Now Reading:
Koprivnica prošle godine među vodećima po zapošljavanju
Full Article 2 minutes read

Koprivnica prošle godine među vodećima po zapošljavanju

Državni zavod za statistiku neki je dan izašao s konačnim podacima o zaposlenosti za ožujak 2019. godine.

Kako piše Gradonačelnik.hr, prema lanjskim podacima u postotku su vodeći po zapošljavanju bili Kutjevo, Otok, Ilok, Kastav, Vrgorac, Lepoglava, Pakrac, Hrvatska Kostajnica, Imotski i Pregrada. Prema apsolutnim pokazateljima vodeći su gradovi Split, Slavonski Brod, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Zadar, Koprivnica, Zaprešić, Kutjevo i Dugo Selo.

Koprivnica: Najveći rast zaposlenosti u industriji

Najveći porast, i to više od 300 novih radnih mjesta grad Koprivnica bilježi u industriji i to prerađivačkoj koja predstavlja i naš najveći potencijal. Kao rezultat velikih investicija bilježimo rast u Belupu (nova tvornica krutih lijekova), Hartmannu (koji je zadnjih godina udvostručio proizvodne kapacitete u proizvodnji papirne ambalaže za svježa jaja), Vemo-tradu (proizvodnja papirnatih vrećica). Sve su to kapaciteti namijenjeni izvozu. Također, broj poduzetnika je povećan za pet posto te su i oni doprinijeli općem rastu broja zaposlenih. Veliki skok novozaposlenih (+154) imamo u segmentu obrazovanja i to najviše zbog rasta i razvoja Sveučilišta Sjever. Najveći postotni rast zabilježen je u ostalim uslužnim djelatnostima, pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane. Najveći je pad zaposlenosti je u državnoj administraciji.

Kao i svugdje, virus je uzrokovao povećanje nezaposlenosti. Tijekom krize, broj nezaposlenih povećan je za 120-150 te se to odrazilo i kroz pad prihoda od poreza na dohodak od oko pet posto.

‘Grad novim investitorima osigurava kompleksan i širok spektar pogodnosti koje su najvećim dijelom povezane s našim gospodarskim zonama. Najznačajnija mjera svakako je to što u gradu Koprivnici nije uveden prirez. Među važnim mjerama je umanjenje komunalnog doprinosa u visini od 50 do 100 posto za investitore koji grade, a imaju sklopljen ugovor o kupnji ili pravu građenja s Gradom u poduzetničkim zonama koje oprema Grad Koprivnica; zatim oslobođenja i/ili umanjenja plaćanja komunalne naknade od 25 do 100 posto, prodaja zemljišta u poslovnim zonama uz popuste od 15 do 100 posto te davanje prava građenja i otkup zemljišta u slučaju završetka izgradnje unutar 2 godine za 1 kunu. Trenutno je otvoren Javni poziv za sve poduzetnike i obrtnike te im je na raspolaganju 250 tisuća kuna.’ – kaže gradonačelnik Mišel Jakšić.

sjever.hr 14.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.