Now Reading:
NOVI OVRŠNI ZAKON Javni bilježnici strahuju da će izgubiti milijune
Full Article 2 minutes read

NOVI OVRŠNI ZAKON Javni bilježnici strahuju da će izgubiti milijune

Dok vladajući nade polažu u novi Ovršni zakon koji bi, prema najavama, trebao smanjiti broj ovršenih građana, iz Hrvatske javnobilježničke komore se protiv njega bune, jer bi tim zakonom ovrhe bile vraćene na sudove.

U Hrvatskoj trenutno posluje 328 bilježnika.koji godišnje izdaju gotovo 70.000 rješenja o ovrsi, piše N1.

Pojedini javni bilježnici svakih pet minuta izdaju rješenja o ovrsi, a gotovo trećina njih je nezakonita, tvrdi sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić, dodaju da je to vrlo ozbiljan problem.
-To je više od 1.000 rješenja po svakom tjednu i kad se to računa, onda se dođe do zaključka da on svakih 5 ili 10 minuta izdaje jedno rješenje o ovrsi. Potpuno je jasno da to onda ne može kontrolirati, a očito ni ne želi – objašnjava sudac.

Resorni ministar Dražen Bošnjaković, pak, velik broj ovrha ne vidi kao posljedicu rada javnih bilježnika, nego – nesavjesnosti građana.
-Ja očekujem da će bit u budućnosti manje ovrha iz čistog razloga što mislim da će ljudi zapravo kao prvo savjesnije ulazit u obvezničko-pravne odnose i savjesnije preuzimat obveze i nakon toga vjerujem da nećemo imati toliki broj – kaže Bošnjaković, a prenosi N1.

Inače, javni bilježnici nakon obrade zahtjeva za ovrhom novac uplaćuju u državni proračun. Njima ostaje u prosjeku 14 posto iznosa, a upravo to što većinu naplaćenog iznosa daju državi bilježnici nude kao dokaz nekorumpiranosti.
-Mi redovno uplaćujemo visoke iznose u državni proračun, sve naše usluge su transparentno kroz naše knjige i akte evidentirane. Znači, nema mogućnosti nikakve niti bi bilo tko od bilježnika se u to upustio, da se neke financijske stvari koje dolaze iz našeg protoka ne evidentiraju – smatra Zvijezdana Rauš-Klier, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore.
Iako je riječ o uputi s razine Europske unije, bilježnici žele ostati povjerenici suda. Kažu – da se ne bi opterećivali sami sudovi.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Foto: portal Radnička prava

www.sjever.hr

27.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.