Now Reading:
ŠANSA ZA NEZAPOSLENE Objavljen je javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje
Full Article 3 minutes read

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE Objavljen je javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje

U Varaždinskoj je Županijskoj palači danas predstavljen projekt „LokalnE Inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u Varaždinskoj županiji – LEPEZA VŽ“, čiji je cilj potporama pomoći dugotrajno nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti posao u Varaždinskoj županiji.

Projekt je vrijedan gotovo 2 milijuna kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Varaždinska županija, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, Razvojna agencija Sjever-DAN i udruga „Njezina druga šansa“.

-Želimo pomoći teže zapošljivim, tzv. ranjivim skupinama nezaposlenih osoba, a to su mladi, trajno ili duže nezaposlene, kao i osobe s invaliditetom te žene starije od 50 godina. Upravo kroz ovaj projekt želimo ih potaknuti da pronađu svoje mjesto na tržištu rada, da djeluju aktivnije, a pomoći ćemo im, između ostalog, i kroz razne edukacije u koje će biti uloženo više od 370 tisuća kuna. Tu su različiti moduli poput financijskog planiranja, poduzetništva, marketinga, ali će ljudi doznati i na koji način ući na tržište rada, kako se predstaviti, voditi razgovor, napisati životopis – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Nezaposlenost na području Varaždinske županije vrlo je niska i jedna smo od županija s najnižom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj. Krajem rujna u Regionalnom uredu HZZ-a bilo je prijavljeno 2.409 nezaposlenih osoba, sa stopom nezaposlenosti od 3,5 posto, a udio nezaposlenih osoba je oko 40 posto.
Te je podatke iznijela pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško.

-Nastojimo te osobe putem ovakvih projekata, ali i određenih programa u Zavodu, aktivirati i vratiti na tržište rada koliko god je to moguće. Osim u ovom projektu, HZZ još od 2011. potiče samozapošljavanje i iz godine u godinu raste i iznos koji dajemo za potpore za samozapošljavanje., kao i broj korisnika. Otvaraju se obrti i trgovačka društva i interes je jako velik, tako da vjerujem da ćemo nastaviti s tom potporom i sljedeće godine – kazala je Šaško.

Kad je riječ o Javnom pozivu koji je objavljen danas i na stranicama Varaždinske županije, namijenjen je poduzetnicima početnicima koji imaju prebivalište na području naše županije.
-Sredstva u iznosu od 405 tisuća kuna osigurana su u okviru projekta Lepeza VŽ, a radi se o potporama male vrijednosti koje će biti najniže od 15 tisuća, sve do 35 tisuća kuna. Poduzetnici početnici ta će sredstva morati iskoristiti strogo namjenski, za registraciju svog obrta ili trgovačkog društva te za pokriće troškova koji su im nužno potrebni za početak rada – objasnila je Šaško.

Važnio je naglasiti da nisu sve nezaposlene osobe prihvatljivi prijavitelji, a tko se sve i pod kakvim uvjetima može prijaviti, pročitajte ovdje

A.Kučić/Sjever.hr

22.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.