Now Reading:
Prelog prvi, još četiri grada sa sjevera među prvih osam
Full Article 9 minutes read

Prelog prvi, još četiri grada sa sjevera među prvih osam

Prema konačnim podacima o odvojenom sakupljanju komunalnog otpada u 2019. godini koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, donedavno Ministarstvo zaštite okoliša, i ove godine najbolji gradovi po odvojenom sakupljanja otpada su Prelog i Krk, a ove godine s više od 50 posto odvojenog otpada priključio im se je i Grad Koprivnica, piše Gradonačelnik.hr.

Slijede gradovi Čakovec, Buzet, Varaždin, Cres, Ludbreg, Mali Lošinj i Rab. U odnosu na broj stanovnika predvodi Krk, a slijede Mali Lošinj, Cres, Novalja, Prelog, Rab, Hvar, Čakovec, Koprivnica i Rovinj. Što se tiče trenda porasta odvajanja otpada, u odnosu na godinu prije, najveći porast zabilježen je je u gradovima Cresu, Buzetu, Hvaru, Orahovici, Varaždinu, Virovitici, Lepoglavi, Ivancu, Rabu i Križevcima.

Ukupno je lani prikupljeno 1.264.216,15 tona komunalnog otpada, od čega je odvojeno 177.344 tone, odnosno tek oko 14 posto.

Do kraja ove godine trebalo je preći razinu od 50 posto odvojenog sakupljanja otpada, kako je zacrtano Planom gospodarenja otpadom. No za sada su taj postotak uspjeli ostvariti samo tri grada. Uz lanjski Krk i Prelog, ove godine im se s više od 50 posto odvojenog sakupljenog otpada pridružio i Grad Koprivnica. Povećao se je i udjel onih koji su prešli stopu od 40 posto – ukupno pet gradova, isto koliki je i broj onih kojima je ta stopa između 30 i 40 posto. 18 je gradova čija je stopa odvajanja između 20 i 30 posto, a najveći je dio ipak onih s udjelom manjim od 20 posto, pri čemu još uvijek ima gradova gdje se sakupljeni otpad uopće ne odvaja.

Od ukupnog broja aktivnih odlagališta na koja se odlagao komunalni otpad do kraja 2019. (107 odlagališta) pripremu sanacije prijavilo je 35 odlagališta, postupci sanacije u tijeku su bili na 32 odlagališta, a status saniranih ima ukupno 39 odlagališta.

Kao i preklani i u 2019. godini vodeći grad po izdvojenom sakupljenom otpadu bio je Prelog s udjelom od 66,69 posto. Peti je i po visini odvojenog otpada u odnosu na broj stanovnika – 216 kg po stanovniku.

– Mi konstantno ulažemo u sustav gospodarenja otpadom na području gdje GKP PRE-KOM d.o.o. pruža javne usluge a to je 12 JLS (Grad Prelog, Općine Belica, Goričan, Domašinec, Donja Dubrava, Sveta Marija, Martijanec, Dekanovec, Donji Kraljevec, Podturen, Kotoriba i Donji Vidovec). U 2020. godini raspisani su javni pozivi za dostavu projektnih prijedloga koji se prijavljuju putem aplikacije efondovi vezani za gospodarenje otpadom. Zaposlenici GKP PRE-KOM d.o.o. samostalno su odradili prijavu 3 projekta: Opremanje i modernizacija Kompostane Prelog, Nabava 2 komunalna vozila za odvojeno sakupljanje otpada za GKP PRE-KOM d.o.o. i Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog ukupne vrijednosti 10.442.874,41 kuna od čega je 6.046.374,48 bespovratnih sredstva. Također u 2019. godini naši vlasnici 12 JLS javili su se na dva javna poziva Ministarstva zaštite okoliša i to projekt edukacije vrijedan 1,2 milijuna kuna i drugi projekt nabava spremnika za odvojeno sakupljanje otpada vrijedan 3,5 milijuna kuna. Ako to zbrojimo u sustav gospodarenja otpadom na području 12 JLS (38500 stanovnika i oko 700 pravnih osoba) uložiti će se oko 15 milijuna kuna od toga oko 10 milijuna kuna su bespovratna sredstva. Naši rezultati plod su suradnje naših korisnika, naših vlasnika i rada komunalnog poduzeća PRE-KOM – kaže nam direktor komunalne tvrtke PRE-KOM Siniša Radiković.

