Brojna su jela nezamisliva bez aromatičnog češnjaka, osobito u mediteranskoj prehrani. Osim jedinstvene arome, češnjak se odlikuje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim pogodnostima.
Ljudi su od svojih početaka zavoljeli okus češnjaka i njegove zdravstvene dobrobiti – graditelji egipatskih piramida svakodnevno su dobivali češnjak za snagu, kao i grčki i rimski vojnici tijekom ratnih osvajanja. Louis Pasteur je 1850-ih zamijetio antibakterijsku aktivnost češnjaka, a od tada znanstvenici diljem svijeta rade na rješavanju tajne njegova uspjeha.
O tome koliko je češnjak zdrav i vrijedan itekako su svjesni u OPG-u Friščić Ivan u Hrastovljanu
„Lijek koji snaži, a tegobe ublaži – to je češnjak. Okusom snažan i začinski egocentričan, ali ipak nježan prema organizmu, češnjak doista čini čuda koja su nas kroz godine njegova istraživanja i uzgoja sve više inspirirala. Češnjak s hrvatskih polja, nije nam svima dostupan u potrebnim količinama, što je dodatno osnažilo našu želju da se upravo bavimo proizvodnjom domaćeg češnjaka. OPG Friščić Ivan svoju proizvodnju češnjaka smjestio je u općini Martijanec, točnije u malom mjestu Hrastovljan gdje smo s uzgojem češnjaka krenuli 2016. godine. Ljubav prema prirodi, ali i radu u polju, ubrzo je iz hobija prerastala u mnogo više. Proizvodnju češnjaka započeli smo na pola hektara, da bismo se sada proširili na ukupno dva hektara poljoprivrednog zemljišta”, objašnjavaju.
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/cesnjak-2.jpg)
Kako bi se približili građanima, OPG Friščić Ivan predstavlja se i na ovogodišnjem Špancirfestu, u kućici smještenoj u Gajevoj ulici.
-Svatko tko se razumije u domaće prepoznat će naš proizvod. Imamo mnogo zadovoljnih kupaca koji nam se uvijek vraćaju, ali nemamo ništa protiv da ih bude još više. Dapače! Zato se i često predstavljamo na ovakvim i sličnim manifestacijama – bili smo na Porcijunkulovom u Čakovcu, na manifestaciji Kupujmo hrvatsko u Rijeci i Varaždinu, a predstavljamo se i Ludbrežanima i njihovim gostima na Danima ludbreške Svete nedjelje – rekla nam je gospođa Mirjana.
Inače, ovaj je OPG jedini u široj okolici koji od češnjakove stabljike izrađuje pletenice. Češnjak OPG-a Friščić Ivan možete objesiti na zid kuhinje, kako bi vam uvijek bio na dohvat ruke prilikom kuhanja.
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/cesnjak-6.jpg)
Uz sve dobrobiti, češnjak ima i jednu manu, a to je njegov neugodan miris koji vam na dug period može uzrokovati neugodnost. Za ovo su svojstvo zaslužni sumporni spojevi kojima češnjak (i luk) obiluje, a koji doslovce hrane u ustima bakterije uzročnike lošeg zadaha. Srećom, postoje jednostavni trikovi kako se riješiti mirisa češnjaka, a posljedično i redovito uživati u njegovim okusnim i zdravstvenim blagodatima bez straha od socijalne izolacije.
Gospođa Mirjana zna kako češnjak konzumirati, a ne smrdjeti:
-Naravno da želimo koristiti češnjak jer je zdrav, prirodni je antibiotik, a ako želimo izbjeći neugodan miris, najbolje je koristiti manje čehuljke i ujutro ih progutati. Dakle, ne ih usitnjavati, već ih treba progutati cijele i onda neće biti neugodnosti.
Mi ćemo, za svaki slučaj dodati da postoje i biljke koje pomažu u smanjenju mirisa češnjaka, a to su komorač, klinčić i cimet.
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/cesnjak-3.jpg)
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/cesnjak-5.jpg)
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/cesnjak-4.jpg)
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/cesnjak-7.jpg)
A.Kučić/Sjever.hr
28.08.2019.