Now Reading:
SVE ZBOG JEDNOG ‘PURGARSKOG PIŠKOTA’ Njegov tajni sastojak tražili čak po Dravskoj šumi pa sve do Graza – imate priliku probati ga na Španciru!
Full Article 2 minutes read

SVE ZBOG JEDNOG ‘PURGARSKOG PIŠKOTA’ Njegov tajni sastojak tražili čak po Dravskoj šumi pa sve do Graza – imate priliku probati ga na Španciru!

Ovogodišnji Špancirfest donio nam je pregršt novosti i zanimljivosti, a jedna takva je upravo pravi varaždinski Purgarski piškot koji je poseban zbog jednog sastojka, kojeg su naši uporni Purgari tražili čak po Dravskoj šumi, pa sve do Graza, a nisu ni bili svjesni o čemu se zapravo radi…

-Izvukli smo iz povijesti recept za tu piškoticu koji uopće nije zahtjevan osim što smo imali problema s jednim sastojkom. U originalnom receptu je pisalo Hirsch salz što u prijevodu znači jelenja sol i onda smo po Dravskoj šumi pratili jelene di oni kaj soliju i s obzirom da nismo vidli ništ da oni kaj soliju, skužili smo kasnije da je to zapravo prah jelenjeg roga. Znalci su nam objasnili da jeleni u rog spremaju minerale koje onda crpe u situacijama kada im ti minerali fale. Tako smo u Grazu našli jednu trgovinu koja ima stare začine i tamo smo kupili Hirsch salz i napravili prvu količinu Purgarskih piškota – objasnio nam je Dražen Loparić, zapovjednik Varaždinske građanske garde.

Nakon što su u Grazu uspjeli pronaći i kupiti tajni sastojak, naši su Purgari napravili ovu slasticu i ponosno uživali u degustiranju, da bi potom saznali da bi im bilo puno jednostavnije da su otišli u obližnji Konzum i kupili prašak za pecivo. Eto, toliko o ovom posebnom ‘čudotvornom’ sastojku.

A kako bi se uvjerili u posebnost okusa tog famoznog piškota s ‘neobičnim’ sastojkom i varaždinskim potpisom morate došpancirati do purgarske kućice u Gajevoj ulici i zagristi taj fini, mekani piškot!

M.Horvat/sjever.hr

29.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.