Now Reading:
Sunčeva svjetlost uništava virus; ali stručnjaci tvrde da to ne znači da će pandemija nestati s ljetom
Full Article 2 minutes read

Sunčeva svjetlost uništava virus; ali stručnjaci tvrde da to ne znači da će pandemija nestati s ljetom

Preliminarni rezultati američkih laboratorijskih eksperimenata pokazali su da koronavirus ne može dugo preživjeti na visokim temperaturama i u uvjetima visoke vlažnosti, a sunčeva svjetlost ga brzo uništava, piše Net.hr.

Znanstvenici su to cijelo vrijeme pretpostavljali, ali tek su sada uspjeli dokazati, piše Yahoo News.

Dakle, preliminirani rezultati sugeriraju da bi se dolaskom ljeta i toplijih dana uvelike smanjilo širenje koronavirusa, iako stručnjaci upozoravaju da to neće eliminirati ili nužno smanjiti nove slučajeve zaraze.

Istraživanje je utvrdilo da je rizik “prenošenja s površina na otvorenom manji za vrijeme dnevnog svjetla” i pri višoj temperaturi i vlažnosti. “Sunčeva svjetlost brzo uništava virus”, stoji u sažetku studije koju je financirala američka vlada.

To su dobre vijesti za sve koji vole aktivnosti na otvorenom, no prostori s niskom vlagom poput avionskih kabina mogu “zahtijevati dodatne poteze kako bi se smanjio rizik od prenošenja koronavirusa”.

Simulirana sunčeva svjetlost brzo je “ubila virus u aerosolima”, piše u sažetku studije, a bez svjetlosti nije zabilježeno nikakvo opadanje.

Ispitivanja su provedena na virusnim česticama iz sline u kontroliranim uvjetima, točnije u zatvorenom prostoru i u uvjetima koji su oponašali različite vremenske prilike. Ispitivalo se koliko koronavirus iz kapljice sline može preživjeti na nehrđajućem čeliku u uvjetima različite temperature, vlage i svjetlosti.

Iako su rezultati ove studije novi, znanstvenici su već tjednima predviđali da bi topliji dani mogli biti manje povoljni za širenje koronavirusa. Naime, rane analize pokazale su da se virus širi sporije u zemljama s toplijom klimom.

No, mnogi su pogrešno protumačili vezu između toplijeg vremena i širenja bolesti. Neki su političari čak poticali ljude da izlaze iz svojih domova, tvrdeći da sunce uništava virus. Problem je u tome što ljudi još uvijek mogu prenijeti virus na druge, čak i kada je toplo.

Cijelu vijest možete pročitati ovdje.

sjever.hr / net.hr

19.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.