Now Reading:
U Italiji nova iskustva stjecali načelnici općina SZ Hrvatske – kako u ruralnom području unaprijediti poljoprivredu i turizam
Full Article 3 minutes read

U Italiji nova iskustva stjecali načelnici općina SZ Hrvatske – kako u ruralnom području unaprijediti poljoprivredu i turizam

LAG Prizag

Članovi Lokalne akcijske grupe Prigorje-Zagorje (LAG Pri-Zag) proteklih su dana boravili u središnjoj Italiji u pokrajini Abruzzo, koja se sastoji od 300-tinjak većih i manjih općina, a nalazi se između Rima na zapadnoj i Pescare na istočnoj obali talijanske čizme. Grad LAquila sa 70 tisuća stanovnika, koji je pred 5 godina pogođen snažnim potresom u kojem je smrtno stradalo 300-tinjak ljudi, sjedište je talijanskog LAG-a Grand Sasso koji je proteklog vikenda ugostio članove hrvatskog LAG-a Pri-Zag. Talijanski LAG okuplja 30-tak manjih ili većih općina dok hrvatski LAG čini njih 11. Cilj je njihova posjeta bio upoznavanje i razmjena iskustava i primjera dobre prakse ruralnoga razvoja i turizma na talijanskom području i temeljem međunarodne suradnje, uz financiranje iz sredstava Europske Unije koja LAG može povući i iskoristiti u te svrhe.
Konkretno su hrvatski sudionici ovoga projekta vidjeli koje su slabosti talijanski partneri iskoristili na način da ih pretvore u svoje prednosti. Obzirom da je riječ o visinskom području u planinama središnje Italije gdje poljoprivreda ne daje rezultate kao primjerice u nizinskim područjima, Talijani su svoje autohtone sorte pšenice uspjeli brendirati te ih na taj način servirati na stolove svojih restorana čime su učinili pomak u razvoju poljoprivrede i gospodarstva te potaknuli razvitak turizma, obzirom da ih baš kao i nas u Hrvatskoj jednako muči problem održati ljude u ruralnim područjima kako ne bi odselili u veće centre već ostali u svojim domovima baveći se poljoprivredom, turizmom ili kojom drugom djelatnošću. Osnovni cilj LAG-a Grand Sasso jest stvaranje jakih mreža među poljoprivrednicima, farmerima, restoranima, turističkim i sportskim agencijama kroz koje će plasirati svoje autohtone proizvode te zaposliti i zadržati ljude na tom području.

Hrvatski su se predstavnici LAG-a Prigorje-Zagorje, koji su u Italiji predstavljali načelnici Brezničkog Huma Zoran Hegedić, Breznice Stjepan Krobot, Budinščine Radovan Hercigonja, Konjščine Mirko Krznar, Hrašćine Branko Tukač te zamjenik načelnika Općine Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja, za trodnevnoga posjeta središnjoj Italiji upoznali talijanske kolege načelnike nekih značajnijih općina ove središnje talijanske pokrajine, a iskustva i saznanja stečena ovim europrojektom nastojat će iskoristiti na način da za svoje općine ubuduće preko InterReg i drugih programa pridobiju nova financijska sredstva iz Europske unije.
Studijsko putovanje LAG-a Pri-Zag talijanskom LAG-u Grand Sasso sufinancirano je sredstvima Mreže za ruralni razvoj iznosom od 50 tisuća kuna.

sjever.hr

24.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.