Now Reading:
Klanjčani proslavili godišnjicu rođenja Antuna Mihanovića
Full Article 3 minutes read

Klanjčani proslavili godišnjicu rođenja Antuna Mihanovića

10. lipnja 1796. rodio se Antun Mihanović, autor pjesme Horvatska domovina.

Veza između ovog rođenog Zagrepčanina dalmatinskih korijena i ovog dijela Hrvatskog zagorja i Klanjca nesumnjivo je duboka i trajna. Kao jedan od najobrazovanijih Hrvata svoga vremena, putnik kroz gotovo cijelu Europu i Novi svijet, poznavatelj ljepota Italije, Mediterana i Srednje Europe, poliglot i erudit,  Mihanović je ostao zaljubljenik Zagorja i našeg lijepog kraja uz Sutlu. Mihanović se po odlasku u mirovinu 1856. nastanio, po svoj prilici, u južnoj kuli Novih Dvora Cesargradskih koju je unajmio od obitelji Erdödy.

«Nakon dvadeset godina boravka na jugoistoku Europe i u predvorju Azije Mihanović se vratio kući jer je ovaj dio Zagorja smatrao svojom kućom. Karakteristično je da se nije nastanio u Zagrebu nego u «gori zelenoj, pri lipi sjenitoj». Moglo bi se reći da je to učinio zato što su tu živjele njegova majka i sestra i što je tu imao pod rukom toplice za svoju reumu. To su jamačno bili važni razlozi, ali je najvažnija ipak bila ljubav prema tom kraju. Došao je, napokon, doma» piše Jelena Očak u svojoj knjizi Antun Mihanović.

Klanjčani će Mihanovića prigrliti otvorenom zagorskom srdačnošću kao svog sugrađanina, vidjevši u toj, po mnogočemu, osobitoj bliskosti s jednim diplomatom i pjesnikom, međusobnu povezanost u istinskom i neiskvarenom domoljublju, ljubavi prema vlastitom jeziku, težnji ka napretku i pripadanju zapadnoeuropskom kulturnom miljeu i njegovim najboljim tradicijama.

Jučer, u petak, u Spomen parku znamenitih Klanjčana  nastavljena je lijepa tradicija kojom se svake godine uz grob autora stihova hrvatske himne okupe gradonačelnik Klanjca, predstavnici klanječkih ustanova i udruga koje nose Mihanovićevo ime te  članovi Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu kako bi cvijećem i paljenjem svijeća odali počast autoru Lijepe naše. Jutros su im se pridružili i najmlađi sugrađani, učenici klanječke škole koja danas slavi svoj dan i polaznici Dječjeg vrtića “Kesten”. Učenica Lea Kralj pripremila je za ovu prigodu vrlo lijepi kratki uvod, a uz pjesnikov grob svoju je pjesmu s pjesničkog natječaja “Antun Mihanović” pročitala Ana Pleško. 

Ovogodišnji Dani Antuna Mihanovića koje Gradska knjižnica “Antun Mihanović” i Kulturni centar Klanjec organiziraju već 13 godina,  zbog epidemije koronavirusa odgođeni su za sredinu studenoga te će dodjela pjesničke nagrade “Antun Mihanović” iznimno ove godine biti upriličena uz godišnjicu pjesnikove smrti 14. 11.

www.sjever.hr/klanjec.hr 11.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.