Now Reading:
Energetski obnovljen društveni dom Lančić-Knapić u Ivancu
Full Article 4 minutes read

Energetski obnovljen društveni dom Lančić-Knapić u Ivancu

Ivanec

U ponedjeljak je svečano otvoren energetski obnovljeni društveni dom Lančić-Knapić, a učinio je to potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.
Energetska obnova doma, vrijedna 1,08 milijuna kuna, sufinancirana je s više od pola milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020., posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osigurano je i 250.000 kuna bespovratno iz fonda za podupiranje europskih projekata, dok je ostatak osigurao Grad Ivanec.
Potpredsjednik Vlade je naglasio da su na sjeveru načelnici, gradonačelnici i župani vrlo kooperativni.
– Otuda i realizacije projekta kao što je ovaj dom, jedan od 1.300 objekata koji su energetski obnovljeni, od škola, vrtića, bolnica, ambulanti i drugih zgrada javnog sektora. Na sjeveru se najviše koriste ova sredstva, ali ne koristimo to za načelnike, gradonačelnike, župane ili za mene, naši ljudi koriste ta sredstva. Vidimo koliko su građani ovdje zadovoljni, koliko je ugodnije u ovom domu. Tako je i u bolnicama i u učionicama puno ugodnije kad se urede. Dok god sam u Zagrebu radit ću na rješavanju problema iz resora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Rješavamo klizišta, država je osigurala 50 milijuna kuna godišnje, idu komunalni projekti. Pozivam načelnike, gradonačelnike i župane sjevera Hrvatske da se jave. Potrošili smo 94 % sredstava EU, ali pošto smo najbolji kao ministarstvo, dobit ćemo još sredstava. Natječaji idu početkom iduće godine – rekao je Štromar.
Energetska obnova doma Lančić-Knapić s vanjskom ovojnicom, novim krovištem, izolacijom podruma i tavana, izmjenom vanjske stolarije, uvedenim centralnim grijanjem na plin, obnovom rasvjete i postavljanje panela na krovu za toplu vodu znači prelazak u energetski razred B i uštede na energentima od 53 posto.
Ministru Štromaru i gradonačelniku Miloradu Batiniću zahvalila je predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Lančić-Knapić Snježana Hrg.
– Mještani su prezadovoljni. Dom je sagrađen 1985. samodoprinosom mještana, a sada je zahvaljujući Ministarstva i Grada Ivanca puno ugodnije i ljepše u njemu. Dom je bio „potrošen“, bilo je i sportskih zbivanja, svadbi, rođendana, izbora, sastanaka, skupština udruga. Hvala ministru i gradonačelniku – kazala je Hrg na otvorenju doma na kojem je bio i domaćin saborski zastupnik Mario Habek.
Gradonačelnik Batinić je naglasio da se osim ulaganja u komunalnu infrastrukturu, i to puno intenzivnije s daleko više sredstava od 1.1.2018., jednako ulaže se u društvenu infrastrukturu.
– Prvenstveno iz razloga što, kao što i sami građani sugeriraju u svakodnevnoj komunikaciji, nije u asfaltu sve, nešto je i u društvenom standardu. Ono što građanima nedostaje, a to je druženje i neke druge društvene aktivnosti. Cilj nam je kroz gradnju društvenih domova u prigradskim naseljima, opremanju jednako tako i stvoriti pretpostavke da svi oni koji ne žive u samom centru, da imaju približno jednaki standard. Običaj je da su uz društvene domove, da li malonogometna igrališta, košarkaška, dječja, znači da to postaju mini centri unutar nekog većeg grada. Ono što je zanimljivo uz ovoj dom, došlo je vrijeme da se nešto više investira u njega no što je zamišljeno u prvi mah, no to se svakako prema kalendaru korištenja ovog doma, za sportske, rekreativne, društvene aktivnosti, tu će se svakako mnogostruko više isplatiti što se tiče samih ušteda jer taj se dom koristi svaki dan – rekao je gradonačelnik Ivanca te najavio da će se uskoro zapadni dio grada upotpuniti sportsko-rekreacijskim centrom.

n.kalajdžija / sjever.hr

11.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.