Now Reading:
Župan Kolar na druženju branitelja u Humu na Sutli
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar na druženju branitelja u Humu na Sutli

U organizaciji UDVDR-a ogranka Zabok u dolini Biušek na području općine Hum na Sutli u subotu je održano sportsko druženje branitelja, koje su posjetili krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Josip Horvatin, predsjednik ogranka, pojasnio je kako to da su u Humu na Sutli, 43 kilometra od Zaboka.

– Ovdje smo zato što u našem ogranku od 110 članova njih 30-ak je s područja općine Hum na Sutli. Ovdje smo četvrtu godinu zaredom. Svi znamo da za trajanja pandemije nije bilo moguće organizirati bilo kakva druženja. Tu smo i mi, hrvatski branitelji bili hendikepirani. Ovo je prigoda, kad su mjere malo popustile, da se nađemo zajedno. Povod je bio obilježavanje 25. godišnje VRO Bljesak koja je trebala biti obilježena 1.5. Tada nismo mogli. Nastavno je i 30.5. odnosno Dan državnosti. A treći povod je što je za trajanja pandemije s ovog prostora preminuo naš član Stjepan Košanski. Njemu u čast mi danas organiziramo memorijalni turnir – rekao je Horvatin.

Župan Kolar je naglasio da su braniteljske udruge na području Krapinsko-zagorske županije izuzetno aktivne.

– Imaju poseban senzibilitet prema svojim članovima, braniteljima, i njihovim obiteljima. Danas smo se prisjetili jednog sjajnog čovjeka, hrvatskog branitelja, koji je nažalost preminuo, napustio nas prerano, u naponu životne snage. To je čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u Domovinskom ratu, ali i poslije u životu zajednice ovdje na području Huma na Sutli, čovjek koji je bio izuzetno aktivan. Općinsko vijeće mu je pripremilo i nagradu za njegov rad. Nažalost, onda je već bio teško bolestan, a korona je odgodila svečanu sjednicu Općinskog vijeća i za života mu ta nagrada nije mogla biti uručena. Prosječna životna dob hrvatskih branitelja je puno niža od prosječne životne dobi hrvatskih građana. Sve te ratne strahote ostavile su traga. Teško je naći pravu riječ kad izgubite svojeg prijatelja na ratištu, kad vidite egzodus ljudi koji moraju napustiti svoje kuće, kad u određenom trenutku osjetite da možda nećete uspjeti u svojoj namjeri, to psihički i fizički djeluje na ljude – kazao je Kolar.

Siniša Hajdaš Dončić branitelje je nazvao pobjednicima u ratu i humanitarcima u miru.

– Upravo akcije koje provode, jer su vrlo aktivni na cijelom području Krapinsko-zagorske županije, a nisu samo humanitarnog karaktera već su edukacijske kroz podjelu računalne opreme, stipendije, animaciju i predavanja o Domovinskom ratu, po meni je najvažnija njihova uloga u miru. Upravo ovakve obljetnice, ovakvi skupovi, i njima su možda najbolji „ispušni ventili“ da se sjete svega onoga što su prolazili tijekom Domovinskog rata, ali i da „zaborave“ na te stvari i da se opuste u ovoj atmosferi – rekao je Hajdaš Dončić.

n.kalajdžija / sjever.hr

20.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.