Now Reading:
Vrhovni sud odbio žalbu obrane, kada nastavak suđenja Smiljani Srnec?
Full Article 3 minutes read

Vrhovni sud odbio žalbu obrane, kada nastavak suđenja Smiljani Srnec?

Vrhovni je sud Republike Hrvatske donio rješenje kojim je odbio žalbu optuženice Smiljane Srnec i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Varaždinu. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitih dokaza zapisnika o očevidu i dokaza koji su uslijedili nakon tog očevida. Tako se treba nastaviti suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine, a čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu u veljači prošle godine. Pitanje je kada?

„Prema podacima u spisu policiji je dojavljeno da se u škrinji u obiteljskoj kući nalazi mrtvo tijelo. Postupajući po dojavi ukućana policijski je službenik došao do obiteljske kuće te uz dopuštenje ukućana ušao u kuću. Ukućani su mu pokazali škrinju i njen sadržaj. Mjesto događaja je odmah osigurano. Potom je državno odvjetništvo zajedno s policijom, a uz sudjelovanje vještaka za sudsku medinicu i patologiju obavilo očevid škrinje.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da je riječ o očevidu koji je proveden zakonito kao hitna dokazna radnja koju provodi državno odvjetništvo ili policija na mjestu pronalaska tijela žrtve. Očevid je trebalo provesti da se opažanjem osoba koje po svojoj funkciji i stručnom znanju prisustvuju očevidu utvrde ili razjasne činjenice važne za kazneni postupak. Naknadno provođenje pretrage nije bilo potrebno jer je očevid pravilno proveden kao hitna istražna radnja. Očevid je trebalo provesti žurno jer bi u suprotnome odmrzavanjem sadržaja škrinje nepovratno moglo doći do gubitka podataka o tragovima i zatečenom stanju dokaza. To je i učinjeno.

Ostali dokazi čije je izdvajanje traženo pribavljeni su po ovlaštenim tijelima i u propisanom postupku pa zato nisu nezakoniti dokazi“, navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

O mogućnosti nastavka suđenja, s obzirom na epidemiju koronavirusa te da i sudovi trenutno rješavaju samo hitne predmete, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic rekao je da se utvrđuju mogućnosti održavanja sudskih rasprava uz poštivanje svih epidemioloških preporuka. Zasad još nije poznato u kojem bi obliku moglo biti nastavljeno suđenje Smiljani Srnec, a s obzirom na interes javnosti i potrebu pridržavanja strogih epidemioloških mjera. Hoće li to biti video vezom, ili uz prisutnost novinara u drugoj prostoriji ili pak „redovnim“ suđenjem u velikoj sudnici, ali uz poštivanje strogih uputa sprječavanja zaraze?

Ono što je izvjesno, a potvrdio je i Pavlic, kad se steknu uvjeti za organizaciju nastavka suđenja, ono Smiljani Srnec bit će najvjerojatnije međi prvima.

n.kalajdžija / sjever.hr

22.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.