Now Reading:
JE LI MEĐIMURJE BR.1 U HRVATSKOJ: Međimurska županija prema našim analizama vodeća među županijama: Prva po izdvajanju novca za vrtiće i studentske stipendije, peta po izdvajanju za obrazovanje… (župan.hr)
Full Article 4 minutes read

JE LI MEĐIMURJE BR.1 U HRVATSKOJ: Međimurska županija prema našim analizama vodeća među županijama: Prva po izdvajanju novca za vrtiće i studentske stipendije, peta po izdvajanju za obrazovanje… (župan.hr)

posavec

Prva po izdvajanju proračunskog novca za vrtiće u odnosu na ostale županije, peta za obrazovanje, prva opet po izdvojenim sredstvima za studenske stipendije i učeničke školarine, peta po lani povučenom novcu iz EU, te najmanje negativna u prirodnom prirastu u odnosu na ostale županije – zajedno stavljaju Međimursku županiju na sam vrh među županijama.  

Takve podatke pokazale su naše ovogodišnje analize koje smo napravili, a na temelju podataka Ministarstva financija i Državnog zavoda za statistiku.

Po svojoj gospodarskoj snazi Međimurska županija je odavno prepoznatljiva, a  dokazala je to i vraćanjem BDP-a još u 2014. godini na veću razinu od one od prije krize. Najrazvijenija je županija kontinentalne Hrvatske nakon grada Zagreba, jedina iznad 50% prosjeka razvijenosti Europske unije. Prepoznatljiva po radnoj snazi, ali i položaju kojeg ima, mnogi investitori odlučuju se baš tu pokrenuti biznis.

Takva stabilnost, jedna je od glavnih elemenata koja je pridonijela tome da je Međimurska županija prema podacima DZS-a jedina koja je lani imala najmanji negativan prirodni prirast u državi. Naime, niti jedna županija nije imala lani pozitivan prirast. Međimurska županija je jedina u nekoj unutar posljednjih pet godina ostvarila pozitivan prirast uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Grad Zagreb.

Prvi po izdvajanju za predškolsko obrazovanje

Zdravo gospodarstvo je bitna demografska mjera, jer će radna mjesta privući stanovništvo da ostane, a sve druge tome dodatno pripomoći. Zato se je Međimurska županija odlučila da velik dio sredstava ulaže u najmlađe i obrazovanje.

– Službeni statistički podaci već drugu godinu izdvajaju Međimursku županiju kao regiju koja najviše ulaže u obrazovanje, s visokim stupnjem korištenja EU fondova u stvaranju kvalitetnih uvjeta zdravstvene skrbi, te ulaganja u infrastrukturu, kulturu i zaštitu prirodnih vrijednosti, a što je doprinijelo prelazak u skupinu iznadprosječno razvijenih županija u odnosu na prosjek Republike Hrvatske – kaže župan Matija Posavec.

Briga za djecu kreće od najranije dobi, a svake se godine upotpunjava. Tako se u Međimurskoj županiji trenutačno gradi, obnavlja ili dograđuje čak 12 vrtića, gradovi i općine prilikom kupnje starih nekretnina obiteljima daju potpore od 30 do 50.000 kuna, a i kontinuirano se povećavaju naknade za novorođenu djecu. U predškolskom odgoju i u školama osigurani su pomoćnici u nastavi, ove godine mnogi gradovi i općine sufinanciraju nabavu radnih bilježnica, za učenike srednjih škola osiguran je besplatan prijevoz do škole, Županija sufinancira kamatu za učeničke i studenske kredite, studentima dodjeljuje stipendije…

Lani je Međimurska županija izdvojila za vrtiće 0,24 posto ili 3,69 kune po stanovniku i tako zauzela vodeću poziciju među županijama, pokazala je naša nedavna analiza. Skok je to s petog mjesta gdje je bila godinu prije.

– Međimurska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i  djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom Proračunu za 2019. godinu predviđeno je 460 tisuća kuna namijenjenih financiranju 50% iznosa plaće 44 asistenata koji rade sa 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Projekt se zove „Prvi korak“. Županija sudjeluju i u financiranju produženog boravka u vrtićima – kaže župan Posavec.

Pema izdvajanjima za obrazovanje u našoj analizi, a na temelju podataka o izvršenju proračuna za 2017. godinu,  peta je među županijama.

Preklani je Međimurska županija izdvojila 18,5 posto iz proračuna za obrazovanje, a po stanovniku je to iznos od 221,3 kune.više čitajte na ….http://zupan.hr/vijesti/me%C4%91imurska-zupanija-prema-nasim-analizama-na-vrhu-me%C4%91u-zupanijama-prva-po-izdvajanju-novca-za-vrtice-i-studentske-stipendije-peta-po-izdvajanju-za-obrazovanje

www.sjever.hr/župan.hr 29.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.