Now Reading:
Ravnatelj Muzeja grada Pregrade sudjelovao na Erasmus+ kontaktnom seminaru u Estoniji
Full Article 3 minutes read

Ravnatelj Muzeja grada Pregrade sudjelovao na Erasmus+ kontaktnom seminaru u Estoniji

muzej pregrada

Ravnatelj Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina sudjelovao je od 4. do 8. rujna 2019. na Erasmus+ međusektorskom kontaktnom seminaru „Enhancing Digital Competences in Education and Training“ u Tallinnu u Estoniji. Seminar je održan u sklopu Aktivnosti transnacionalne suradnje (TCA), a organizirala ga je estonska nacionalna agencija za program Erasmus+, Archimedes Foundation. Seminar je okupio oko 60 predstavnika iz 20-ak zemalja, a ravnatelj pregradskog muzeja izabran je za sudjelovanje kao predstavnik područja obrazovanja odraslih iz Hrvatske putem Javnog poziva Agencije za mobilnost i program Europske unije, objavljenog u svibnju ove godine.

Digitalne tehnologije ključni su pokretači inovacija, rasta i stvaranja radnih mjesta, a gotovo svi suvremeni poslovi zahtijevaju određenu razinu digitalnih vještina, kao i sudjelovanje u društvu u cjelini. Cilj ovog međusektorskog kontaktnog seminara bio je potencijalnim prijaviteljima projekata u okviru programa Erasmus+ omogućiti priliku za pronalazak projektnih partnera zainteresiranih za ostvarivanje strateškog partnerstva (KA2) u području jačanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija i digitalnih vještina i kompetencija.

Ravnatelj muzeja na seminaru je upoznao sudionike iz drugih zemalja iz područja obrazovanja odraslih s kojima je zajednički osmislio projektni prijedlog pod nazivom „Digital Mentors for Professionals in Culture and Tradition Industries“. Projektni prijedlog usmjeren je na povećanje digitalnih kompetencija djelatnika u umjetničkim i kulturnim industrijama, a cilj projekta je izraditi digitalne materijale za učenje i podršku djelatnicima s naglaskom na korištenje digitalnog marketinga, suradničkog učenja i učenja na daljinu. Osim Muzeja grada Pregrade kao predstavnika Hrvatske, u ovom Strateškom partnerstvu sudjelovat će umjetničke organizacije, privatne tvrtke i javna tijela iz Finske, Latvije i Norveške.

U narednim mjesecima projekt će biti detaljnije razrađen i pripremljen te će ga odabrani koordinator prijaviti svojoj nacionalnoj agenciji na sljedećem javnom pozivu za sufinanciranje projekata Strateških partnerstava putem programa Erasmus+. Seminar je iskorišten i za međunarodnu promociju Muzeja grada Pregrade i Grada Pregrade, a osim radnog dijela, sadržavao je posjet Ljekarni gradske vijećnice, najstarijoj europskoj ljekarni koja radi u kontinuitetu od 1422. godine. U sklopu ljekarne nalazi se i muzejski postav s ljekarničkim predmetima i namještajem iz kraja 19. i početka 20. stoljeća, a vrlo srodni predmeti mogu se pronaći i u stalnom postavu Ljekarničke zbirke Thierry u Muzeju grada Pregrade te u Ljekarni Pregrada u Pregradi.

www.sjever.hr/pregrada.hr 19.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.