Now Reading:
Čačić: Tužit ćemo ministricu Divjak zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem
Full Article 3 minutes read

Čačić: Tužit ćemo ministricu Divjak zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem

Čačić

Zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem, vezano uz duga države Varaždinskoj županiji za sufinanciranje izgradnje škole po modelu javno-privatnog partnerstva, župan Radimir Čačić najavio je tužbu protiv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Varaždinska županija dobila je u prosincu pravomoćnu presudu za prve dvije tužbe u jednom spisu, 14,2 milijuna kuna, s kamatama ukupno 18,6 milijuna.

– Novac smo dobili, ali smo morali poslati ovrhu Vladi jer do dana kad su morali po ovrsi platiti, nisu platili. Učinili su sve da ne plate, tek na dan ovrhe su nazvali i tražili da im damo još jedan dan da plate. To nije sve. Tada smo imali priliku vidjeti iz HNS-a, čudi me da nije iz HDZ-a, ali je iz HNS-a, oni su malo bezobrazniji, pišu da je prema presudi Predrag Štromar bio u pravu da je Ministarstvo Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP. Taj isti koji je sprečavao da se plati, ta ista ministrica koja je sprječavala da se isplati. Malo je suludo, glupo, uvredljivu za zdravu pamet svakog čovjeka – da ne želiš platiti, a onda si zaslužan što je plaćeno – rekao je Čačić.

– Međutim, to nije sve. Prošla su nepuna dva mjeseca, dobivamo zahtjev od strane Državnog odvjetništva koje uime Vlade i Ministarstva ministrice Divjak traži da nam se taj novac uzme kroz prijedlog za dopuštenje revizije presude. Ne samo da ništa ne daju ovoj Županiji, ne samo da su sprječavali isplatu duga, za koju je nota bene sam Štromar podigao tužbu u svoje vrijeme, ne samo da su se bezobrazno javljali sa zaslugama da je po presudi dug isplaćen, sad traže izvanrednu pravnu mjeru, jer novac je već tu, izvanrednu mjeru da nam se taj novac otme. To je jedinstveni slučaj u političkoj povijesti i šire od Hrvatske da ministri iz jednog grada, jedne županije, normalno je da pokušavaju napraviti što više za svoje građane, za svoju izbornu bazu, ovo je jedinstven slučaj da čine sve da bi napravili štetu. Čak i kad sud presudi da je Vlada dužna. Tako nešto još nismo imali. Ali uvijek je neko prvi, a u nečemu moraju biti Štromar i Divjak prvi – dodao je varaždinski župan.

Na novinarski upi što očekuje od zahtjeva za reviziju rekao je da je u našem sudstvu sve moguće.

– Vrhovni sud može reći da je glupo da bi to uopće puštali u reviziju, ali i ne mora. Koliko ja znam naše sudstvo u njemu je sve moguće. Čak i da sam ja mlad, mršav i s plavim očima – odgovorio je Čačić te najavio tužbu.

– Mi ovdje Varaždinci, bez obzira kaj neki vele da nismo baš Zagorci, tužit ćemo Vas, ministrice, tužit ćemo Vas osobno za nesavjesno raspolaganje javnim novcem. Protuzakonitim postupanjem do danas je državni budžet već oštećen za preko 4 milijuna kuna, ukupno preko deset milijuna kuna. Kad sve završi netko će za to odgovarati – najavio je Čačić.

Varaždinskoj županiji isplaćeno je 18 milijuna kuna po prve dvije tužbe, 14 glavnice i 4 kamata, a u postupku je još 30,7 milijuna, 26 glavnice i 4,6 zateznih kamata.

n.kalajdžija / sjever.hr

17.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.