Krk je lani bio vodeći po odvajanju sakupljenog otpada – 416 kg po stanovniku, a slijede Mali Lošinj – 384 kg, Cres 361 kg, Novalja – 381 kg po stanovniku, Prelog 216 kg, Rab 213 kg, Hvar 200 kg, Čakovec i Koprivnica 165 kg te Rovinj 147 kg po stanovniku.

Društvu gradova s više od 50 posto odvojenog sakupljenog otpada pridružio se je lani Grad Koprivnica. Odvojeno je 50,96 posto otpada, a s obzirom na broj stanovnika također je u vodećih 10 gradova s odvojenih 165 kilograma po stanovniku.

Brigu o gospodarenju otpadom na području grada Koprivnice vodi Gradsko komunalno poduzeće Komunalac d.o.o. koje je svoje je cjelokupno poslovanje usmjerilo prema zaštiti okoliša. Niz godina količina miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište sve je manja pa je tako primjerice 2009. godine odloženo 18.749 tona, dok je 2019. godine odloženo 62401 tona (od toga 4891,2 tone s područja grada Koprivnice), a sve to uz konstanto povećanje uslužnog područja na okolne općine. Razlog smanjenju miješanog komunalnog otpada je konstantno ulaganje u odvajanje i odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada pa se tako na cijelom uslužnom području Komunalca na kućnom pragu odvojeno prikuplja papir, plastika i biorazgradivi otpad. Također u funkciji je 74 lokacija zelenih otoka s ukupno 238 spremnika za papir, plastiku, metal i staklo.

Početkom 2004. godine izgrađeno je prvo reciklažno dvorište dok je u ožujku 2015. godine upisano u Očevidnik reciklažnih dvorišta. Komunalac je početkom ove godine otvorio novo, drugo reciklažno dvorište s ciljem dodatnog smanjenja nepropisnog odlaganja otpada na divlja odlagališta i zelene otoke i rasterećenja postojećeg reciklažnog dvorišta, čiji kapaciteti za pojedinu vrstu otpada nisu dovoljni s obzirom na broj stanovnika i količinu otpada te povećanje efikasnosti prikupljanja otpada. Korištenje reciklažnog dvorišta besplatno je za sve građane s uslužnog područja Komunalca, a iz godine u godinu bilježimo sve veće količine odvojeno prikupljenog otpada u reciklažnim dvorištima. Kompostište i reciklažno dvorište za građevinski otpad otvoreno je 2011. godine te se i tamo bilježi porast otpada koji se tamo odlaže, a iz biorazgradivog otpada i proizvodi kompost prve klase. Dodatno, Komunalac uskoro kreće u projekt dogradnje i modernizacije postojeće kompostane kojim će još povećati kapacitete za biorazgradivi otpad. Uz to, konstantno se radi na promicanju važnosti zaštite okoliša, provode se edukacije sa svim interesno-utjecajnim skupinama o tome kako pravilno razvrstati i reciklirati otpad te kako stvarati što manje otpada.

Najveći projekt s kojim će Komunalac uskoro krenuti u realizaciju je „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki prces kompostiranja u Herešinu“ vrijedan 14.318.950,46 kuna, od čega će 4.464.235,80 kuna sufinancirati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Radi se o izgradnji postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biorazgradivog otpada, odnosno dvije hale, postrojenje za automatsko pranje podvozja vozila sa separatorom za recirkulaciju vode, tipski kontejner te tipski laboratorijskoskladišni kontejner. Osim toga, nabavit će se i stroj za prevrtanje hrpa, mobilno sito za prosijavanje komposta te sustav transportera za doziranje i pakiranje komposta. Na Natječaju „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“ kojeg je raspisalo Ministarstvo okoliša i energetike Komunalac je prošao Fazu 2. (provjera prihvatljivosti prijavitelja i administrativna provjera) te je sad u Fazi 3. (provjera aktivnosti i ocjena kvalitete projekta). Projektom se planira nabava dva komunalna vozila za sakupljanje reciklabilnog otpada, prvenstveno otpada od plastike, papira i kartona te biorazgradivog otpada. Gradsko komunalno poduzeće Komunalac i dalje će ulagati u najbolja rješenja na području skupljanja i zbrinjavanja otpada, obnovljive izvore energije i promicati zaštitu okoliša te kružno gospodarstvo kao temelj uspjeha i viziju budućnosti zelene Koprivnice, a visoko treće mjesto na popisu gradova s najvećim postotkom odvojenog sakupljanja otpada dokaz je da idemo u pravom smjeru.

