Now Reading:
Župan Koren otvorio izložbu Ivana Večenaja kojom je obilježeno 100 godina od rođenja velikana hrvatske naivne umjetnosti
Full Article 2 minutes read

Župan Koren otvorio izložbu Ivana Večenaja kojom je obilježeno 100 godina od rođenja velikana hrvatske naivne umjetnosti

U subotu, 12. rujna u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama održano je otvorenje samostalne izložbe Ivana Večenaja „Z on kraj Drave – Mali čovjek velikih ideja“ kojom je obilježeno 100 godina od rođenja velikana hrvatske naivne umjetnosti.

Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren koji je i otvorio izložbu te zamjenik župana Ratimir Ljubić. Koren je prigodnim riječima  čestitao na izložbi te podsjetio na veličinu likovnog stvaralaštva Ivana Večenaja i značaju koji je veliki umjetnik imao za kulturni krajobraz Podravine i Prigorja.

O snazi Večenajeva likovnog, ali i literarnog stvaralaštva govorili su i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, kustosica Helena Kušenić, pjesnikinja Božica Jelušić te Mladen Večenaj, a čestitkama na izložbi se priključila i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski.

Izložba uz 100. obljetnicu rođenja predstavlja izbor djela iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, obližnjih srodnih institucija te lokalnih privatnih i korporacijskih zbirki. Kroz 30 izloženih umjetnina moguće je pratiti slikarski razvoj majstora – od najranijih ostvarenja iz sredine 1950-ih godina koja odlikuje plošni tretman, lokalna boja toplih tonova i blagih nijansi te težnja naturalističkom narativnom pristupu.

Program otvorenja svojim nastupom upotpunili su članovi KUD-a Prekodravski zvon iz Gole te Folklorni ansambl Koprivnica. Izložba je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, a ostaje otvorena do 4. listopada.

www.sjever.hr/kckzz.hr 14.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.