Now Reading:
Čačić o programu Reformista: Nema niti jednog razloga da se odmah ne dignu mirovine za 10 posto
Full Article 3 minutes read

Čačić o programu Reformista: Nema niti jednog razloga da se odmah ne dignu mirovine za 10 posto

Narodna stranka – Reformisti u petak je u varaždinskom hotelu Turist predstavila program za parlamentarne izbore.

Predsjednik Reformista, varaždinski župan i prvi na listi broj 15 u 3. izbornoj jedinici, Radimir Čačić, naglasio je da je osnovna poruka, što znaju svi koji ozbiljno prate politiku zadnjih desetljeća, da se programi velikih stranaka, i SDP-a i HDZ-a, kad ih malo analizira, razlikuju u nijansama.

– Svi znamo koji su problemi i što su rješenja. Problem je što ih nitko nije u stanju realizirati jer nema političke volje i političke hrabrosti – rekao je Čačić i dodao da Reformisti nude rješenja u sedam osnovnih točaka programa.

Demografska obnova ključni je problem. Jednostavno rješenje nije od HDZ-ovih vlada 1000 eura po djetetu nego dati svakom djetetu garanciju na vrtić, prijevoz ukoliko nije u samom mjestu, 40 posto subvencije od ekonomskih troškova na prvo dijete, 70 posto za drugo i 100 posto na treće i ostala, udvostručiti dječji doplatak i delimitirati roditeljske naknade – kazao je Čačić.

Nastavio je da je „pravosudni sustav sve samo ne zaštita pravne države“ te da suci moraju biti pod stalnim testovima porijekla imovine i uspješnosti rada.

Za manju i djelotvorniju upravu kazao je da je primjer Varaždinska županija koja je za njegova mandata smanjila broj zaposlenih za 40 posto, a plaće povećala za 22 posto.

Govoreći o gospodarstvu, rekao je da smo najveći izvoznik u Hrvatskoj, s 6,4 posto ukupnog hrvatskog izvoza, a istovremeno imamo 5,16 zaposlenih u administraciji na 10.000 stanovnika, dok Lika ima 14,98, tri puta više činovnika po glavi stanovnika.

– A u plaćama je sjever Hrvatske na 12., 13. i 14. mjestu i to sad kad smo se popravili. Minimum treba dići na 4.500 kuna, maknuti porezni klin u plaćama do 5.000. Za to se zalažem 5-6 godina, a ovaj put to ima i SDP. HDZ nema, oni imaju linearno smanjenje poreza i povećanje plaća svima. Ovo naše je pozitivni udar na najsiromašnije, a to su naši zaposleni – rekao je Čačić.

Što se tiče poljoprivrede, naglasio je da je komasacija pretpostavka njezinog razvoja te da treba izgraditi distribucione centre, skladišta i hladnjače.

Reformisti smatraju da u obrazovanju treba ulagati u jednosmjensko obrazovanje s manje zaposlenih s višim plaćama, a u energetici u gradnju 50 posto više hidrocentrala za jeftiniju zelenu energiju.

Čačić je na kraju imao poruku za umirovljenike.

– Umirovljenici su četvrtina stanovništva Hrvatske, trećina svih glasača i polovina onih koji izlaze na izbore. Ključna poruka je: nemamo niti jednog razloga da se odmah ne dignu mirovine za 10 posto. Bezočna je laž da je to teret za BDP. Prosječno opterećenje mirovina u BDP-u u europskim je državama 11 posto, a kod nas 10. Imamo prostora za 10 posto veće mirovine. Vrlo važna mjera koju nema ni SDP ni HDZ je garancija države 2.000 kuna za staračko domaćinstvo bez obzira na godine staža – završio je predsjednik Reformista.

n.kalajdžija / sjever.hr

19.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.