Now Reading:
49. VBV – Bobić: „Lucidnost u programu povezana s današnjicom, događaj visoke glazbene estetike i ukusa na europskoj razini”
Full Article 4 minutes read

49. VBV – Bobić: „Lucidnost u programu povezana s današnjicom, događaj visoke glazbene estetike i ukusa na europskoj razini”

Na konferenciji za novinare danas su najavljene 49. Varaždinske barokne večeri” koje će se održavati od petka, 20. rujna, do 1. listopada, a spojit će baroknu glazbu i vrhunske glazbenike Hrvatske i Švedske, zemlje partnera Festivala, uz brojna popratna događanja.


-Prvi put u povijesti festivala imamo zemlju partnera iz Skandinavije i počašćen sam što ćemo imati priliku ugostiti najbolje od najboljih umjetnika iz Švedske i Norveške. Ansambli su vrhunski, imaju svjetsku reputaciju i to će biti posebnost kojom se piše nova povijest festivala – rekao je Davor Bobić, ravnatelj VBV-a te dodao:

-Lucidnost u programu povezana s današnjicom, događaj visoke glazbene estetike i ukusa na europskoj razini – to će biti 49. Varaždinske barokne večeri.

Osim švedskog baroka koji je u tendenciji sa sjevernoeuropskom baroknom glazbom, poseban novitet programa bit će švedska folklorna glazba na instrumentima koji nikad u povijesti nisu bili viđeni u Varaždinu.
-To je glazba švedskih zatvorenika u Sibiru, glazba koja se odvijala na ulicama Švedske u 16. stoljeću, a tu je i ansambl Romeo i Julia koji će izvesti nekoliko uspješnica sastava ABBA. Posebno mi je drago da će biti zastupljena i hrvatska barokna glazba. Jmat ćemo tri koncerta hrvatske glazbene baštine, s četiri ansambla – Projekt Lazarus, ansambl Responsorium te ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl. Jedini smo festival koji vodi brigu o hrvatskoj glazbenoj ostavštini – istaknuo je Bobić.

Otvorenje VBV-a najavljeno je za petak u 20 sati, održat će se u varaždinskoj katedrali, uz nastup zbora i orkestra Göteborg Baroque koji će pod ravnanjem dirigenta Magnusa Kjjelsona izvesti djela Vivaldija, Romana, Zelenke i Handela.

-Uslijedit će tradicionalni vatromet, ali i program koji se danas popularno naziva cross over, u izvođenju Romea i Julie i to je sve što ću reći o otvorenju, uz informaciju da će sudjelovati i Varaždinska građanska garda te da će biti i svjetlosnih efekata – najavio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Festival će pratiti bogat popratni program koji će se odvijati pod nazivom Total Baroque, a donosi ukupno 25 programa koji imaju i svoje potprograme – od techno baroka, gastronomske manifestacije Slatki okusi varaždinskoga kraja, baroknog vina i piva, do Međunarodne izložbe cvijeća, ali i izložbe Lupinizam by Lupino.
-Lupino je hrvatski umjetnik koji najviše izlaže po Europi i dobro je da se može predstaviti i u svojem Varaždinu. Tijekom VBV-a imat ćemo i ciklus Bergmanovih filmova, odnosno Jesenju sonatu koja je isto vezana uz glazbu, imat ćemo Sedmi pečat te čitav niz drugih aktivnosti koje građani mogu vidjeti i uključiti se, primjerice , u interaktivne radionice, učenje švedskog jezika i slično – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Radimira Čačića naglasila je da Varaždinska županije snažno podupire VBV:
-Činimo to financijski sa 185 tisuća kuna, ali i programski, kroz našu županijsku Glazbenu školu koja je i nositelj velikog dijela programa. Ono što nas posebno veseli je da se cijeli niz koncerata održava i diljem županije, a ne samo u gradu Varaždinu. S prošlogodišnjim novitetom nastavljamo i ove godine pa će se jedan koncert održati i u našoj prekrasnoj Skupštinskoj, nekad davno balskoj dvorani. Po prvi put smo kao Turistička zajednica pripremili manifestaciju Slatki okusi varaždinskog kraja pa će tijekom svih 12 dana festivala u 12 restorana posjetitelji moći kušati odlične slastice, uz čašu vrhunskog vine a ili pjenušca.

Osim u Varaždinu te mjestima u Varaždinskoj županiji, ovogodišnji će se koncerti, njih ukupno 28, održavati u Križevcima, Krapini, Prelogu, Svetom Jurju na Bregu, Belcu i Ptuju, a Festival će završiti koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole iz Varaždina uz Varaždinski komorni orkestar. Uoči završnog koncerta upriličit će se svečana dodjela festivalskih nagrada.

A.Kučić/Sjever.hr

18.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.