Now Reading:
Zaraženi Varaždinac nije vozač kamiona, već osoba koja je boravila u Italiji
Full Article 3 minutes read

Zaraženi Varaždinac nije vozač kamiona, već osoba koja je boravila u Italiji

Jutros je iz klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu stigla potvrda o još jednoj oboljeloj osobi novim koronavirusom, a riječ je o osobi iz Varaždina koja je boravila u Italiji, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka u varaždinskoj Općoj bolnici. 

– Došao sam dati podršku našim djelatnicima u Varaždinu koji su postupili točno sukladno uputama koje je Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite RH izdao svim zdravstvenim ustanovama. Kao što vidite i sami, u ovom trenutku imamo samo devet pozitivnih osoba u Hrvatskoj što smo ocijenili pozitivnim. Naše mjere i upute daju rezultate. Važno je napomenuti da zdravstveno stanje svih oboljelih, pa i našeg varaždinskog bolesnika, je dobro, on čak nema ni temperaturu. To je ohrabrujuće – rekao je ministar Beroš. 

Zamjenik župana Robert Vugrin rekao je da nije riječ o vozaču kako se prvotno mislilo, već se radi o osobi koja je boravila u Italiji, a od prvoga je dana u kućnoj izolaciji i u kontaktu s epidemiološkom službom. 

Župan Radimir Čačić je istaknuo da se sve ono o čemu se govori već 15 dana sada potvrdilo.

-Žao mi je što smo došli u situaciju u kojoj moramo potvrditi da smo spremni, no drago mi je da smo to potvrdili. U jednom smo se trenutku suočili s tri potencijalna kandidata za testiranja, reagiralo se, što je i ministar rekao, na vrlo organiziran i odgovoran način, primijenili se protokoli koji su bili predviđeni. Mi smo predvidjeli i mogućnost već u startu za do 20 u startu. Nakon toga je preko 100, nakon toga sljedeća stepenica je 300. Scenariji su maksimalno prema mogućnostima koje imamo i prema očekivanjima, pripremljeni i daleko prelaze i najcrnje scenarije. Niti očekujemo da ćemo to trebati primijeniti niti je to na bilo koji način realno, ali ako je itko spreman, onda je to dokazala Bolnica i njezine epidemiološke službe i stožer civilne zaštite. Od prvog trenutka imamo potpunu kontrolu. Te su osobe kontinuirano pod kontrolom od 24. veljače. Nisu jedini, svi koji komuniciraju s Italijom su ovdje evidentirani i pod kontrolom. Ima ih puno više od ovog broja. To pokazuje da sustav funkcionira od trenutka od kada se pokazala potreba – rekao je Čačić.

Ministar Beroš je najavio da će tijekom dana Ministarstvo zdravstva objaviti i posebne preporuke:

-Ono što želim napomenuti, s obzirom na kliničku sliku dosad u svijetu, s obzirom da je mortalitet nešto veći kod osoba starije životne dobi, kod osoba koje su imunokompromitirane ili boluju od nekih kroničnih i drugih bolesti, da ćemo tijekom današnjeg dana izaći s posebnim preporukama koje se odnose na taj dio populacije koji želimo posebno i dodatno zaštititi.

Vugrin pak je na tu temu dodao:

– Ne postoji generalna zabrana javnih okupljanja ili otkazivanja, ali smo jedan događaj otkazali jer se radi o koncertu za umirovljenike, njih 600 na jednoj lokaciji. Donijeli smo odluku, pošto se radi o rizičnoj skupini, da se taj koncert otkaže.

m.furlan/sjever.hr 03.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.