Now Reading:
POSAVEC REAGIRAO NA ISTUPE KAJTAZIJA Pozvao ga da smiri strasti, prestane vrijeđati i prijetiti te blatiti državu u kojoj živi
Full Article 5 minutes read

POSAVEC REAGIRAO NA ISTUPE KAJTAZIJA Pozvao ga da smiri strasti, prestane vrijeđati i prijetiti te blatiti državu u kojoj živi

Međimurski župan Matija Posavec danas je sazvao konferenciju za medije kako bi se i osobno i kao župan osvrnuo na posljednje medijske istupe saborskog zastupnika 11 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija koji su, kako je istaknuo župan, usmjereni protiv Međimurja i protiv međimurskog naroda.

-Kao što znate, nakon narušenog stanja sigurnosti čiji temelj daju i policijska izvješća, statistički pokazatelji centra za socijalnu skrb te jasne detekcije problema, po ne znam koji put predložio sam niz mjera i rješenja kojima bi život između većinskog i manjinskog stanovništva učinio boljim i kvalitetnijim. Uvijek sam se zalagao, zalažem se i zalagat ću se za vrijednosti koje moraju zaživjeti u Hrvatskoj želimo li biti bolja, uređenija i modernija država. Te su vrijednosti prije svega vraćanje odgovornosti u hrvatsko društvo, hrvatsku politiku i u korištenje javnog novca”, kazao je Posavec dodavši da u modernoj i uređenoj Hrvatskoj ne smije biti jednakih i jednakijih i da mora funkcionirati pravna država te podsjetio da se domovina voli poštivanjem njenih zakona.
-Hrvatska mora biti država u kojoj možemo i moramo stisnuti ruku i čestitati svakome onome tko poštuje njene zakone, ali i sankcionirati onoga tko ih ne poštuje, tko ne poštuje svoje susjede, svoje sugrađane ili ustav države u kojoj živi. Nakon nedavnih nemilih događaja koji su nažalost tragično završili, a koji su vrlo korektno i detaljno prenijeti u lokalnim i nacionalnim medijima, desio se niz reakcija službenih institucija koje su čule naše apele i obećale naše prijedloge integrirati kao dio poboljšanja cijelog sustava – rekao je međimurski župan, podsjetivši da je Međimurje posjetila i ministrica socijalne politike i mladih Vesna Bedeković, da se u cijelu priču, odnosno rješavanje problema uključila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, kao i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Centar za socijalnu skrb i druge institucije.

-Nakon svih tih konkretnih poteza u posljednjih desetak dana uslijedila je salva uvreda, prije svega na osobnoj razini od strane saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, kojima je cijela Hrvatska javno svjedočila. Na sve uvrede, govor mržnje, laži i ozbiljne prijetnje kojima me Veljko Kajtazi danima častio, što javno što osobno, nisam htio reagirati jer se ne želim spuštati kad je o meni osobno riječ na tu primitivnu razinu. Teško me zastrašiti, a još teže ucjenjivati, no posljednji nedjeljni medijski istup u kojem se međimurski narod proziva rasistima, u kojem se prošlogodišnji prosvjed čiji je jedini cilj bio poziv institucijama za uvođenje više reda u sustav karakterizira kao rasistički za koji su odgovorni lokalni mediji, eksplicitan govor mržnje u kojem saborski zastupnik romske nacionalne manjine javno govori da je legitimni predstavnik građana Međimurske županije cigan, do jučerašnjeg dopisa u kojem se traži uplitanje u politiku regionalne samouprave, dakle, smjena ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, što je debelo nadilaženje nekih ovlasti koje ima manjinski saborski zastupnik, zahtijevaju moju reakciju kao župana – objasnio je Posavec, posebno istaknuvši da je Međimurje je najtolerantniji i najhumaniji kraj u Hrvatskoj.
-Međimurci su ljudi koji će srdačno i otvorena srca primiti svakoga, pomoći svakome, biti tolerantni prema bilo kome, bez obzira na spol, dob, vjeru i naciju i po tome smo specifični. No, specifični smo još po nečemu, po tome što su vrijednosti utkane u međimurskog čovjeka vrijednosti u kojima nema mjesta nepravdi, u kojem nema mjesta mržnji, u kojima nema mjesta iskorištavanju sustava za osobnu korist o kome god da se radi. Država u kojoj će se pojedincima tolerirati nasilje, u kojoj će se za par stotina kuna ubiti čovjeka, u kojoj će maloljetnik upasti u trgovinu, prisloniti pištolj prodavačici i opljačkati je, u kojoj će se razbijati ugostiteljski objekti jer se nekome ne da alkohol, u kojoj će se kockarski dugovi stvarati novcem poreznih obveznika, u kojoj će se nasred ulice trgati nakit s vrata ili usred gradskog parka zlostavljati sugrađane, je država koja ima ozbiljan problem. To je problem koji je veći od bilo kakvog osobnog, stranačkog, političkog ili uskog interesa. To je problem kojemu svi zajedno moramo pristupiti vrlo odgovorno, vrlo jasno i vrlo konkretno i takav pristup najbolja je mjera zaštite svih građana RH, bili oni dio nacionalne manjine ili većinskog naroda – kazao je međimurski župan te poručio:

-Pozivam saborskog zastupnika Kajtazija da doista smiri strasti, prestane vrijeđati i omalovažavati svakog i malo mislećeg građanina ove zemlje, da prestane prijetiti i blatiti državu u kojoj živi, već da bude odgovoran prema sebi i prema onima koje predstavlja, da pomogne u rješavanju problema i apelima prema institucijama da se uvede više reda jer je takav pristup jedina garancija stvaranju boljeg i kvalitetnijeg suživota. Sve ovo što Veljko Kajtazi radi zadnjih dana samo je dokaz koliko uvođenje reda nekome smeta i koliko se ne preže ni pred čime, kako bi se zaštitili osobni, a očito i financijski interesi.

Župan je podsjetio na brojne napore koje provodi lokalna i regionalna samouprava u Međimurju s ciljem što bolje integracije pripadnika nacionalne manjine i što kvalitetnijeg suživota na tom području te zaključio:

-Na žalost, svi ti napori nama su se vratili na način da smo taoci pojedinaca koji pokazuju svoju mržnju, pakost, zlu namjeru i loše ciljeve. Naravno da temeljem toga očekujem i reakciju drugih, reakciju predsjednika Hrvatskog sabora, ali i političkog vrha na sve ovo čemu svjedočimo posljednjih dana.

s.kalajdžija i a.kučić

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.