Nakon spomenuta tri grada, najveći udjel odvajanja sakupljenog otpada imali su gradovi Čakovec – 47,02 posto, Buzet – 40,64 posto, Varaždin – 40,55 posto, Cres – 40,47 posto, Ludbreg – 40,31 posto, Mali Lošinj – 36,80 posto i Rab – 35,04 posto.

Nakon Cresa, po rastu stope odvajanja otpada slijede gradovi Buzet – 18,73 posto, Hvar – 17,94 posto, Orahovica – 15,36 posto, Varaždin 13,58 posto, Virovitica 13,05 posto, Lepoglava – 12,57 posto, Ivanec – 11,88 posto, Rab – 11,74 posto i Križevci 9,81 posto.

Rezultat stope odvojeno sakupljenog otpada u Gradu Križevcima prema podacima za 2019.godinu proizlazi iz sustavnog ulaganja Grada Križevaca i Komunalnog poduzeća d.o.o. u projekte održivog gospodarenja otpadom.

U nastojanju što većeg iskorištenja korisnog otpada i smanjenja količine otpada na odlagalištu, a time i smanjenja troškova odlaganja, Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci u ožujku 2010. godine započinje s projektom odvojenog skupljanja korisnog otpada na mjestu nastanka putem dviju posuda.

Ključ uspjeha projekata održivog gospodarenja otpadom leži u sustavnoj edukaciji korisnika usluge koju Komunalno poduzeće d.o.o. provodi već desetak godina kroz projekt „Moj otpad, moja odgovornost!“ s ciljem ukazivanja na važnost odvajanja otpada te upoznavanjem s kompletnim sustavom odvajanja otpada na području Grada Križevaca i okolnih naselja. Održavaju se predavanja na spomenutu temu u svim razredima osnovnih i srednjih škola (ukupno 2893 učenika podijeljenih u 145 razrednih odjela). Cilj predavanja je utjecati na porast svijesti i odgovornosti učenika, ali i njihovih roditelja, oko pravilnog postupanja s otpadom.

U sklopu edukativnih aktivnosti snimljen je animirani film i tiskana je slikovnica namijenjena predškolskom uzrastu te nižim razredima osnovne škole. I film i slikovnica govore o križevačkom sustavu gospodarenja otpadom kao i važnosti odgovornog postupanja s otpadom.

Osim edukacije, na količinu odvojeno sakupljenog otpada utječe i način naplate usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada. Spremnik svakog korisnika usluge označen je barkod naljepnicom pomoću koje se evidentira svako pražnjene posude putem čitača instaliranog na vozilu za odvoz otpada. Korisnik usluge plaća cijenu minimalne javne usluge (fiksni dio računa) tokom cijele godine, dok varijabilni dio ovisi o broju predanih posuda u tom obračunskom razdoblju. Na taj način se stimuliraju korisnici usluge na odvajanje korisnog otpada, a samim time i smanjenje količine miješanog komunalnog otpada odloženog na odlagalište.

2019. godine na području grada Križevaca započelo se s odvojenim sakupljanjem biootpada te su korisnicima usluge podijeljeni dodatni spremnici za odvajanje biootpada. Sakupljeni otpad odvozi se u kompostanu u Koprivnicu.

Za sustav odvojenog sakupljanja otpada nabavljena su 5 specijalna komunalna vozila, spremnici za odvojeno sakupljanje otpada, izgrađen je objekt s linijom za sortiranje i hidrauličkim prešama, skladišni prostor za reciklabilni otpad, skladište biomase s kotlovnicom snage 150 kW te je nabavljena mobilna drobilica za biomasu.

Budući planovi vezani uz gospodarenje otpadom, kažu u Gradu, baziraju se na obradi izdvojenog glomaznog otpada, nastavku sustavne edukacije i težnji za povećanjem postotka odvojeno sakupljenog otpada kako bi se smanjilo odlaganje otpada na odlagalište i povećala iskorištenost prirodnih resursa.

sjever.hr / gradonacelnik.hr

16.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.