Now Reading:
Štromar u Varaždinu: „Sve ćemo arhive pretvoriti u digitalnu informaciju”
Full Article 4 minutes read

Štromar u Varaždinu: „Sve ćemo arhive pretvoriti u digitalnu informaciju”

Zahvaljujući ovom projektu, svi će projektanti znati u svakom trenutku sve o čestici koja bi se trebala graditi, na koji način se može graditi i pod kojim uvjetima, kazao je ministar

U varaždinskoj su Gradskoj vijećnici danas potpisani Sporazum o osiguranju uvjeta rada na realizaciji zaključenog ugovora po provedenom otvorenom postupku javne nabave „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ te Sporazum o dodjeli računala i računalne opreme koju će koristiti službenici upravnih odjela nakon zaključenog ugovora po provedenom otvorenom postupku javne nabave robe „Nabava opreme (e-Inspekcija, e-Investicije, e-Nekretnine, e-Dozvola)“.

Sporazum su potpisali potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar i gradonačelnik Ivan Čehok. Projekt za cijelu Hrvatsku vrijedan je 131 milijun kuna, za sjever države osigurano je više od 1,3 milijuna, a samo za Varaždin i Varaždinsku županiju oko pola milijuna kuna.

Na pitanje što će donacija od 120 tisuća kuna donijeti Varaždincima, ali i onima koji koriste ove usluge, ministar Štromar je odgovorio:
-Prvenstveno digitalizacija, ne dolazak na šaltere pa sa jednog na drugi pa uplata, nekakva financijska sredstva ili kupnja biljega. Ovo će donijeti da svi dokumenti koji su napravljeni od 1968. godine u građevini budu dostupni i na kompjuteru. Mi ćemo sve te arhive pretvoriti u digitalnu informaciju, sve će biti na jednom mjestu, u jednom sustavu i svi projektanti, svi oni koji se bave građevinom, svi koji rade projekte, a i sami građani, moći će naći svoju građevinsku dozvolu u digitalnom obliku na svom kompjuteru. To je ova donacija od 120 tisuća kuna.

Zahvaljujući ovom projektu, svi će projektanti znati u svakom trenutku sve o čestici koja bi se trebala graditi, na koji način se može graditi i pod kojim uvjetima, kazao je ministar.
-Mi na sjeveru Hrvatske smo u tome najrazvijeniji, najmanji broj dana nam treba za građevinske dozvole, a nakon provedbe tog projekta trebat će samo nekoliko dana da se dobije građevinska dozvola. Mi tu na sjeveru smo i iznjedrili taj projekt, počevši od županije pa onda kad smo otišli u Zagreb, nismo se bavili ideologijama u Zagrebu ove tri godine. Bavili smo se konkretnim radom, razmišljali kako da ljudima bude bolje. Posebno smo razmišljali i o sjeveru jer mi imamo stvarno jedan problem, a to je kad se vidi tko je pobijedio na izborima, ili su crveni ili su plavi, duboko smo podijeljeni na ta dva bloka i onda uvijek sjever nastrada – kazao je Štromar dodavši da će cijeli projekt biti realiziran u roku od dvije godine.

-Taj projekt je pripremljen za cijelu Hrvatsku, a sjever je prvi i pilot projekt gdje hoćemo onda sve preslikat na cijelu Hrvatsku. Znamo da uvijek idemo prvi. Znamo da uvijek potrošimo naše novce, a onda država se snađe za ostali dio države. Mi sad idemo sa tim da država i to plaća u stopostotnom iznosu nabava kompletne opreme tako da grad ne treba uložiti ni jednu kunu u to – zaključio je ministar.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je da je Varaždin po službenim dokumentima i analizama Europske komisije u velikom projektu „Doing Business” proglašen Gradom koji najbrže izdaje dozvole.
-I ne samo to, već i da smo i business friendly. Dakle, u Gradu možete stvarno kad je riječ o investiciji vrlo brzo sve te administrativne procedure zadovoljiti. Ovo je sigurno jedan dobar pomak i kad je riječ i o svim onim dokumentima koje morate prethodno imati. Mi već sad izdajemo dozvole i imamo dokumente u digitalnom obliku, ali ovu arhivu nismo imali. S ovih 120 tisuća kuna nabavke opreme mi ćemo biti spremni da kroz godinu dana, godinu i pol, možemo svim našim građanima omogućiti da u bilo koje doba, bilo gdje u svijetu mogu na računalu vidjeti sve dozvole. To je velika stvar i to će još bitno pridonijeti bržem i učinkovitijem radu Gradske uprave – kazao je Čehok.

Uz potpredsjednika Vlade, ministra Štomara svečanom potpisivanju sporazuma iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja prisustvovati će i državni tajnik Danijel Meštrić te v.d. ravnatelj Alen Grabar.

ak/sjever.hr

18.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.