Now Reading:
Jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri – samo domaći umjetnici, svečano otvorenje podno bedema Starog grada
Full Article 5 minutes read

Jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri – samo domaći umjetnici, svečano otvorenje podno bedema Starog grada

Velika je stvar u ovo vrijeme svjetske pandemije imati festival, rekao je danas na konferenciji za novinare ravnatelj VBV-a Davor Bobić, dodavši kako je riječ o festivalu koji se održava na ponos Varaždina, ali i cijele Hrvatske.

Dodao je kako se festival održava na ponos Varaždina, ali i čitave hrvatske kulture.
-Barokne večeri nadaleko su nadrasle svoj grad, svoju domovinu, danas je to jedan od najrespektabilnijih uopće festivala rane glazbe u svjetskim okvirima. Koncept je ujedinjena snaga hrvatske kulture i hrvatske umjetnosti. Ove godine smo napravili da upravo najbolji varaždinski, odnosno hrvatski umjetnici predstavljaju našu bogatu, prebogatu hrvatsku glazbenu baštinu, ali i svjetsku baštinu jer su Hrvatska i Varaždin uvijek bili dio europske prepoznatljivosti, civilizacije i kultiviranosti – rekao je Bobić.

Najavio je i spektakularno otvaranje u petak, 18. rujna od 20 sati, a ovoga će se puta koncert otvorenja održati na pozornici na otvorenom, podno bedema Starog grada. Nastupit će Varaždinski komorni orkestar uz umjetničko vodstvo Latice Honda Rosenberg, a na programu će biti poznati glazbeni dragulji iz barokne riznice – Bachov Brandenburški koncert br 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannova uvertira-suita La Bizzare, dok će hrvatsku himnu otpjevati poznata hrvatska sopranistica Lana Kos.

-Idući dan, veliki iskorak, moja najveća želja i radost, koncert Četiri akademije. Dajemo šansu prvi put i da se predstave naši studenti sa svih akademija Republike Hrvatske i to je velika stvar za djecu, nakon ovako velike stanke, kad stvarno nisu imali niti prilike nastupati – istaknuo je Bobić.

Zahvalio je Ministarstvu kulture i medija koje je, kako je rekao, učinilo sve da bi se i ove godine, u potpuno drugačijim uvjetima, mogli održati brojni koncerti diljem Hrvatske, a u ime Ministarstva, novinarima se obratila posebna savjetnica ministrice kulture, doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo
-Drago mi je da je vodstvo VBV uspjelo prema smjernicama ministrice napraviti ovaj program koji se sastoji isključivo od hrvatskih glazbenika koji će samim time pokazati što hrvatska umjetnost i kultura znače u većem baroknom okruženju. Znamo da je ovaj festival poseban, ali bih htjela reći da je i autentičan. Autentičan je prema svojim izvedbama, prema svojim programima, prema svojim prostorima u ovom stvarno prelijepom baroknom gradu Varaždinu. Ukorjenjivanjem hrvatske kutlure u europsku je ono što je nasljeđe VBV, a ovogodišnje izdanje će upravo to potvrditi – kazala je Hratse Sočo.

Ministarstvu kulture i medija zahvalila je i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica istaknuvši da Ministarstvo, jednako kao i Grad Varaždin, nije snižavalo sredstva za naš najveći kulturni događaj ove godine.
-Svako zlo ima neke dobre stvari u cijeloj ovoj priči, a to je da umjesto koncepta gdje je partner VBV za ovu veliku obljetnici trebala biti zapravo cijela Europa, možemo reći da smo mi, Varaždinci, ali i cijela Hrvatska partner toj istoj Europi, gdje se zapravo događa puno više stvari nego u drugim državama – rekla je Malenica.

Osim Grada Varaždina, partenr Festivala je i Varaždinska županija.
-Želja nam je da ovogodišnje VBV budu dostojanstvene u svojoj punini. Pred nama je doista vrhunski doživljaj, a suradnja i partnerstvo VBV-a i Varaždinske županije nikada nisu bili upitni. Radujemo se i što će ponovo jedan od koncerata biti u atriju Županijske palače – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Da bi se izvođači i publika osjećali sigurnima, a sve se odvijalo uz poštivanje svih propisanih mjera, brinut će logistički timovi koji sve konce drže čvrsto u rukama, rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, izvršni organizator VBV-a.
-Cijeli će se festival odvijati uz poštivanje svih epidemioloških mjera, preporuka i uputa. Ne „by the book”, nego i još rigoroznije. Beskompromisno ćemo raditi na tome da su što veći razmaci i izvođača i publike, logistički timovi opremljeni, a temperatura će se mjeriti sredstvima umjetne inteligencije, najmodernijima koji trenutno postoje – rekao je Rojnik i dodao:
-Pretvorili smo Stari grad u elegantnu pozornicu, koncertni prostor po uzoru na svjetske festivale, a navečer će Stari grad zasjati u posebnom svjetlu. Naravno, nakon koncerta otvorenja uslijedit će vatromet.

Treba svakako istaknuti da će se osim u Varaždinu, po jedan koncert održati u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu, Prelogu, Križevcima i Belcu, a tijekom festivala publici će se svojim izvedbama, između ostalih, predstaviti Zagrebački solisti, Hrvatski barokni ansambl, Camerata Garestin, Zbor HRT-a…

I ovogodišnje Varaždinske barokne večeri imat će bogat popratni program pod nazivom Total Baroque. Održat će se tako tradicionalna, ovoga puta 26. Međunarodna izložba cvijeća, kao i izložba Ceramica Multiplex, a ovogodišnja će posebnost biti izložba Varaždinske barokne večeri u slici – 50 slika za 50 godina Festivala, na pročelju HNK-a, s posebnom rasvjetom i glazbom.

-Bit će to izložba na otvorenom. Kroz priču u slici kroz 50 godina Baroknih večeri prisjećamo se svih onih značajnih i manje značajnih ljudi, država partnera, osnivača VBV-a – 50 slika za 50 godina na pročelju HNK-a s posebnom rasvjetom i glazbom – rekao je Rojnik.

Istaknimo na kraju i da će se 28. rujna upriličiti promocija monografije koja govori o povijesti Varaždinskih baroknih večeri.

ak/sjever.hr

16.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.