Now Reading:
ČEHOK O PROŠIRENJU NAPLATE PARKIRANJA: Gradsko vijeće mora napraviti ovu odluku, to su repovi bivšeg Vijeća
Full Article 5 minutes read

ČEHOK O PROŠIRENJU NAPLATE PARKIRANJA: Gradsko vijeće mora napraviti ovu odluku, to su repovi bivšeg Vijeća

O proširenju zone parkiranja u Varaždinu posljednjih se dana vodi dosta polemike, a upravo će to biti jedna od točaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Uoči sjednice, danas je održana konferencija za novinare.
-Ovo Gradsko vijeće mora napraviti ovu odluku, stoga što su to repovi bivšeg Gradskog vijeća. Kad smo preuzeli upravljanje gradom, zatekli smo neraščišćene odnose i neraščišćene račune. Da bismo to raščistili, moramo postupiti u skladu s koncesijskim ugovorom i vidjeti što se u međuvremenu u prostoru promijenilo. Mi smo išli za tim da idemo na one lokacije na koje nas građani najčešće upozoravaju da je kaos u parkiranju – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok, u tom kontekstu spomenuvši Kratku ulicu i Ulicu Braće Radić, parkiralište uz stadion Sloboda:
-Tu je još niz drugih lokacija gdje dolaze naši sugrađani, žitelji naše ili Međimurske županije koji dolaze raditi u grad, ostave auto u 7 ili 8 sati i do 3 ili 4 ga ne miču.

Čerhok je dodao da se nije išlo za time da se znatno poveća broj parkirnih mjesta.
-Moram vam reći da grad Čakovec ima 2.100 parkirnih mjesta, a grad Varaždin 950. Ne idemo za tim da cijeli grad bude pod obvezom naplate, a građanima je ostala mogućnost da i dalje imaju besplatnih parkinga uokolo centra grada gdje se mogu parkirati – rekao je gradonačelnik.

Vrijeme tolerancije s 15 se minuta smanjuje na 5 minuta na početku, odnosno na isteku sata parkiranja.
-O ovoj će odluci sutra morati odlučiti gradski vijećnici, a onda gradonačelnik mora donijeti plan parkirališnih mjesta, a građani će sa svime biti upoznati na vrijeme, poručio je Čehok.

Habijan: Nadam se da ćemo jedanput čuti od strane SDP-a da je neki prijedlog dobar

O ovoj je temi govorio i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i predsjednik GO HDZ-a Damir Habijan koji na pitanje novinarke nije negirao da će HDZ-ovi vijećnici ovu odluku gradonačelnika podržati te usput dodao:
-Ja bih volio čuti jedanput i nadam se još u ovih godinu dana do kraja mandata da ćemo jedanput i čuti od strane SDP-a da je neki prijedlog dobar – živimo u nadi! Mogu se složiti s predlagateljem, mi rješavamo situaciju koja se, na žalost, vuče već zadnjih šest, sedam godina, gdje smo prošli i onaj famozni spor koji se vodio između koncesionara i Grada Varaždina, a koji je bio uzrokovan nerazumijevanjem i nedostatkom komunikacije između partnera. To je ono što nije dobro i što je uzrokovalo ne samo taj, nego i mnoge druge sporove u vrijeme bivše vlasti – rekao je Habijan.

Dodao je da je pravi način da se u razgovoru s koncesionarom, a imajući u vidu javni interes, odnosno sve Varaždinske i Varaždince, ovaj problem riješi.
Ono što se stalno spominje, tih 996 parkirališnih mjesta koliko će ih sada biti, jest broj koji je upisan u registar koncesije pri Ministarstvu financija Republike Hrvatske i on je, ako pogledate gradove koji su manji od grada Varaždina, primjerice Čakovec s 2.100 mjesta, Ivanec ima gotovo 700 mjesta parkiranja pod naplatom ili Koprivnica 1.700 mjesta. To su gradovi dva-tri puta manji od Varaždina, a vidi se da je obuhvat pod naplatom puno veći nego što je u gradu Varaždinu.

Predsjednik Gradskog vijeća iskoristio je priliku i uputio gradskim vijećnicama i vijećnicima poziv da se na sutrašnjoj sjednici suzdrže od politiziranja koliko je to moguće, odnosno da se fokusiraju na teme koje su na dnevnom redu.

Avar najavio projekt nove sortirnice za razvrstavanje otpada

Na projektu sortirnice radi se već duže vrijeme, odnosno Čistoća je na tome počela raditi još davnih dana, međutim promijenili su se uvjeti natječaja, rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.
-Sad su oni koji mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave, s time da je Grad Varaždin potaknuo inicijativu da sve općine i gradovi u kojima Čistoća obavlja svoju uslugu budu zajedno u ovom projektu.

Riječ je o projektu sortirnice trenutno procijenjene vrijednosti oko 50 milijuna kuna.
-85 posto je moguće sufinanciranje, a ako ćemo biti sretne ruke, možda dobijemo i kompletnih 50 milijuna, što je i maksimum za sufinanciranje. Čistoća već ima jednu sortirnicu sa zastarjelom tehnologijom koja više ne zadovoljava uvjete koje bi trebala ispuniti – kazao je Avar.

Nova bi se sortirnica gradila pored reciklažnog dvorišta,a obveza JLS-ova je da raspišu javni natječaj za upravljanje.
-Vjerujem da se naše lokalne tvrtke kao što su Čistoća, Ivkom, Lukom, Novokom mogu se javiti na taj natječaj. Tu ćemo riješiti određeni problem s gospodarenjem otpadom, ali moramo naznačiti i da je to povećanje standarda i da su već i zbog toga Ministarstvo i Fond predvidjeli da će sortirnice u početku poslovati s minusom – rekao je Avar dodavši:
-Mislim da je to dobar projekt, mi smo prve dijelove odradili, a sad ćemo odraditi prijavu. Prije nego što se određeni dušebrižnici upitaju treba li za ovu fazu imati rezervirana sredstva u proračunu, odgovor je – ne!

a.kučić/sjever.hr

09.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.