Now Reading:
Muškarci iz Krapine, Varaždina, Čakovca, Koprivnice mogu očekivati poziv iz MORH-a!
Full Article 3 minutes read

Muškarci iz Krapine, Varaždina, Čakovca, Koprivnice mogu očekivati poziv iz MORH-a!

vojska

Počelo je pozivanje vojnih obveznika te njihova obuka i osposobljavanje kako bi se ažurirali podaci u Ministarstvu obrane te priopćili rasporedi u pričuvnim postrojbama Hrvatske vojske. Oni koji se ne odazovu pozivu i ne opravdaju svoj izostanak moguće je prekršajno sankcionirati za neodazivanje službenom pozivu na sudjelovanje u vojnoj obvezi.

Pojedinačni pozivi se upućuju razvrstanim pričuvnicima, vojnicima, dočasnicima i časnicima, odnosno osobama koje su odslužile vojni rok ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi (do 55 godina muškarac, odnosno 50 godina žena, visoki časnik do 60 godina života te general/admiral do 65 godina), do kada zakonski traje vojna obveza, priopćili su iz MORH-a.

Za popunu logističke pukovnije Zagreb pozivanje ukupno 600 pričuvnika na smotriranje, priopćavanje rasporeda i osposobljavanje provodit će Područni odsjeci za poslove obrane Dubrovnik, Split, Zadar, Varaždin, Koprivnica, Čakovec, Krapina, Zagreb-Centar-Istok i Rijeka.

Sukladno Planu obuke za ovu godinu, planirano je, kako se ističe, osposobljavanje ukupno 395 pričuvnika Hrvatske vojske i to:

Pješačka pukovnija Split – osposobljavanje pripadnika će se provoditi od 14. do 23. listopada 2019.,

Logistička pukovnija Zagreb – osposobljavanje pripadnika će se provoditi od 4. do 10. studenoga 2019. i

Topničko raketna pukovnija Knin – osposobljavanje pripadnika će se provoditi od 8. do 14. studenoga 2019.

Osposobljavanje ukupno 154 pripadnika, 1. pješačke satnije i ključnog osoblja zapovjedništva te 1. pješačke bojne tipa „A“, 5. pješačke pukovnije Split provoditi će se u trajanju od deset dana na vojnom poligonu Crvena zemlja u Kninu i u vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu. Cilj je obučavanje pričuvnika iz ključnih temeljnih vojnih vještina (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija) i pomoći civilnim institucijama.

Osposobljavanje pripadnika Logističke pukovnije Zagreb i 3. topničko raketne pukovnije Knin, ukupno 241 pripadnik, provodit će se u trajanju od sedam dana, u vojarnama, na strelištima i vojnim poligonima Hrvatske vojske. Cilj je osposobljavanje osoblja ključnih vojno stručnih specijalnosti (topografi, računatelji i izvidnici) te ključnog osoblja (zapovjednika do razine voda te stožera pukovnije i bojni).https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pocelo-pozivanje-vojne-pricuve-evo-tko-je-prvi-na-redu-20191011

www.sjever.hr/T portal 12.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.