Now Reading:
K0LAR: “Očekujem pobjedu i idem u Sabor gdje ću biti predsjednik Kluba”
Full Article 6 minutes read

K0LAR: “Očekujem pobjedu i idem u Sabor gdje ću biti predsjednik Kluba”

kolar

Željko Kolar, unatoč velikoj prednosti njegovog protukandidata Peđe Grbina, očekuje pobjedu a nakon toga želi novi SDP u kojem će umjesto sukoba biti suradnje i zajedništva. Izjavio je to u subotu u Klanjcu nakon što je glasao u drugom krugu unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke. Drži da je drugi krug nova utakmica i da ima realne šanse za pobjedu.

Kakva su očekivanja od drugog kruga?

Kao i uvijek, kad idete u bilo koje izbore, bilo koji posao, želite ga napraviti najbolje što možete i naravno da očekujete pobjedu, iako je prednost kolege Grbina u prvom krugu dosta izražena, više nego što smo mi očekivali. Rekao sam da je drugi krug nova utakmica, novo miješanje karata i da ima šanse. Ja svaku utakmicu igram do kraja, često pobjeđujem u produžecima, kraj je onda kad sudac otfućka kraj utakmice i na takav način smo se ponašali u ovom drugom tjednu. Bilo je lakše prenijeti neke poruke koje su meni bile vrlo bitne, s obzirom da smo ostali samo nas dvojica, ali ono što je ključno je od prvog dana kampanje pa danas na zadnji dan kampanje ostalo isto – umjesto sukoba, suradnja, zajedništvo, da se prestanemo baviti sami sa sobom, da se počnemo baviti problemima građana. Ne samo kritizirati HDZ, nego i nuditi konkretna rješenja, jasne socijaldemokratske politike. To je novi SDP, to je SDP kakav ja želim.

Koja su tri trenutno najveća problema SDP-a?

Prije svega je sigurno jedna apatija koja se uvukla među ljude nakon ovog teškog poraza na izborima, ti su sukobi koji su prerasli čak i u neke osobne sukobe, a nikada pojedinac ne smije biti ispred SDP-a i to je zanemaren rad stranke na terenu. Ključno je, SDP kad je bio najjači to znači da je bio jak na terenu, jake općinske i gradske organizacije, velik broj načelnika i gradonačelnika. Nemojte zaboraviti, ne tako davno mi smo imali i gradonačelnika Splita, i gradonačelnika Šibenika, Vukovara, Slavonskog Broda, bio je tu niz načelnika i gradonačelnika koji su sa svojom snagom na terenu zapravo dizali SDP na nacionalnoj razini. I kad je SDP pobijedio na parlamentarnim izborima, tada smo bili najjači na terenu. Želimo li ponovo pobjedu na parlamentarnim izborima, moramo ponovno stranku ojačati na terenu, napraviti odličan rezultat na lokalnim izborima koji bi nas onda zapravo dizao da budemo prepoznatljivi, konkurentniji, da bismo se uopće mogli upustiti u otvorenu utakmicu za pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima. Ono što je meni izuzetno bitno je to da je ljudima na terenu stalo, da imamo niz sjajnih ljudi na terenu koji imaju svoje sjajne profesionalne karijere i koji jednostavno nisu imali prostora, nije im stranka dala mogućnost da postanu nacionalno prepoznatljivi i to će biti moj prvi zadatak kao budućeg predsjednika SDP-a Hrvatske.

Što će biti najteže za riješiti?

Prije svega, sigurno sukobe unutar SDP-a. Jednostavno vidite da postoje dvije struje i mi ćemo morati sjesti za stol i tražiti zajednička rješenja. Ja sam već najavio da ću pojedinačno odrazgovarati sa svakim saborskim zastupnikom ili saborskom zastupnicom, sa svakim novim članom Predsjedništva ili s novom članicom Predsjedništva, s članovima Glavnog odbora, s predsjednicima županijskih i gradskih organizacija, načelnicima i gradonačelncima, odnosno načelnicama i gradonačelnicama. Mi jednostavno moramo napraviti jednu sinergiju da bi mogli stvoriti pobjednički SDP. Ne možete stvoriti pobjednički SDP s ljudima koji nikad nisu pobjeđivali s jedne strane, a s druge strane, bez te sinergije i terena, i vrha stranke, sjajne suradnje i koordinacije između predsjednika, Predsjedništva, glavnog odbora i samog Kluba zastupnika SDP-a u Saboru. Ja sam siguran da ja to mogu.

Jeste li, ako izgubite izbore, spremni sjesti s drugom stranom?

Kaj se mene tiče, nema druge strane. Tu morate biti vrlo oprezni kad pazite na riječi jer ja sam upravo ušao u ove izbore zbog toga što nisam ničija strana, što mogu razgovarati i sa jednima i sa drugima, što mogu surađivati s jednima i drugima i što mi je izuzetno stalo do stranke, da nam se stranka slučajno ne razdvoji ili na dva kluba, ili na dva dijela. To je ono što mene kao člana SDP-a od 1990. godine zapravo najviše motiviralo da izađem na ove izbore. Vi znate da sam ja župan KZŽ u drugom mandatu, da sam bio prvi na listi za Sabor, da imam svoj mandat, prema tome ovo nije borba za fotelju, nego borba za SDP.

Ako pobijedim na izborima onda ću sigurno aktivirati mandat u Saboru i postat ću predsjednik Kluba jer jedino tako možete koordinirati sve ove stvari o kojima sam govorio. Ako slučajno ne pobijedim, onda ću završiti svoj mandat župana KZŽ, a koji će biti sljedeći potezi, kao i uvijek ću dogovarati sa svojim stranačkim kolegicama i kolegama u Zagorju jer niti sam se prvi put kandidirao, niti drugi put, bez njihove podrške, bez zajedničkog dogovora i tu se neće apsolutno ništa promijeniti. Ako će biti potrebno, ja ću i treći puta za redom pobijediti u prvom krugu za župana, a ako će stranka smatrati da mogu pomoći negdje drugdje, to će biti stvar dogovora.

a. kučić/sjever.hr 03.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.