Now Reading:
FOTO: PRVI PUTA IZVAN ZAGREBA Otvoren 8. Znanstveni piknik u Stubičkom Golubovcu
Full Article 4 minutes read

FOTO: PRVI PUTA IZVAN ZAGREBA Otvoren 8. Znanstveni piknik u Stubičkom Golubovcu

Osmo izdanje „Znanstvenog piknika”, najveće manifestacije popularizacije znanosti u Hrvatskoj, otvoreno je u petak u perivoju dvorca Stubički Golubovec, što je prvi puta da se ova manifestacija održava van Zagreba.

Tatjana Jakšić je u ime organizatora, Udruge Profesor Baltazar, podsjetila na sedam proteklih “Piknika” koji su organizirani u Zagrebu i da je dolazak u Hrvatsko zagorje, odnosno Stubički Golubovec, iskorak u organizaciji.

Mirka Jozić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo i energetiku i zaštitu okoliša, na otvorenju je kazala kako su u Zagrebu malo ljubomorni jer se nakon sedam godina manifestacija preselila u Hrvatsko zagorje. No, dolazak u Stubički Golubovec to je promijenio.

-Kad sam došla ovdje i vidjela kako se to stopilo u prirodu i kako će to za vas biti dobar zez i zezancija, ujedno i učenje za sve učenike i posjetitelje, mislim da je to ipak bolji izbor nego grad Zagreb. Grad Zagreb je ovoga puta u svojstvu gosta podržao ovu manifestaciju, a također podržavamo i najavljeni znanstveno-edukativni zabavni centar koji će se kreirati i organizirati u ovom dvorcu nakon obnove, uz sve te sadržaje i programe. Mislim da to bez Grada Zagreba ne bi bilo potpuno, tako da ćemo se u budućnosti uključiti zajedno sa svim ostalim sudionicima – najavila je Jozić.

Inače, samo događanje u dva dana nudi znanstvenopopularni program poput interaktivnih radionica, predavanja, prezentacija i izložbi na više od sto izlagačkih i edukatorskih pozicija.

Točnije, 70-ak izlagača u dva dana odradit će preko stotinu radionica a piknik poprima i međunarodni karakter budući će predavači iz Poljske i Italije održati nekoliko predavanja. Sve veći interes za ovu manifestaciju pokazuju i škole što potvrđuje brojka od njih 30 koliko je uključeno u ovogodišnju manifestaciju.

Na otvorenju je bio i gradonačelnik Donje Stubice, Nikola Gospočić. Kazao je kako će upravo dvorac u Stubičkom Golubovcu, gdje se održava Piknik, postati znanstveno-edukacijski-zabavni centar. Zadovoljan je što su dobili priliku da ugoste ovakvu manifestaciju i nada se da će ovo postati jedna lijepa tradicija.

Glavni savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košićek izjavio je da praktički od prvih dana prati kako se razvija priča „Znanstvenog piknika” te da prati sve njegove uspone i padove.

-Drago mi je da je nakon dosta traženja pronađeno jedno lijepo mjesto poput dvorca u Stubičkom Golubovcu. Piknik je najveći i najpoznatiji događaj ove vrste u Hrvatskoj. To je događaj koji u svom programu zasigurno ima najviše učenika i učenica koji prezentiraju ono što oni rade vezano uz popularizaciju znanosti i prenose drugima – kazao je glavni savjetnik ministrice.

Župan Željko Kolar zadovoljan je što se 8. znanstveni piknik održava u Krapinsko-zagorskoj županiji. Najavio je projekt koji bi trebao rezultirati nacionalnim centrom za mlade znanstvenike:

-Naš budući projekt Znanstveno-edukacijskog zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec, biti će jedinstveni u svijetu, gdje ćemo jednu kulturnu baštinu spasiti od propadanja, a dat ćemo joj jednu novu vrijednost. Tu će biti centar za sve mlade ljude koji se žele baviti znanošću i da Hrvatska koja u prosjeku EU najmanje izdvaja za znanost, da mi ovdje stvorimo uvjete za male znanstvenike i za djecu, prije svega osnovnoškolce, da mogu ovdje kroz zabavana način učiti o znanosti – najavio je Kolar.

Veleposlanik SAD u Hrvatskoj, Robert Kohorst, zadovoljan je što su financijski poduprli mamnifestaciju a mladima u Stubičkom Golubovcu stigao je s porukom da im je u američkoj ambasadi dostupan veliki broj stipendija i obrazvonih mogućnosti.

-Raspitajte se slobodno, pronađite svoj interes, a mi ćemo biti sretni postanete li dio ekipe veleposlanstva Kohorst.

Znanstveni će se piknik oba dana održavati od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

sjever.hr

27.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.