Now Reading:
IVANEC Uz 25. obljetnicu Oluje: Naše poginule slavimo kao heroje, ne dajmo da se izgubi išta od onoga što im je bilo sveto
Full Article 4 minutes read

IVANEC Uz 25. obljetnicu Oluje: Naše poginule slavimo kao heroje, ne dajmo da se izgubi išta od onoga što im je bilo sveto

Rodbina poginulih ivanečkih branitelja, članovi braniteljskih udruga, među kojima i pripadnici 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske odjeveni u boje svoje postrojbe, časnici i dočasnici, predstavnici Policijske postaje Ivanec te pojedini gradski i županijski vijećnici i predstavnici gradske uprave danas su se okupili kod spomenika poginulim braniteljima na središnjem Trgu hrvatskih ivanovaca te s puno pijeteta obilježili jubilarnu 25. obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluja te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Tom su prilikom polaganjem bijelih ruža na spomen obilježje odali počast poginulim ivanečkim braniteljima te se poklonili sjenama svojih suboraca, prijatelja i znanaca.

Minutom šutnje odana je počast i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali i svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata i posebno, Oluje.

Okupljenima se tom prilikom obratio izaslanik gradonačelnika i sudionik Oluje Vladimir Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i aktualni gradski vijećnik.

– Vojno redarstvena akcija Oluja bila je, uz operaciju Bljesak, najvažnija ratna operacija u Domovinskom ratu, nakon koje više ništa nije ostalo isto. Bila je to ključna akcija koja je dovela do završetka Domovinskog rata, a kojom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij (osim istočne Slavonije). U Oluji je sudjelovalo 140.000 pripadnike Hrvatske vojske i policije. Na žalost, u ovoj akciji poginulo je 196 vojnika i redarstvenika – rekao je Debeljak.

Istaknuo je i poseban značaj 7. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je 5. kolovoza 1995. prva ušla u kraljevski grad Knin te naglasio da je u Oluji sudjelovala i 2. ivanečka bojna 104. brigade Hrvatske vojske, ali i brojni drugi heroji iz našega kraja – vojnici, redarstvenici, časnici i dočasnici – koji su se borili u sastavu drugih brigada i postrojbi. Istaknuo je da je grad Ivanec među vodećima po broju sudionika i u Domovinskom ratu i u Oluji.

– Na sve te ljude moramo biti ponosni, jer oni su branili i oslobađali svoju zemlju. Na današnji dan neka nam u srcu bude Knin, a u mislima svi poginuli za slobodu naše domovine. Prisjetimo se i naših poginulih heroja – Željka Putara Grdaka, Dražena Šešeta, Ivana Severa Nina, Stjepana Vusića, Željka Biškupa i Romana Ribića – kazao je Debeljak te svoje obraćanje zaključio čestitkom u povodu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koju je uputio svima nazočnima i svim građanima.

Svi okupljeni potom su se uputili na gradsko groblje, gdje je molitvu za sve poginule i nestale predvodio ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko, uz asistenciju bogoslova Petra Krašeka.

– Danas smo se ovdje okupili kako bismo na ovaj svečani dan iskazali zahvalnost i počast hrvatskim braniteljima koje slavimo kao naše heroje. Sve nas život je povezao s njima. I dobro je da se ovako okupljamo kako bismo se pomolili ne samo za njih, već i za njihove obitelji te kako bismo zamolili Boga da se ne izgubi ništa od njihovih napora i svega onoga što je njima bilo sveto. Današnje čitanje iz Evanđelja o preminulom Lazaru poručuje nam da nam Isus daje sigurnost, jer svatko tko umire u vjeri uskrsnut će u Njemu – naglasio je, među ostalim vlč. Stojko.

Položen je i vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju te zapaljeni lampaši za pokoj duša poginulih i nestalih.

Vlč. Stojko potom je u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene predvodio misu za domovinu te za sve žrtve Domovinskog rata.

sjever.hr

05.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.