Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija dobila proračun “težak” 745 milijuna kuna. Koren: Proračun je socijalan i razvojan
Full Article 5 minutes read

Koprivničko-križevačka županija dobila proračun “težak” 745 milijuna kuna. Koren: Proračun je socijalan i razvojan

koren skupština

Koprivničko-križevačka županija dobila je u ponedjeljak, na sjednici Skupštine, proračun za 2020. godinu u iznosu od 745 milijuna kuna za koji je župan Darko Koren kazao da je socijalan i razvojan te da odgovara na sve potrebe i zahtjeve građana županije.

Prema njegovom pojašnjenju, prilikom rasprave, prihodi proračuna za 2020. godinu planirani su u iznosu 745,5 milijuna kuna. Ukupno za sve decentralizirane funkcije iz namjenskog dijela stope poreza na dohodak u iznosu 9.1 milijun kuna i iz pomoći izravnanja planirana su sredstva u iznosu 41 milijun kuna, odnosno sveukupno za financiranje decentraliziranih funkcija oko 50 milijuna.

Od sredstava pomoći, najviše se odnosi na sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola u iznosu 11 milijuna kuna i za najam Gimnazije F. Galović Koprivnica u iznosu 3,3 milijuna kuna. Također, planirana su sredstva prijenosa temeljem EU projekata koji se nastavljaju u narednom razdoblju te projekti Centar kompetencije u KKŽ-CEKOM u iznosu od 18,9 i Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu u iznosu od 9,3 milijuna kuna – naglasio je Koren.

Pomoći od izvanproračunskih korisnika za određene namjene odnosno projekte iznose ukupno oko 3 milijuna, dok su pomoći od međunarodnih organizacija i temeljem prijenosa EU sredstava planirana u iznosu 73.8 milijuna kuna i većinom se odnose na proračunske korisnike. Pomoći iz Državnog proračuna za plaće zaposlenika osnovnih i srednjih škola planirane su u iznosu 157,7 milijuna kuna.

Planirani proračun za 2021. godinu iznosi oko 695 milijuna, a za 2022. godinu 641,8 milijuna kuna.

Prilikom rasprave o proračunu za iduću godinu Koren je naglasio da su kod prihoda i rashoda uvršteni svi financijski planovi, a po prvi puta uvrštene su i plaće zaposlenih u školama kojima je osnivač Županija.

Koren je u tijeku rasprave rekao kako su gospodarski trendovi i pokazatelji u županiji dobri a potvrdu toga vidi u načinu kako županiju prate banke. Naveo je da je jedna poslovna banka ponudila kredit po kamati od 1,12 posto i da je to jedinstven slučaj i možda najpovoljnija kamata ikada. Rekao je da su pojedine općine izrazile mogućnost da refinanciraju svoje obaveze preko tih kredita. U tijeku su dogovori a na ovaj način svoje bi obaveze refinanciralo pet općina.

-Proračun je socijalan i razvojan i zadovoljava sve potrebe građana Koprivničko križevačke županije. Pozivam Vas da ovaj proračun prihvatite – zaključio je Koren . Prijedlog proračuna dobio je podršku većine vijećnika.

Inače, na prijedlog proračuna klub SDP-HL imao je sedam amandmana koji nisu prihvaćeni zbog čega nisu podržali proračun. Koren je kazao da jednostavno nekim amandmanima nije mjesto ni način kako ih je spomenuti klub predložio.

A prije izglasavanja proračuna vijećnici su prihvatili i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Podsjetimo, ukupni prihodi i primici Proračuna Koprivničko-križevačke županije za ovu su godinu bili planirani u iznosu nešto većem od 487 milijuna kuna. Predloženim drugim izmjenama i dopunama Proračuna, povećanje prihoda iznosi 25,5 milijuna, dok smanjenje primitaka iznosi 5.2 milijuna kuna. Sveukupno povećanje planiranih prihoda i primitaka Proračuna iznosi 20.3 milijuna kuna te novi plan prihoda i primitaka ukupno iznosi 507,6 milijuna kuna.

-Kad je riječ o ukupnim planiranim rashodima i izdacima ovogodišnjeg proračuna, oni su iznosili gotovo 473 milijuna kuna, a drugim su Izmjenama i dopunama povećani za 20.3 milijuna pa sada iznose 493,3 milijuna kuna. Pri tome se rashodi poslovanja povećavaju za 27,3 milijuna, dok se rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjuju za 7,2 milijuna kuna. U ove Izmjene i dopune uključeni su rezultati poslovanja proračunskih korisnika i Županije – pojasnio je Koren.

Drugim ovogodišnjim rebalansom rashodi poslovanja povećani su za 6,93 posto, a za nabavku nefinancijske imovine smanjeni za 10,19 posto, dok su izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova povećani za 3,48 posto. Koren je govorio i o promjenama po pojedinim Odjelima.

Kao što nije podržala proračun za iduću, tako oporba nije podržala ni rebalans ovogodišnjeg proračuna.

s.kalajdžija/sjever.hr 03.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.