Now Reading:
Otvorena nova dionica ceste Zlatar Bistrica – Andraševec, vrijedna 145 milijuna kuna – Premijer na otvorenje doletio helikopterom
Full Article 4 minutes read

Otvorena nova dionica ceste Zlatar Bistrica – Andraševec, vrijedna 145 milijuna kuna – Premijer na otvorenje doletio helikopterom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak su u promet pustili novoizgrađenu cestovnu dionicu Zlatar Bistrica – Andraševec duljine 6,4 kilometara ukupne vrijednosti gotovo 145 milijuna kuna.

A sam dolazak premijera na otvorenje bio je pomalo spektakularan. Naime, doletio je helikopterom MUP-a na obližnji sportski aerodrom udaljen kilometar od čvorišta na kojem je održana svečanost otvorenja dionice.

Za puštenu dionicu u promet kazao je da će ona značiti brži protok ljudi iz Zlatar Bistrice ali i brži dolazak do jednog od najpoznatijih svetišta u Hrvatskoj Marije Bistrice, ali i opći doprinos kvaliteti života u Hrvatskom zagorju, u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Hrvatske ceste samo u izgradnju novih cesta u protekle tri godine na području Krapinsko-zagorske županije investirale oko 400 milijuna kuna dok je dodatnih 100 milijuna kuna utrošeno u održavanje postojećih cesta.

Ministar Butković pobrojao je sve investicije u prometnoj infrastrukturi u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ulaže se više od milijardu kuna u infrastrukturne prometne projekte ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji gdje je istaknuo projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje pruge Zaprešić- Zabok koja ide jako dobro. Projekt je vrijedan 80 milijuna eura koji se financira od strane EU 85 posto.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek istaknuo je da je otvorenjem dionice do Zlatar Bistrice realiziran još jedan u nizu kapitalnih projekata aktualne Vlade, s kojima je HDZ izašao pred birače.

– Projektiranjem čvora Poznanovec, naknadno na izvorni projekt, cijela dionica dobila je je još više na vrijednosti. Ovo su generacijski projekti, projekti koje Hrvatsko zagorje zaslužuje, i sve nepotrebne političke polemike koje su se vodile oko toga hoće li ili neće ti isti projekti biti realizirani, bile su potpuno nepotrebne i promašene – poručio je Tušek. I više je nego zadovoljan velikim brojem projekata u cijeloj županiji.

– Još prošle godine u ovo vrijeme prošli smo brojku od 2 milijarde kuna projekata samo u našoj županiji. Nema općine i nema grada koji nemaju i po nekoliko ozbiljnih i velikih projekata, a sve u okviru operativnih programa Vlade i resornih ministarstava – dodao je Tušek zahvalivši svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekata, do Uprave HC-a, aktualnog ministra Olega Butkovića i premijera Andreja Plenkovića.

Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica kazao je da je do Marije Bistrice ostalo 3,6 kilometara i da sada slijedi veći zahvat.

-Tunel od 715 metara i građevinska dozvola bi trebala biti ishođena tijekom iduće godine. Nakon toga ide raspisivanje javne nabave za izvođača i prema dinamici kroz tri godine bi mogli završiti u Mariji Bistrici. To bi značilo bolju prometnu povezanost i okolna poljoprivredna zemljišta mogla bi postati jedna poslovna zona – najavio je načelnik.

Župan Željko Kolar izrazio je sumnju u brzi nastavak gradnje:

-Tek smo u fazi nekog projektiranja, znači nemamo građevinske dozvole, nismo napravili izvlaštenja, nismo otkupili zemljište. To znači da nema teoretske šanse da mi sljedeće godine počnemo s tim radovima. S obzirom da je ova dionica negdje od 3 i pol kilometara, svjesni smo toga da je vrlo teško osigurati kompletna sredstva za dionicu od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice i spojeve na Breznički Hum i Pokojec, ali sam bio uvjerenja da ćemo držati tu dinamiku izvođenja radova i da ćemo odmah krenuti prema Mariji Bistrici – mišljenja je Kolar.

Žarko Miholić, načelnik općine Zlatar Bistrica, vidi u otvaranju ceste šansu za lokalne gospodarstvenike:

“Ono što je važno za općinu Zlatar Bistrica, ali i za šire ovo područje je to da ova cesta donosi novi razvoj, novi gospodarski život, a vjerujem i novo naseljavanje ovog područja. Moja želja je da cesta ne stane samo u Zlatar Bistrici i da će vrlo brzo krenuti prema Mariji Bistrici kao i prema Konjščini. Današnje otvaranje i dolazak premijera pokazuje koliko u politici razvoja cjelokupne države znači otvaranje ove ceste. Ova cesta koja znači brzi izlazak u zapadnu Europu donijeti će blagodati postojećim gospodarstvenicima – rekao je Miholić.

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić nada se da će se iznaći sredstva i da će se završiti ova brza cesta prema Mariji Bistrici i Konjščini.  

S.Kalajdžija/Sjever.hr

25.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.