Now Reading:
Varaždin: Predstavnici hrvatskih gradova i općina doznali kako funkcioniraju pametni gradovi – Održana konferencija Smart Cities/Smart Communities – Best Practices
Full Article 4 minutes read

Varaždin: Predstavnici hrvatskih gradova i općina doznali kako funkcioniraju pametni gradovi – Održana konferencija Smart Cities/Smart Communities – Best Practices

U palači Herzer u Varaždinu danas je održana konferencija pod nazivom Smart Cities/Smart Communities – Best Practices, a konferenciju su organizirali Grad Varaždin i Smart City Varaždin d.o.o.
Želja organizatora bila je predstaviti primjere dobre prakse u konceptu pametnog grada u Varaždinu, ali i pružiti uvid u najnovije tehnologije i rješenja koja omogućavaju funkcioniranje pametnih gradova, a pozivu se odazvalo stotinjak predstavnika općina i gradova iz cijele Hrvatske. U radu konferencije sudjelovali su i predstavnici institucija i tvrtki koja primjenjuju rješenja spojiva s konceptom pametnog grada, odnosno pametne zajednice.

Digitalizacija je ključna kod sljedećeg financijskog okvira Europske unije, a gradovi i općine razvijaju sustave vezane uz digitalnu tehnologiju 21. stoljeća. O tome kako projekt napreduje i funkcionira na varaždinskom području govorio je gradonačelnik Ivan Čehok.

-Po hrvatskim se zakonima preferira uvođenje svjetlovodne i javne otvorene mreže, što znači da jedinice lokalne samouprave, u suradnji s tvrtkama ili onima koji su izgradili mreže, preuzimaju tu mrežu i svim operaterima pod jednakim uvjetima omoguće da tu otvorenu mrežu koriste. Budući da mi u ovome trenutku imamo dio otvorene mreže koja je u vlasništvu operatera i da imamo nedostajuću mrežu u gradu, odlučili smo napraviti svoju svjetlovodnu, otvorenu mrežu i da svi operateri onda to mogu koristiti – istaknuo je Čehok naglasivši kako će to automatski značiti i niže cijene:
-To će već u startu donijeti niže cijene za sve operatere, odnosno za sve građane, a omogućit će da i mi građanima omogućimo određene servise koji će pojeftiniti uslugu. Već sad će na Banfici svi koji su obuhvaćeni ovim projektom imati besplatne međusobne razgovore, moći će koristiti podatkovni prijenos u intranetu. Mi smo izračunali da smo, kad smo sve naše objekte i ustanove u Varaždinu umrežili, uštedjeli godišnje oko 350 tisuća kuna. Građanima će ušteda biti manja, ali dovoljno velika da im se isplati, a treba reći da ćemo time i gospodarstvu omogućiti brzinu interneta koja je danas potrebna za prijenos podataka. Za jedan grad koji želi biti grad malih ili većih informatičkih tvrtki ili djelatnosti to je jako važno.

Projekt Smart City Varaždin provodi istoimena tvrtka, u čije se ime sudionicima konferencije obratio Stanislav Magić.
-Projekt koji radimo traje već dugo, stekli smo puno iskustva, a želja nam je da ga prenesemo i u druge sredine. No, prije svega, želimo sve završiti u Varaždinu.
Na području Varaždina prvo smo imali stariju tehnologiju koja se sastojala od kabelske televizije i to je bilo prije 27 godina, onda smo kao drugi u Hrvatskoj prešli na optički prsten, ulagali u mrežu i dalje te došli danas do više od 20 tisuća optičkih priključaka na koje su spojeni gospodarstvenici, javna samouprava, škole, dječji vrtići, zdravstvo i građani – objasnio je Magić.

Prezentirao je i pilot projekt koji je proveden na varaždinskoj Banfici:

-Taj je pilot projekt obuhvatio i socijalni aspekt, odnosno brigu za građane s namjerom da se iz gradskog proračuna dio sredstava prelijeva prema građanima i da svi oni imaju benefite pod jednakim uvjetima. Svi će imati iste startne pozicije i pristup svim javnim servisima preko intraneta kao javne komponente. Riječ je o svim podacima vezanim uz svakodnevni život u zajednici. U intenzivnim smo dogovorima da se projekt što prije proširi na druge dijelove grada. Planirali smo da se to uradi u naredne dvije, najviše tri godine.

Uz Varaždin, nositelji projekta plana razvoja širokopojasne infrastrukture na području Varaždinske županije još su samo Grad Ludbreg, Općina Donja Voća te Grad Novi Marof, stoga je današnjoj prezentaciji nazočio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

-Mi smo napravili program razvoja širokopojasnog interneta kojim smo obuhvatili Varaždinske Toplice, Breznica, Breznmički Hum, Ljubešćica i Visoko, a nositelj projekta je Grad Novi Marof. Među stotinjak smo hrvatskih gradova i općina koji su odradili pripremni posao, a trenutno potencijalni zainteresirani ulagači preuzimaju našu dokumentaciju i onda krećemo s projektiranjem širokopojasne infrastrukture na našem području. Samim time bit će omogućeno povlačenje sredstava iz EU fondova. Procjena je da će vrijednost projekta na našem području biti oko 70 milijuna kuna. Uz ceste i ostalu infrastrukturu koju gradimo, ovo je jedna od najvažnijih strateških investicija na području Novog Marofa i novomarofske regije – istaknuo je Jenkač.

A.Kučić/Sjever.hr

28.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.