prihvatilo naše mjere.

Mjera će biti još, dodao je Kolar.
-Najavljujem da će ova mjera koju smo propisali za ovu godinu, ići i 2021. te 2022. godine, s time da ćemo mjeru povećati i već sljedeće godine ona će biti pola milijuna kuna, a ako ćemo imati više certificiranih proizvođača, čemu se toplo nadam, sukladno tome ćemo povećavati sredstva. Bitno je, i to smo planirali ove godine, ali smo morali odustati zbog korone, da brendiramo Krapinsko-zagorsku županiju kao turističku destinaciju, kao jedinu regiju u Europi koja ima zaštitu glavnog jela, priloga i deserta – purica, mlinci i štrukli. Uz med i naša zagorska vina imat ćemo posebnu promociju gastro i eno ponude naše županije. Bit će to i dodatna promocija samim proizvođačima, ali i brendiranje Županije kao destinacije – zaključio je župan.

foto: m.sopek

a.kučić/sjever.hr

09.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.