Now Reading:
Razgovor – međimurski župan Matija Posavec: U dvije godine 260 milijuna kuna ulaganja u obrazovanje
Full Article 5 minutes read

Razgovor – međimurski župan Matija Posavec: U dvije godine 260 milijuna kuna ulaganja u obrazovanje

Protekla školska godina bila je specifična zbog situacije s koronavirusom. Još uvijek je neizvjesno kako će izgledati sljedeća. No, to nije spriječilo Međimursku županiju da nastavi s ulaganjima u obrazovanje. Što je sve napravljeno i što je u tijeku ispričao je međimurski župan Matija Posavec.

Svake godine tijekom ljetnih mjeseci stvaramo bolje uvjete kako bi naši školarci uspješno započeli novu školsku godinu. Ove godine će to biti 7. rujna. U tu svrhu pripremamo završetak obnove, dogradnje ili izgradnje nekoliko osnovno i srednjoškolskih objekata. Prije svega, želim istaknuti obnovu Graditeljske škole u Čakovcu, jer je riječ o projektu vrijednom 8 milijuna kuna, gdje će i interijer i eksterijer škole biti drugačiji, bolji i kvalitetniji. Također, nekoliko osnovnih škola, prije svega one u Hodošanu, Draškovcu, Goričanu, Donjoj Dubravi, će također doživjeti neki oblik obnove. Sedam škola smo završili u mjesecima koji su iza nas. Ono što je možda najveći kapitalni projekt u obrazovanju je završetak izgradnje osnovne škole u Pribislavcu, obzirom da je riječ o projektu vrijednom preko 30 milijuna kuna gdje, ako sve bude u redu, će školarci 7. rujna biti u puno modernijim, boljim i kvalitetnijim uvjetima što se tiče izvođenja nastave. Dakako, nastojat ćemo sukladno mogućnostima proračuna zadržati sav onaj standard koji smo već godinama ponudili roditeljima učenika. Prije svega mislim na prijevoz, udžbenike, prehranu u dijelu jedne socijalne politike prema učenicima, ali isto tako i financiranje osobnih asistenata, vrednovanje i poticanje izvrsnosti.

Kolika su zapravo ulaganja?

Sve skupa, ako gledamo protekle dvije godine, od trenutka kad su započeli brojni projekti u energetskoj obnovi, gradnji novih škola i otvaranju novih gradilišta, završetkom sportske dvorane riječ je o 260 milijuna kuna samo u kapitalnim investicijama, jer se radi o preko 20 što osnovnih što srednjih škola. Treba reći da smo izgradili studentski dom, obnovili učenički dom, da je otvoreno gradilište Regionalnog centra kompetentnosti koji će biti snažna niša sinergije gospodarstva i obrazovanja, jer je riječ i projektu koji je vrijedan preko 50 milijuna kuna. Tako da će se te investicije nastaviti tijekom ove godine. Što je izuzetno bitno, nismo u ovoj 2020. godini zaustavili niti jedna gradilište, bez obzira da imamo smanjeni priljev u prihodima proračuna, i mrvicu problematični priljev prema europskim projektima. Ali kad osigurate da građevinski radovi idu dalje, onda na neki način podržavate građevinski sektor, odnosno gospodarstvo s obzirom da preko 90 posto svih investicija rade domaće, međimurske tvrtke.

Što preostaje za odraditi?

Nakon što završimo energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola, nama još ostaje Gospodarska škola koju imamo u planu obnoviti, također završiti još nekoliko sportskih školskih dvorana, u Gornjem Mihaljevcu, Svetoj Mariji, Svetom Martinu i Vratišincu. Također Regionalni centar kompetentnosti u okviru naše Tehničke škole će biti jedan veliki projekt u obrazovanju. I ako bude novaca, ako se otvori nova financijska omotnica 2021.-2027., to znači i nova osnovna škola u Nedelišću.

posavec

Međimurska županija i dalje u samom vrhu po ulaganju u obrazovanju, ne samo u zgrade i opremanje, nego i u školarce?

Kad pogledate broj učenika, broj škola i broj stanovnika i onda to preslikate na brojke u Republici Hrvatskoj, definitivno najviše ulažemo ne samo u kapitalnu izgradnju nego i u poticanje izvrsnosti. Sufinanciramo nekoliko centara izvrsnosti, iz informatike, iz biologije, kemije, fizike i matematike u našoj Gimnaziji, centar izvrsnosti u umjetničkim sadržajima koji će krenuti s novom školskom godinom. Potičemo učenike koji osvajaju rektorove nagrade, imamo studentske i učeničke kredite, financiramo školu plivanja, osobne asistente, ulažemo i u produženi boravak, u dodatne sadržaje s učenicima koji su percipirani kao ne nužno odlikaši, ali koji imaju potencijala za sutra. I to povezujemo sa znanstveno-istraživačkim centrima, s Tehnološko-inovacijskim centrom, koji onda nastavljaju rad s tim učenicima. Jedan sustavni pristup praćenje naših učenika, što u konačnici daje rezultate – 30 državnih prvaka u prošloj školskoj godini, brojni sudionici na europskim i svjetskim natjecanjima. Oni daju potvrdu da sve ovo što radimo ima smisla.

Mjesec dana je do početka nove školske godine. Kako teku upisi?

Još uvijek je završni krug upisa u škole, generalne podatke imat ćemo u sljedećim danima. Posebno treba naglasiti da je jedan gimnazijski program, jezična gimnazija, među prvih 20 najatraktivnijih i najtraženijih programa u Hrvatskoj. Gotovo sve je popunjeno. Veseli me da su dobrim dijelom popunjena strukovna zanimanja, da se svijest mijenja, da nije strukovna škola nešto zbog čega je učenik manje vrijedan nego je to itekako kvalitetna priprema za tržište rada. Uz stvaranje kvalitetnijih uvjeta u školi, uz povezivanje s poduzetnicima koji već sami danas od prvog razreda stipendiraju te učenike i garantiraju im radno mjesto, mislim da je to dobro stvaranje uvjeta da postoji škola ne za učenje nego za život u smislu da ono za što se školujete onda nađete posao. A najveća vrijednost je da taj posao nađete odmah.

n.kalajdžija / sjever.hr

12.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.