Now Reading:
Stigla oprema za Krapinsko-zagorsku županiju; Kolar: I mi smo već sada dali 1,2 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

Stigla oprema za Krapinsko-zagorsku županiju; Kolar: I mi smo već sada dali 1,2 milijuna kuna

KZŽ

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije izvijestio je u ponedjeljak da dio opreme koji je Hrvatska nabavila iz Kine stiže u županiji.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek naveo je brojke.

– Za Krapinsko-zagorsku županiju predviđeno 34 tisuće kirurških maski, 7200 FFP2 maski, kirurških ogrtača 1150 i zaštitne naočale 620. Bit će raspodijeljeno za dom zdravlja, bolnice, zubari, mrtvozornici, svi koji u ovom trebaju opremu, a nisu mogli u protekla dva tjedna naručiti jer je bila nestašica – rekao je Ferek Jambrek i pojasnio da krizni stožer raspodjeljuje prema potrebama i veličini ustanova, a županijski prikuplja informacije o potrebama.

Župan Željko Kolar podsjetio je da je u petak sam razgovarao s ministrom Berošom i u subotu s premijerom Plenkovićem zbog nabavke opreme.

– Mi smo bili jedna od županija, i zdravstvene ustanove, koji su bili spremni za ovu nevidljivu nepogodu koja nam se dogodila. Jednim većim dijelom smo trošili vlastite resurse. Ja nikad i nigdje nisam izjavio da mi nismo dobivali od Stožera opremu. Dobili smo je u dva navrata. Ali smo dobili manje u odnosu na ono što smo smatrali da trebamo dobiti, što su bile realne potrebe. Ali smo mi isto tako, ne skrivajući ništa, dali informaciju nacionalnom Stožeru koliko mi opreme, koju smo sami nabavili, imamo u zalihi. S obzirom da smo sad došli sa zalihama pri kraju, Stožer je to akceptirao i mi smo sada dobili veću količinu opreme – rekao je Kolar i dodao da ova oprema sada daje sigurnost za jedno vrijeme, rije svega za zdravstvene djelatnike da mogu obavljati, sigurno i za sebe i za pacijente, svoj posao.

– S druge strane mi smo i sami naručili opremu, nešto direktno preko zdravstvenih ustanova, a jedan dio preko Krapinsko-zagorske županije. I to je oprema koju kad naručite morate uplatiti avansno i rok isporuke je od 7 do 10 dana. Mi smo do sada za opremu, što uplatili, što predvidjeli, 1,2 milijuna kuna. Rebalansom proračuna osigurat ćemo dodatna sredstva kako bi nabavili dovoljno opreme za sve naše zdravstvene djelatnike, bez obzira gdje radili – dodao je župan Kolar.

n.kalajdžija / aktualno.hr

30.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.