Now Reading:
„Fejst sam hudi, lečim sve bolesti i tiram sve vrage i coprnice!” – I podravski češnjak na Špancirfestu – doznali smo i kako ga jesti, a ne smrdjeti!
Full Article 3 minutes read

„Fejst sam hudi, lečim sve bolesti i tiram sve vrage i coprnice!” – I podravski češnjak na Špancirfestu – doznali smo i kako ga jesti, a ne smrdjeti!

Brojna su jela nezamisliva bez aromatičnog češnjaka, osobito u mediteranskoj prehrani. Osim jedinstvene arome, češnjak se odlikuje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim pogodnostima.
Ljudi su od svojih početaka zavoljeli okus češnjaka i njegove zdravstvene dobrobiti – graditelji egipatskih piramida svakodnevno su dobivali češnjak za snagu, kao i grčki i rimski vojnici tijekom ratnih osvajanja. Louis Pasteur je 1850-ih zamijetio antibakterijsku aktivnost češnjaka, a od tada znanstvenici diljem svijeta rade na rješavanju tajne njegova uspjeha.

O tome koliko je češnjak zdrav i vrijedan itekako su svjesni u OPG-u Friščić Ivan u Hrastovljanu
„Lijek koji snaži, a tegobe ublaži – to je češnjak. Okusom snažan i začinski egocentričan, ali ipak nježan prema organizmu, češnjak doista čini čuda koja su nas kroz godine njegova istraživanja i uzgoja sve više inspirirala. Češnjak s hrvatskih polja, nije nam svima dostupan u potrebnim količinama, što je dodatno osnažilo našu želju da se upravo bavimo proizvodnjom domaćeg češnjaka. OPG Friščić Ivan svoju proizvodnju češnjaka smjestio je u općini Martijanec, točnije u malom mjestu Hrastovljan gdje smo s uzgojem češnjaka krenuli 2016. godine. Ljubav prema prirodi, ali i radu u polju, ubrzo je iz hobija prerastala u mnogo više. Proizvodnju češnjaka započeli smo na pola hektara, da bismo se sada proširili na ukupno dva hektara poljoprivrednog zemljišta”, objašnjavaju.

Kako bi se približili građanima, OPG Friščić Ivan predstavlja se i na ovogodišnjem Špancirfestu, u kućici smještenoj u Gajevoj ulici.

-Svatko tko se razumije u domaće prepoznat će naš proizvod. Imamo mnogo zadovoljnih kupaca koji nam se uvijek vraćaju, ali nemamo ništa protiv da ih bude još više. Dapače! Zato se i često predstavljamo na ovakvim i sličnim manifestacijama – bili smo na Porcijunkulovom u Čakovcu, na manifestaciji Kupujmo hrvatsko u Rijeci i Varaždinu, a predstavljamo se i Ludbrežanima i njihovim gostima na Danima ludbreške Svete nedjelje – rekla nam je gospođa Mirjana.

Inače, ovaj je OPG jedini u široj okolici koji od češnjakove stabljike izrađuje pletenice. Češnjak OPG-a Friščić Ivan možete objesiti na zid kuhinje, kako bi vam uvijek bio na dohvat ruke prilikom kuhanja.

Uz sve dobrobiti, češnjak ima i jednu manu, a to je njegov neugodan miris koji vam na dug period može uzrokovati neugodnost. Za ovo su svojstvo zaslužni sumporni spojevi kojima češnjak (i luk) obiluje, a koji doslovce hrane u ustima bakterije uzročnike lošeg zadaha. Srećom, postoje jednostavni trikovi kako se riješiti mirisa češnjaka, a posljedično i redovito uživati u njegovim okusnim i zdravstvenim blagodatima bez straha od socijalne izolacije.
Gospođa Mirjana zna kako češnjak konzumirati, a ne smrdjeti:

-Naravno da želimo koristiti češnjak jer je zdrav, prirodni je antibiotik, a ako želimo izbjeći neugodan miris, najbolje je koristiti manje čehuljke i ujutro ih progutati. Dakle, ne ih usitnjavati, već ih treba progutati cijele i onda neće biti neugodnosti.

Mi ćemo, za svaki slučaj dodati da postoje i biljke koje pomažu u smanjenju mirisa češnjaka, a to su komorač, klinčić i cimet.

A.Kučić/Sjever.hr

28.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.