Now Reading:
Braniteljskim udrugama KZŽ 150 tisuća kuna. Kolar: „Pokazali ste da ste svjesni stanja u društvu, da razumijete trenutak i da ste opet na prvoj crti bojišnice, kako god se ona zvala”
Full Article 5 minutes read

Braniteljskim udrugama KZŽ 150 tisuća kuna. Kolar: „Pokazali ste da ste svjesni stanja u društvu, da razumijete trenutak i da ste opet na prvoj crti bojišnice, kako god se ona zvala”

Jedanaest udruga s područja Krapinsko-zagorske županije ostvarilo je pravo na potporu , nakon što su se odazvale Javnom pozivu udrugama za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području KZŽ.

Ugovori o potporama, vrijedni 150 tisuća kuna, dodijeljeni su im danas u prostoru Poslovno – tehnološkog inkubatora KZŽ u Krapini.

Inače, poziv je bio otvoren od 15. lipnja do 15. srpnja ove godine. Prijavilo se 13 udruga, od kojih jedna nije zadovoljila administrativne uvjete prijave, a jedna udruga nije ostvarila minimalan broj bodova potreban za dodjelu financijskih sredstava, rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.
-Od 13 udruga, 11 ih je ostvarilo pravo na financijska sredstva u ukupnom iznosu od 150 tisuća kuna. Ukupno je prijavljeno devet programa rada i dva projekta i treba naglasiti da je u ovogodišnjem javnom pozivu posebnost, kao i u svim javnim pozivima za prijavu projekata i programa na području KZŽ, da smo u uvjete natječaja uvrstili, s obzirom na specifičnost godine i situacije u kontekstu u kojem živimo i u kojem se nalazimo, da se za potrebe tzv. hladnog pogona, za redovan rad za koji je teško ostvariti financijsku potporu iz nekih drugih izvora, pa smo taj dio, te neizravne troškove „podebljali” – kazala je Petek.

Čestitala je svima koji su prijavili svoje programe i projekte i dobili financijsku potporu jer je, kako je naglasila, ono što rade izuzetno važno, ne samo za branitelje i članice i članove njihovih obitelji, nego i za sve koji žive u KZŽ.
Petek je podsjetila na koje sve načine Županija pomaže braniteljskoj populaciji:
-Županija osim za javni poziv osigurava sredstva i za obilježavanje obljetnica Domovinskog rata od 80 tisuća kuna, za ostale programe vezane uz skrb o braniteljima 50 tisuća, kao i za potpore za izgradnju spomenika braniteljima 200 tisuća kuna. Na godišnjoj razini to je nešto manje od pola milijuna kuna namijenjenih braniteljskoj populaciji.

U ime svih udruga, na potporama je zahvalio Radmil Pavalić–Paraga, tajnik UVSPDR ”Barun”.
-Zahvaljujem Krapinsko-zagorskoj županiji što je i ove teške godine iznašla sredstva i pomogla radu udruga. Bez tih sredstava većina udruga ne bi mogla nastaviti poslovanje ili bi bilo otežano. Županija je nastavila provoditi projekte, iako s malim zakašnjenjem, dok su iz Ministarstva branitelja projekti većinom stornirani i ove godine potpore iz Ministarstva uglavnom nije bilo – rekao je Pavalić i dodao:
-Unatoč teškoj godini, naša i ostale udruge nastavile su poslovati, provoditi projekte u nešto smanjenom obimu. Prisutni smo u zajednici i pomažemo koliko možemo, a većina udruga se uključila u volontiranje, kako zbog pandemije, tako i zbog potresa. Pomoć Županije itekako je dobrodošla i od srca zahvaljujem u ime svih udruga koje su ostvarile pravo na potporu.

Zahvalivši braniteljima na doprinosu, prije svega u obrani Hrvatske i njezinom oslobađanju te nemjerljivom doprinosu u stvaranju neovisne i slobodne Republike Hrvatske, župan Željko Kolar istaknuo je i kako je iznimno zadovoljan suradnjom s udrugama koje vode brigu o braniteljskoj populaciji.
-Ne možete nikad stvoriti idealan sustav i iako smo se kroz sve ove godine možda mogli i nešto bolje organizirati, ogroman napredak je napravljen, ali je činjenica da smo sve stariji i da nas veliki dio braniteljske populacije polako napušta, a mi trebamo napraviti sve što je u našoj mogućnosti da im, prije svega, osiguramo zdravstvenu skrb kada im je potrebna i to na najvećoj mogućoj razini. Vaši projekti koje radite su u rangu najboljih projekata koje rade sve udruge na području Krapinsko-zagorske županije, pokazali ste se vrlo proaktivnim, ambicioznim i uspješnim jer povlačite sredstva iz EU fondova da bi poboljšali skrb o braniteljima, ali isto tako ste organizirali udruge, imate svoje gotove proizvode, zapošljavate svoje kolegice i kolege branitelje i to je putokaz kako bi čitavo društvo trebalo funkcionirati – rekao je Kolar.

Iskoristio je priliku još jednom zahvaliti članovima braniteljskih udruga i na razumijevanju koje su pokazali nakon što su upoznati s gospodarskom situacijom nakon covida-19, odnosno doznali koliko su pali izvorni prihodi KZŽ:
-Kad sam prezentirao prijedlog načina financiranja braniteljskih udruga za ovu godinu, vi ste sami tražili da ukupan iznos za koji se smanjuje bude identičan svim ostalim udrugama. To pokazuje koliko ste svjesni stanja u društvu, da razumijete trenutak i da ste opet na prvoj crti bojišnice, bez obzira kako se ona zvala i gdje god ona bila.

Župan je istaknuo i da će se u sljedećem izazovnom periodu morati odrediti prioriteti. -Idu neke zakonske promjene koje ponovo uzimaju lokalnoj i regionalnoj samoupravi ozbiljan novac, ali vjerujem da ćemo naći rješenje kako ne bi došli u pitanje veliki projekti koje mi pripremamo, ali i da ne ugrozimo rad civilnog društva – zaključio je župan Kolar.

ak/sjever.hr

07.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.