Now Reading:
Na konferenciji “Europa koja se razvija” predstavljeni prioriteti hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije
Full Article 3 minutes read

Na konferenciji “Europa koja se razvija” predstavljeni prioriteti hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije

eu koja se razvija

U varaždinskoj Hotelu Turist održana je konferencija „Europa koja se razvija” posvećena predstavljanju prvog stupa prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. Kroz dva panela predstavljaju se glavni prioriteti hrvatskoga predsjedanja u kontekstu ujednačenog, održivog i uključivog razvoja Europe, brige o demografiji, snažnog unutarnjeg tržišta, održivog rasta i konkurentnosti Unije.

Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, uvodno je podsjetila da su četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna, a u Varaždinu se predstavlja Europa koja se razvija.

eu koja se razvija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na ciljeve Ministarstva poljoprivrede u narednom razdoblju.

– Ministarstvo poljoprivrede će imati u predstojećih šest mjeseci vrlo odgovornu ulogu i velik broj radnih skupina, vrlo važna pitanja, višegodišnji financijski okvir u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu, što naravno može tek slijediti kad se dogovori kompletan ili predloži višegodišnji financijski okvir. Vrlo važno pitanje je zdravlja bilja, sigurnosti hrane, bolesti i dobrobiti životinja, mnogo toga drugoga – rekla je ministrica Vučković te dodala kako su ključni hrvatski stavovi „ne” smanjenju potpora, „da” većim potporama za mlade, „da” generacijskoj obnovi gospodarstva i „da” okolišno održivoj, prihvatljivoj poljoprivrednoj politici.

ministrica vuckovic

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, rekla je kako je upravo zahvaljujući Hrvatskoj demografija po prvi puta u povijesti EU stavljena kao portfelj i kao dio strateške agende EU u narednom razdoblju.

– Svjesni smo činjenice da se Hrvatska, jednako kao i velik broj članica EU, susreće s problemom negativnih demografskih trendova gdje na jednoj strani imamo starenje stanovništva, a na drugoj strani imamo nisku stopu fertiliteta, čak nižu od prosjeka koji je 2,1. U tom ćemo smislu za vrijeme predsjedanja održati niz aktivnosti vezanih upravo uz demografiju. Ono što je najvažnije za reći je da ćemo pokrenuti jednu cjelovitu raspravu o pitanju demografskih trendova gdje ćemo razmijeniti iskustva sa drugim zemljama članicama, a organizirat ćemo i veliku konferenciju u 4. mjesecu vezanu uz demografske trendove i budućnost, odnosno izazove EU u budućnosti – naglasila je ministrica Bedeković.

eu koja se razvija bedekovic

Europa koja raste i razvoja se prioritetno je područje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Vjerujem da će 2020. biti još jedna godina u kojoj ćemo imati dobro balansiran državni proračun, još jedna godina u kojoj će padati porezno opterećenje, administrativno opterećenje, još jedna godina u kojoj će rasti industrijska proizvodnja, rasti izvoz, ali i rasti investicije. Bit će i godina u kojoj ćemo imati zaokret u sustavu strukovnog obrazovanja, godina u kojoj ćemo investirati preko 200 milijuna kuna u novi naraštaj hrvatskih majstora, godina u kojoj ne ćemo improvizirati i eksperimentirati, godina u kojoj će se u Hrvatskoj primjenjivati sve ono što je u Europi već primijenjeno, a to je generacija jačeg i bržeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj – zaključio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

horvat
eu koja se razvija
eu koja se razvija

sjever.hr 03.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.