Now Reading:
KRENULA NOVA KATASTARSKA IZMJERA GRADA KRAPINE – Gregurović: Krapina je jedina jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja je krenula s ovakvim projektom
Full Article 4 minutes read

KRENULA NOVA KATASTARSKA IZMJERA GRADA KRAPINE – Gregurović: Krapina je jedina jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja je krenula s ovakvim projektom

katastarska izmjera krapina

Danas, 01. listopada, u Gradskoj vijećnici Grada Krapine održana konferencija za novinare na temu Otvaranje radova na novoj katastarskoj izmjeri za područje k.o. Velika Ves i k.o. Gornja Pačetina i dio k.o. Donja Pačetina. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, zamjenik ravnatelj Državne geodetske uprave Antun Vidaković, dipl.ing.geod., pročelnik Područnog ureda za katastar Krapina Zdravko Cesarec, dipl.ing.geod. i nadzorna misija Svjetske banke koja se sastoji od međunarodnog tima stručnjaka koji prate Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (IISZA Projekt). Obje izmjere, dakle i ona u k.o. Velika Ves kao i za k.o. Gornja Pačetina i dio k.o. Donja Pačetina, jednim su dijelom financirane i iz sredstava IISZA Projekta koji se zajednički provodi od strane Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa.

“Ovo su treća i četvrta izmjera na području Grada Krapine. Do sada je napravljena katastarska izmjera u Donjoj Šemnici i Krapina Jug i sada smo potpisali ugovor i krenuli s izmjerom dvije katastarske općine Velika Ves i Gornja Pačetina. Za katastarsku općinu Velika Ves vrijednost ugovora iznosi 2,5 milijuna kuna i Grad Krapina sudjeluje se 60%, a 40% sredstava ide iz Svjetske banke. Za katastarsku općinu Gornja Pačetina vrijednost ugovora iznosi 996 tisuća kuna i Grad sudjeluje sa 60%, a Svjetska banka sa 40% sredstava”, rekao je gradonačelnik Gregurović.

“Ovim katastarskim izmjerama utvrditi će se točno stanje na terenu i ono što je sada bitno za Grad je da planiramo projekte koji bi trebali u realizaciju poput aglomeracije gdje se trebaju rješavati imovinsko-pravni odnosi, te se na ovom području razvija gospodarska zona Krapina Nova – Krapina Jug. Ovime će biti formirane nove zemljišne knjige gdje će podaci u katastru i gruntovnici biti usklađeni”, izjavio je gradonačelnik Gregurović te dodao kako je ova izmjera za sve vlasnike parcela apsolutno besplatna.

“Svjetska banka je partner RH u projektima zemljišne administracije već više od 10 godina. Zadnjih pet godina posvetili smo puno pažnje tzv. zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra i ovo je velik korak u Hrvatskoj koji omogućava komunikaciju između zemljišnoknjižnih odjela i katastarskih ureda. U prosincu 2018. godine započeli smo novu fazu odobravanjem novog zajma kreditnog financiranja i kada smo pripremali novi projekt upravo je područje kvalitete podataka isplivao na površinu kao područje koje zahtjeva više pažnje. Zbog toga smo došli u poziciju da podržimo ove izmjere jer smo iz vašeg izlaganja zaključili da je ova aktivnost od velikog značaja za Grad”, kazao je viši stručnjak za zemjišnu administraciju iz misije Svjetske banke Camille Bourguignon.

“Ovu izmjeru financira Grad Krapina sa 60% i Republika Hrvatska uz pomoć kredita sa 40% ukupnih sredstava. Na poboljšanju našeg sustava radimo već tri godine. 2016. godine napravljeni su opsežni radovi tako da su svi podatci digitalizirani kako grafički tako i putem atributnih podataka i stavili ih u jednu bazu podataka pod nazivom Zajednički informacijski sustav”, rekao je zamjenik ravnatelj Državne geodetske uprave Antun Vidaković.

Grad Krapina u ovom trenutku jedina je jedinica lokalne samuprave u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je do sada krenula u ovakve projekte.

m.sopek/sjever.hr 01.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.