Now Reading:
U MARGEČANU I GAČICAMA Prigodnim programom obilježene obljetnice pogibije hrvatskih branitelja Dražena Šešeta i Ivice Cecelje
Full Article 5 minutes read

U MARGEČANU I GAČICAMA Prigodnim programom obilježene obljetnice pogibije hrvatskih branitelja Dražena Šešeta i Ivice Cecelje

U subotu je u Margečanu i Gačicama održan „5. memorijal sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju“, poginule hrvatskih branitelje iz Gačica i Završja, sahranjene na groblju u Margečanu. 

Na groblju u Margečanu počast im je polaganjem aranžmana, paljenjem svijeća i molitvom odala delegacija sastavljena od predstavnika organizatora, gostiju i uzvanika, među kojima su bili zamjenik župana Tomislav Paljak i gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, pripadnici udruge veterana 2. Gardijske brigade Grom i drugi.

Potom su članovi Lovačkog društva Šumski zec Margečan, koji također pomaže u provedbi ovog projekta, pozvali na kratki obilazak prostora Lovačkog doma u Gačicama, nedavno preuređenog najvećim dijelom sredstvima samih članova i donatora.

Program je nastavljen u Vatrogasnom domu u Gačicama prigodnim obraćanjima predstavnika organizatora, gostiju i uzvanika. U ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gačice, nazočnima se obratio Juraj Vincek, zahvalivši se svima na dolasku i zaželjevši ugodan boravak u Gačicama.

Predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač također se zahvalio na dolasku, pohvalio suradnju s DVD-om Gačice i svima koji pomažu u realizaciji ovog projekta koji je saživio s mještanima Gačica, što je naveo kao njegovu najveću vrijednost. Cikač se kao njezin sudionik, ratni pripadnik 7. Gardijske brigade Puma, u svom izlaganju kratko osvrnuo i na Vojno – redarstvenu akciju Oluja, a na njega se svojim dojmovima nadovezao i Zvonimir Kantolić, ratni pripadnik 2. Gardijske brigade Grom i dopredsjednik Udruge veterana ‘Gromova’.

Kantolić je također istaknuo kako se s veliki zadovoljstvom odazivaju na obilježavanje sjećanja na njihovog kolegu Dražena Šešeta, te Ivicu Cecelju, iskazavši kako je ovo jedna od najljepših i najbolje organiziranih manifestacija prisjećanja na nekog od njihovih poginulih kolega, kojih je u Domovinskom ratu poginulo 203, među kojima i Željko Putar Grdak iz Ivanca, a pet ih se još vode kao nestali.

Kantolić je na kraju izlaganja predsjedniku ivanečkih dragovoljaca i veterana Cikaču poklonio monografiju ‘Gromova’, čiji će podaci biti korišteni u dokumentarnom filmu „Zaboravljena mladost“, na kojem rade UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRa Ivanec.

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač isto se pohvalno izrazio o manifestaciji, pohvalivši UDVDR Ogranak Ivanec i Novi Marof koji su potaknuli da se obilježavanju sjećanja na Dražena uključi i Ivica Cecelja s marofskog gradskog područja.

Jenkač je istaknuo kako su ovakva događanja važna i zato što na njima svjedočanstva o događanjima iznose oni koji su ih proživjeli, koji su im bili neposredni sudionici, a posebno je to važno prenositi mlađim naraštajima. „Narod koji zaboravlja svoju prošlost, ne zaslužuje bolju budućnost“, uz ostalo je istaknuo, navevši kako organizatori i u narednim godinama mogu računati i na Grad Novi Marof i njegov osobni angažman u ovom projektu, koji će se proširiti i na susjedno Završje, odakle je Ivica rodom.

Pohvalno se o cijeloj manifestaciji izrazio i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, rekavši kako se s radošću odaziva na nju i zato što se osobno poznavao s Draženom, s kojim je igrao nogomet u ivanečkoj Ivančici. Posebno ga raduje što svaki puta vidi mlade, koji su zalog za budućnost i njihov ostanak u ovom živopisnom kraju daje nadu da Draženov život nije uzalud ugašen, garancija su prosperiteta, čemu će, vjeruje, pridonijeti i uređenje škola u Gačicama i Radovanu koje je u tijeku. Referiravši se na akciju „Oluja“, Paljak je istaknuo da ona ne samo da je bila oslobađajuća, već i po ponašanju hrvatskih snaga visoko humanitarna i njome se uistinu trebamo svi ponositi.

Pri kraju svečanosti otvorenja, predsjednik HVIDRe Ivanec, Vjekoslav Špac, uručio je Juraju Vincek zahvalnicu za suradnju s DVD-om Gačice, a Marijan Vusić, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec i poznati ivanečki pčelar, prigodno je u ime organizacijskog odbora darivao Kantolića, Jenkača i Paljaka.

Potom su uslijedili sportsko-rekreativni susreti u kojima je u belotu i elektroničkom pikadu sudjelovalo 30-ak natjecatelja.

Prvo mjesto u elektroničkom pikadu osvojila je obitelj Cecelja, drugo obitelj Šešet, a treće UDVDR Ogranak Ivanec, dok je najbolja u belotu bila ekipa DVD-a Gačice, drugo mjesto pripalo je UDVDR-u Ivanec, a treće Udruzi veterana 2. Gardijske brigade Grom.

Na kraju športsko-rekreativnog dijela najboljima ekipama prigodne su nagrade uručili Anđelko Brezovec i Marija Kelemen iz DVD-a Gačice, nakon čega je druženje nastavljeno u neformalnom tonu.

Spomenimo kako je tijekom memorijala svoju numizmatičku zbirku izložio Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Varaždinske županije i Organka Ivanec, te Ivanečkog kluba kolekcionara i ona je, kao i obično, izazvala velik interes nazočnih.

Usprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama koje se provode, memorijalu je nazočilo 80-ak mještana, gostiju, uzvanika, gostiju, članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnika organizatora, što je posebno obradovalo sve koji su uključeni u provedbu.

Organizatori su Dobrovoljno vatrogasno društvo Gačice, te ivanečki i novomarofski Ogranci Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a potporu daju obitelji Šešet i Cecelja, HVIDR-a Ivanec, udruga Veterana 2. Gardijske brigade Grom, Mjesni odbor i mještani Gačica, Varaždinska županija i drugi.

Dražen Šešet poginuo je 8. kolovoza 1991. u mjestu Gređani pokraj Topuskog kao pripadnik 2. GBR Grom, a Ivica Cecelja četiri godine kasnije, 8. kolovoza 1995., u završnim akcijama VRO Oluja, kao pripadnik 104. Brigade HV.

sjever.hr 18.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.