Now Reading:
Obilježen Dan policije u Krapinsko-zagorskoj županiji
Full Article 5 minutes read

Obilježen Dan policije u Krapinsko-zagorskoj županiji

U ponedjeljak je ispred Policijske uprave krapinsko-zagorske polaganjem vijenaca i prigodnim programom obilježen Dan policije i blagdan njenog zaštitnika svetog Mihovila.

Povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić je sa najbližim suradnicima položio vijenac i zapalio svijeće ispred spomenika poginulim policajcima Policijske uprave krapinsko-zagorske u nazočnosti djelatnika naše policijske uprave.

Svijeće su zapalili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata sa područja naše županije.

U spomen na poginule policajce naše Policijske uprave i sve stradale u Domovinskom ratu molitvu je predvodio kapelan policijske kapelanije Svetog Nikole biskupa don. Ivan Grinišin.

Zbog trenutnih epidemioloških uvjeta ove godine nisu upriličena sportska događanja djelatnika Policijske uprave krapinsko-zagorske koja su se održavala do sada svake godine, a tradicionalno je povodom Dana policije, ove godine 12. rujna, provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji policijske uprave i Gradskog društva crvenog križa Zabok. U akciji je krv darovalo 56 darivatelja, a svakako trebamo istaknuti kako je djelatnik naše policijske uprave Zdravko Kralj krv darovao 103. put.

Ova je godina, zbog krizne situacije izazvane virusom COVID-19, pred svim zaposlenicima policijske uprave bila izazovna, suočili su se s nizom novih situacija i oni su uz druge nadležne službe bili u prvim redovima kako bi svojim radom dali doprinos na očuvanju zdravlja svih građana, ali istovremeno su svojim hrabrim, odlučnim i nesebičnim postupanjem u svakodnevnom poslu na terenu postigli odlične rezultate, pa je Policijska uprava i Krapinsko-zagorska županija i dalje najsigurniji u Republici Hrvatskoj.

U prilog tome govore statistički podaci te je u osam mjeseci ove godine evidentirano 572 kaznena djela, što je smanjenje u odnosu na osam mjeseci prošle godine od 11 posto, a na sto tisuća stanovnika to iznosi 456 kaznenih djela, dok je državni prosjek 839 kaznenih djela, iz čega se vidi što upućuje na zaključak o sigurnosti naših građana.

Isto tako, odlični rezultati zabilježeni su i u prometu, pa je tako tijekom osam mjeseci ove godine na našim prometnicama zabilježeno 354 prometne nesreće što je smanjenje od 20,8 posto. Državni prosjek  iznosi 418 prometnih nesreća na sto tisuća stanovnika. Tri poginule osobe u prometu čine 2,39 smrtno stradalih osoba na sto tisuća stanovnika, dok je državni prosjek 4,26 smrtno stradalih na sto tisuća stanovnika i na taj način smo među četiri županije s najmanje smrtno stradalih u prometu na sto tisuća stanovnika. U prometu je utvrđeno 11.285 prekršaja, što je za 14,1 posto prometnih prekršaja više nego u osam mjeseci 2019. godine, a u cilju ostvarenja cilja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2011. godine do kraja 2020. godine s maksimalnim brojem policijskih službenika i tehnike poduzimat će se pojačane aktivnosti na sprečavanju prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Ograničenje kretanja i druge koordinirane restriktivne mjere koje su nastupile kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa utjecale su i na manji broj putnika, pa su tako i podaci o prelascima putnika preko graničnih prijelaza koje pokriva naša policijska uprava u smanjenju. Tijekom osam mjeseci preko graničnih prijelaza koje pokriva PU krapinsko-zagorska prošlo je 5.737.675 putnika u 2.432.457 vozila, za razliku od lani kada je u istom razdoblju bilo 11.574.075 putnika u 4.049.451 vozilo, što iznosi smanjenje od 50,4 posto u broju putnika i 39,9 posto u smanjenju vozila, ali i sa manjim brojem vozila i putnika, granični prijelaz Macelj je i dalje najfrekventniji granični prijelaz u Republici Hrvatskoj.

Proslava Dana policije je uvijek prilika kako bi se pohvalio nesebičan i hrabar i profesionalan rad policijskih službenika i svih zaposlenih koji ulažu izniman napor i kroz savjesno, odgovorno i profesionalno postupanje pridonose dobrim rezultatima u radu što utječe na jačanje povjerenja građana u policiju i ostvarenju planiranih ciljeva.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić, čestitajući Dan policije, uputio je čestitku koju prenosimo u cijelosti:

Poštovane kolegice i kolege policijski službenici,
državni službenici i namještenici Policijske uprave krapinsko-zagorske,
 
čestitam vam i zahvaljujem na predanosti i ustrajnosti u obavljanju svakodnevnih poslova, ali i izvanrednih tijekom pandemije koronavirusa i suočavanju s izazovima koje donosi policijski poziv.

Smatram da ste potvrdili da je policija temelj sigurnosti i ponosan sam na sve ostvarene rezultate koje smo zajedničkim snagama realizirali i tako pridonijeli uspješnosti rada naše policijske uprave.

Budimo i dalje odgovorni, profesionalni i savjesni, budimo dosljedni i ustrajni u provođenju zakona i svojim ponašanjem doprinosimo povjerenju građana u policiju.

Želim vam još puno uspjeha u profesionalnom radu i zadovoljstva u privatnom životu. 

Čestitam vam Dan policije i neka vas čuva naš zaštitnik Sveti Mihovil !

www.sjever.hr/krapinsko-zagorska-policija.gov.hr 29.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.