Now Reading:
PARALIZA CIJELOG OBRAZOVNOG SUSTAVA: Od danas nadalje štrajk u svim školama po Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva?
Full Article 3 minutes read

PARALIZA CIJELOG OBRAZOVNOG SUSTAVA: Od danas nadalje štrajk u svim školama po Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva?

Nakon što je u ponedjeljak navečer postalo službeno da sindikati kreću u frontalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, sugovornik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava rekao nam je kako Vlada ostaje pri već komuniciranim stavovima, da je sindikatima sve udovoljeno te im se neće platiti dani u štrajku nakon 15. studenoga, kada su odbili još jednu ponudu Vlade.

Zahtjevi sindikata uvaženi su kroz povećanje osnovice od 6,12 posto u idućoj godini, i dodatnih dva posto od 1. srpnja ako ne bude donesen novi model koeficijenata plaća u javnim službama. Time je Vlada stava da je udovoljeno zahtjevima sindikata te kako nema elemenata koji bi opravdali da se plati štrajk nakon 15. studenoga – poručuju iz Ministarstva rada.

Dodaju i kako još jednom pozivaju učitelje i nastavnike da preispitaju svoju odluku o štrajku.

Vrijeme je da djecu i učenike stavimo u prvi plan, a ne da inzistiramo na nerealnim zahtjevima koji nemaju financijsko uporište u kontekstu održivog proračuna i nezaduživanja – rekao je u ponedjeljak navečer naš sugovornik iz Ministarstva rada.

Na naše pitanje razmišlja li možda sada Vlada i o sudskoj zabrani štrajka i uvođenju radne obveze, odgovara kako se ne razmišlja ni o čemu represivnom, nego pozivaju da se preispitaju nerealne želje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je tek da će se o novoj sindikalnoj prijetnji izjasniti tek nakon njihove konferencije za medije u utorak, a iz Banskih dvora ponovili su nam kako Vlada neće odstupati od svog stava.

U utorak će, dakle, biti 27. dan u štrajku. Ali ovaj put sindikati mijenjaju taktiku i planiraju štrajkati u cijeloj Hrvatskoj. To, praktički, znači paralizu cijelog obrazovnog sustava. Ako Vlada ne plati dane provedene u štrajku od 15. studenoga, svaki će nastavnik dnevno ostati bez 315 kuna.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/iz-ministarstva-rada-i-mirovinskog-sustava-porucuju-sindikatima-je-sve-udovoljeno-ostajemo-pri-tome-da-im-se-dani-u-strajku-nece-platiti/9634177/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 19.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.