Now Reading:
Finalisti natječaja za najbolji županijski EU projekt – Zagreb: Projektom vrijednim 19,5 milijuna kuna ustrojili šest vrhunski opremljenih centara za razvoj tehnološki-orijentiranog poduzetništva
Full Article 6 minutes read

Finalisti natječaja za najbolji županijski EU projekt – Zagreb: Projektom vrijednim 19,5 milijuna kuna ustrojili šest vrhunski opremljenih centara za razvoj tehnološki-orijentiranog poduzetništva

Župan.hr predstavlja finaliste natječaja za najbolji županijski EU projekt.

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) uz partnerstvo Grada Zagreba nositelj je projekta StartUp Factory – Inkubatora za visoke tehnologije koji se u našem velikom izboru za najbolji županijski EU projekt kandidirao i finale prošao u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama.

Projekt je s provedbom započeo 1. lipnja 2017. godine i trajao dvije godine. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“. Ukupna vrijednost projekta je 19.588.435,53 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 15.726.785,40 kuna.

Implementacijom provedenih projektnih aktivnosti opremljeni su novi kapaciteti ZICER-a, pri čemu se poseban naglasak stavio na opremanje šest vrhunskih visokotehnoloških centara kojima se omogućuje sveobuhvatno ubrzanje razvoja zagrebačkog tehnološki-orijentiranog poduzetništva. Kroz ove kapacitete stvoreni su preduvjeti za intenzivniju suradnju poduzetničke i akademske zajednice koja ima višestruke koristi za gospodarstvo i društvo Grada Zagreba ali i cijele Hrvatske.

Gospodarskoj i akademskoj zajednici za istraživanje i razvoj na raspolaganju su vrhunski opremljeni tehnološki centri (Centar za razvoj sučelja, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za 3D modeliranje i Centar za Internet of Things) te drvno-metalska radionica s CNC obradnim centrom.

Centar za tehnologiju zaštite okoliša sadrži laboratorijsku opremu iz područja ekotehnologija i ekološkog inženjeringa koji služe za analizu i istraživanje bioloških procesa u smjeru materijalnog ili energetskog iskorištavanja otpadnih materijala. Centar za elektroniku opremljen je visokokvalitetnim mjernim uređajima, izvorima napajanja i generatorima signala te alatima za razvoj, izradu, analizu i testiranje elektroničkih uređaja. Centar za digitalnu forenziku opremljen je radnim stanicama i softverima za prikupljanje i obradu podataka te provođenje digitalno forenzičkih analiza. Centar za 3D modeliranje obuhvaća 3D skener, FDM i PolyJet 3D printere, softvere za izradu i obradu 3D modela te povratno inženjerstvo u svrhu prototipiranja i izrade novih proizvoda i komponenti. U Centru za Internet of Things (IoT) implementiran je sustav senzora i softverske podrške te razvojni paketi za izradu novih IoT hardverskih i softverskih rješenja temeljenih na LoRaWAN tehnologiji. Centar za razvoj sučelja opremljen je računalima, radnim stanicama, tabletima, pametnim telefonima, VR headsetovima te dodatnom opremom i softverima za razvoj i testiranje aplikacijskih rješenja.

Kako bi poduzetnici na globalnom tržištu bili konkurentni, rješenja koja nude moraju biti relevantna, funkcionalna i privlačna. Ideja je bitna, no njena realizacija ovisi o nizu parametara. Rješenja koja se stvaraju sinergijom znanstveno-istraživačkog rada i poduzetničkih ekspertiza znače izvjesniji uspjeh. U ZICER-u radimo upravo to! Povezujemo znanja, ideje, visoku tehnologiju, poticajnu infrastrukturu, inovativne financijske instrumente i umjetnu inteligenciju s ljudima koji imaju snagu i energiju svijet učiniti boljim mjestom za život. Svojim pomno osmišljenim programima inkubacije i akceleracije, te vrhunskim laboratorijima opremljenim sredstvima Europske unije kroz projekt Startup Factory Zagreb – inkubator za visoke tehnologije, ZICER predstavlja centralno mjesto poduzetničkog razvoja. Naši laboratoriji su na raspolaganju u ZICER-u inkubiranim poduzetnicima, no i svima koji rade na razvoju inovacija. Zato i ovim putem pozivam sve zainteresirane, od studenata i profesora, inovatora i znanstvenika, startupova i svih koji o svome startupu tek razmišljaju, da na ZICER-ovoj web stranici prouče što je sve u našim tehnološkim centrima na raspolaganju. Javite nam se. Tu smo kako bi vam pomogli. Uz našu podršku, ulazak u poduzetništvo je lakši i sigurniji! – izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

ZICER je inače središnje mjesto razvoja startup poduzetništva u Hrvatskoj. Povezujući poduzetništvo, inovacije i visoku tehnologiju u ZICER-u se stvara nova vrijednost te se razvijaju proizvodi s internacionalnim potencijalom. Kroz infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, promocijsku i financijsku podršku, zahvaljujući Gradu zagrebu, tu se startupovima daje vjetar u leđa za sigurniji poduzetnički start. Zahvaljujući EU projektu StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije kroz opremanje vrhunskih laboratorije za istraživanje i razvoj stvoreni su još bolji uvjeti za razvoj međunarodno tržišno održivih inovativnih rješenja.

Za rad iz ZICER-a uvijek se traži mjesto više. Cilj i svrha ZICER-a je podržati inovativne timove i perspektivne startupove u njihovom razvoju. Uz cjelovitu podršku, startup sigurnije može stati na vlastite noge. A kada pronađe svoj vlastiti radni prostor, postane održiv i raširi krila, tada osvaja neosvojena tržišta te društvu primljenu vrijednost vraća dijeljenjem stečenih znanja. To je životni ciklus kojem u ZICER-u teže. U ZICER-u se upravo sada, u inat korona krizi i neizvjesnosti koju ona nosi, događa ta smjena generacija. Startupovi koji su osvojili svoje niše i pri tome zaposlili i po više od 10 visokoobrazovanih osoba postali su samostalni, a mjesto za razvoj ostavili su svježim snagama. Razvijate li inovativni tehnološki proizvod razmislite o ZICER-ovom programu Inkubacije. Kroz njega se dobiva cjelovita potpora za razvoj.

Početkom kolovoza otvorene su prijave za novi ciklus ZICER-ovog višestruko nagrađivanog predakceleracijskog programa Startup Factory. Riječ je o programu koji razvojnim timovima i mladim startupovima nudi intenzivnu edukacijsku, mentorsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku. U posljednje četiri godine Program je prošlo 57 timova, a 22 tima su za razvoj od Grada Zagreba ostvarila ukupno više od tri milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Poseban naglasak u novoj se sezoni stavlja na transfer znanja i tehnologija sa sveučilišta u poduzetništvo. Na tu temu Frane Šesnić, direktor ZICER-a je rekao: ‘Rezultati znanstvenog rada koji su stvoreni na sveučilištima i u istraživačkim organizacijama imaju jak tržišni potencijal. Bitno ih je prepoznati i podržati. Kada se komercijaliziraju, postaju dostupni i time posredno i neposredno unapređuju živote. Proboj na tržište znanstvenom projektu osiguravaju održivost i povećavaju potencijal za novi rast. Ponosan sam što smo kroz protekle Startup Factory generacije radili s hrvatskim znanstvenicima kojima smo pomogli u stjecanju poduzetničkih kompetencija.’

sjever.hr / zupan.hr

12.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.