Now Reading:
Zagorski HNS: Da povećamo plaće prosvjetarima već ove godine treba samo 40 milijuna kuna – to su smiješni novci za državni proračun!!!!
Full Article 4 minutes read

Zagorski HNS: Da povećamo plaće prosvjetarima već ove godine treba samo 40 milijuna kuna – to su smiješni novci za državni proračun!!!!

šplajt

HNS Krapinsko zagorske županije održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je glavna tema bila reforma obrazovanja za koju je naglašeno da konačno ulazi u većinu hrvatskih škola. No, uz reformu istaknuli su i nužnost povećanja plaća prosvjetnim radnicima. Na konferenciju su bili predsjednik i potpredsjednik županijskog HNS-a Robert Šplajt i Nenad Sikirica, dekan Veleučilišta u Krapini. Šplajt je podsjetio koliko se dugo čekalo na reformu, a istaknuo je da je sama reforma ima snažnu politički podršku HNS-a:

-Reforma obrazovanja koju je Hrvatska čekala više od 20 godina proteklog je tjedna ušla u sve hrvatske škole. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela do učionica, čime je sinergija politike i struke zapravo donijela povijesni iskorak u Hrvatskoj i na to smo u HNS-u posebno ponosni. Zahvaljujući opsežnim promjenama u sustavu obrazovanja učenici više neće morati bubati činjenice, već će učiti kritički razmišljati – izjavio je Šplajt te dodao da je obrazovanje prioritet županijskog HNS-a i da će dalje podržavati i poticati ulaganje u obrazovanje na području Krapinsko-zagorske županije kako bi svi imali jednake šanse i uvjete u obrazovanju.

Najavio je još jedan cilj stranke a to su veće plaće nastavnicima:

-HNS, međutim ima još jedan jasan politički cilj za koji će se boriti i na kojem će inzistirati a to su veće plaće za sve hrvatske prosvjetare! Prvi razlog za to je ispravljanje dugogodišnje nepravde i preniske plaće u usporedbi s drugima, a drugi činjenica da ih zbog reforme čeka veći opseg posla. Ako sada nije vrijeme da ih se motivira i ispravi nepravda, kada će biti? – zapitao je Šplajt najavljujući da bi povećanje plaća trebalo zahvatiti 68 tisuća prosvjetara.

-U HNS-u smatramo da hrvatske učiteljice i učitelji, ravnatelji i ravnateljice već dugo imaju premale plaće. Drugo. U trenutku kada je najvažniji reformski proces u hrvatskoj povijesti napokon krenuo, prosvjetare očekuje veći opseg posla i to smatramo dodatnim čvrstim argumentom za povećanje plać. Naš prijedlog je da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika rastu već u ovoj godini, a da se potom dodatno povećaju s 1. siječnja 2020. Prema procjeni, našim planom bi se u prosjeku zaposlenicima u obrazovanju plaća povećala za više stotina kuna na mjesec, što bi se osjetno odrazilo na kućne budžete svih hrvatskih prosvjetara – zaključio je Šplajt.

Sikirica je rekao da je u zadnjih trideset godina bila uvijek ista priča i da su uvijek plaće bile ispod prosjeka državnih službi a u sustavu je najveći broj visokoobrazovanih i taj se nesrazmjer pokušao nekoliko puta ispraviti. Pojasnio je kako se to treba ispraviti kroz rast koeficijenta. Smatra da će inicijativa HNS-a, za koju je siguran da će uroditi plodom, biti dodatan poticaj prosvjetarima. Spomenuo je i reformu za koju kaže da je prva sveobuhvatna i da svakako sada treba poboljšati položaj prosvjetnih djelatnika. Dodao je i kako je do kraja godine potrebno 40 milijuna kuna da se povećaju njihova primanja što ne bi trebalo predstavljati problem u državnom proračunu. Srži da će sve ove pozitivne promjene motivirati sadašnje učenike, odnosno mlade, da se odluče na ovaj poziv.

m.sopek/sjever.hr 16.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.